Đoan Laporta i Ćavi (AFP)
Đoan Laporta i Ćavi (AFP)

Kako zadržati Ćavija: Vođa dugoročnog projekta i Haland 2025.

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.04.24. | 09:47

Predsednik Barselone Đoan Laporta će čekati španskog stručnjaka u nadi da će ovaj promeniti mišljenje i neće tražiti zamenu do poslednjeg trenutka

Turbulentno je bilo u Barseloni poslednjeg meseca 2023. i prvog u 2024. godini. Katalonci su polako gubili korak u šampionskoj trci, primali previše golova, a kulminacija se dogodila na samom kraju januara. Za svega tri dana Barsa je eliminisana u Kupu kralja od Atletik Bilbaa uz četiri primljena gola, da bi je 27. januara Viljareal sa 5:3 ponizio na Monžuiku. Iste te večeri Ćavi o čijoj se budućnosti na klupi velikana konstantno bujalo u medijima, je prelomio - "Napuštam Barselonu na kraju sezone".

Vest je odjeknula Evropom i isprva delovala i kao ne tako loša stvar za Katalonce. Nešto više od dva meseca kasnije, ugao gledanja čelnih ljudi kluba na Ćavijevu odluku, dobio je potpuno novu dimenziju. Jednostavno, Barsa se stabilizovala, donekle vratila u šampionsku trku (iako je Real još daleko sa osam bodova prednosti), te zaslužila mesto među osam najboljih timova Lige šampiona. I zato se u kancelarijama klupskih zvaničnika uveliko kuje plan kako ubediti Ćavija da promeni ploču, da nastavi zajedno sa klubom u kojem je kao igrač stekao status legende.

Izabrane vesti

Da će Ćavi biti tvrd orah, pokazuju i nedavne izjave predsednika Đoana Laporte: “Rekao sam Ćaviju da svi treneri žele da dođu u Barselonu, ali da nećemo razmišljati o drugima sve dok je on tu. Kazao sam mu i da poštujemo njegovu odluku, ali i da igramo sve bolje i da sve izgleda sve bolje”, ispričao je prvi čovek katalonaca i dodao: "Voleo bih da ostane u klubu i to sam mu davno rekao, još kada je pričao o pritisku. Kazao sam mu da je ovde uvek pritisak. Pitao sam ga kolike su šanse da promeni mišljenje, ali on je nastavio da priča da će na kraju sezone otići, da smo se tako dogovorili”.

Ipak, u jednom od najvećih klubova Evrope, neće tako lako odustati. Katalonski Mundo Deportivo pozivajući se na reči podpredsednika Barselone Rafe Justea, objašnjava da Barselona želi Ćavija da zadrži dugoročnim projetkom u kojem bi upravo on bio glavnokomandujući.

"Ne govorimo o ostanku na još jednu ili dve sezone", objasnio je Juste, iako mandat aktuelnog Barseloninog rukovodstva zvanično ističe 30. juna 2026. godine.

Stav Barselone je jasan. Do kraja sezone neće tražiti Ćavijeve naslednike. Laporta će ga čekati do poslednjeg trenutka jer i sam španski stručnjak pokazao smelost da baci neka nova, mlada lica u vatru i sposobnost da od njih već u tinejdžerskim danima napravi standardne prvotimce, čak i reprezentativce. Niko više ne sumnja da će 16-godišnje čudo od deteta Lamin Jamal biti stub Barselone i Španije u narednih desetak, 15 godina, da je Pau Kubarsi štoper za budućnost, a svoju šansu polako koriste Fermin Lopez i Ektor Fort.

----

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Milan na San Siru, Barsu na Nou Kampu, PSŽ na Parku prinčeva?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

----

Ćavi je posle tri godine pauze odveo Barselonu u četvrtfinale Lige šampiona iako je klub prošlog leta vrlo limitirano trošio, a španskom stručnjaku nisu ispunjene mnoge želje u pogledu novih igrača.

Zvanično, Ćavijev aktuelni ugovor važi do 30. juna 2025. godine uz opciju produžetka na još godinu dana. Plan je da se Ćaviju na leto dovede nekoliko kvalitetnih pojačanja koja bi unapredila postojeći igrački kadar, a da 2025. godine na Kamp Nou stigne Erling Halad kao zamena za Roberta Levandovskog koji će tada već biti ozbiljan veteran u 38. godini života. Možda bi obećanje da će za manje od godinu i po dana imati jednog od najboljih golgetera sveta u svom sastavu, moglo da ima presudan uticaj da Ćavi ipak promeni odluku.


tagovi

ĆaviBarselonaĐoan Laporta

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara