Kamen Hadžijev iz Puškaš Akademije (©Shutterstock)
Kamen Hadžijev iz Puškaš Akademije (©Shutterstock)

Ključa u Mađarskoj: Drama za Evropu, rat za opstanak

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.06.20. | 10:11

Poslednje kolo kod naših severnih suseda daće odgovor na pitanje ko je poslednji učesnik kvalifikacija za Ligu Evrope, a ko se pridružuje Kapošvaru u nižem rangu. Strepe četiri tima, epicentar u Debrecinu

Došao je i taj dan da se spusti zavesa na fudbalsku sezonu u elitnoj ligi Mađarske, a poslednje kolo odgonetnuće dve dileme – ko će biti četvrti predstavnik u Evropi i ko će pored Kapošvara da ispadne u niži rang.

Ono što je poznato da je Ferencvaroš dominantno odbranio titulu i da će igrati naredne sezone u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Vicešampion Fehervar i pobednik Kupa Mađarske Honved igraće u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Četvrti predstavnik će biti Puškaš Akademija ili Mezokovežd.

Izabrane vesti

U boljem položaju je ekipa iz Felčuta sa stadiona Pančo arena (stadion na kome je Partizan izborio plasman u Ligu Evrope u sezoni 2017/2018). Puškaš je trenutno na trećoj poziciji sa bodom više od direktnog rivala Mezokovežda. Pobeda je imperativ jer Mezokovežd ima trijumf više. Posao Puškaš Akademiji je olakšan jer Honvedu ova utakmica ništa ne znači. Osvajanjem Kupa Mađarske slavni klub iz Budimpešte je overio vizu za Evropu.

Puškaš Akademije je u odličnoj seriji. Nema poraz već pet utakmica u nizu, a izabranici trenera Žolta Hornjaka izgubili su samo jednom na prethodnih sedam mečeva od kada je nastavljena sezona posle pauze usled pandemije virusa korona. Honved je ove sezone osvojio četiri boda protiv Puškaš Akademije. Na Pančo areni klub iz Budimpešte je slavio sa 2:1 početkom novembra prošle godine, dok je u prvom odmeravanju snaga bilo nerešeno (1:1).

Šansu da se nađe u Evropi traži Mezokovežd, klub iz gradića sa nešto više od 16.000 stanovnika. On može u Evropu samo ako pobedi šampiona Ferencvaroš, a Puškaš ne slavi protiv Honveda. U slučaju trijumfa Honveda na Pančo areni, onda Mezokovežd, finalista Kupa Mađarske ove sezone, može i sa bodom da se nađe u kvalifikacijama za Ligu Evope jer ima trijumf više od Puškaš Akademije.

Bureković i Ristevski iz Ujpešta zaustavljaju nalet Honveda (©Shutterstock)Bureković i Ristevski iz Ujpešta zaustavljaju nalet Honveda (©Shutterstock)

Dok je jasnija situacija oko borbe za Evropu, ključa na dnu. Čak četiri ekipe strepe za status u eliti u Mađarskoj. Kombinacija je mnogo. Epicentar je u Debrecinu gde nekadašnji šampion u direktnom dvoboju sa Pakšom rešava svoju sudbinu. Diožđer sa 41 bodom je siguran u eliti i naredne sezone. Ostala četiri kluba moraće do kraja da se bore za dozvolu boravka u najjačem rangu.

UJPEŠT (40) – Srpski stručnjak Predrag Rogan pre manje od mesec je zamenio na klupi zemljaka Nebojšu Vignjevića u situaciju kada je gorelo pod nogama slavnom klubu. Ekipa iz Budimpešte ima zicer. Na svom terenu dočekuje otpisani Kapošvar i pobeda ne bi smela da dođe u pitanje. Tri boda tim sa Žuža Ferenc stadiona ostavlja u eliti. U nekim varijantama i bod ili eventualni poraz od „fenjeraša“ ostavlja Ujpešt u ligi, ali tada nije sve u rukama pulena nekadašnjeg trenera Napretka iz Kruševca.

PAKŠ (40) – Pakš ide u goste Debrecinu i treba mu bod za siguran opstanak. U slučaju poraza, strepi i zavisi pre svega od rezultata Kišvarde, ali i Ujpešta.

KIŠVARDA (39) – Ovaj tim ide u goste Diožđeru koji je sa 41 bodom u sigurnoj luci. Domaćin je u očajnoj formi, ima četiri vezana poraza i tu Kišvarda traži bodova spasa. Ako Debrecin ne pobedi Pakš na svom terenu, onda Kišvarda ostaje u eliti i ako izgubi.

DEBRECIN (38) – Sa dve poslednje pobede u šampionatu Mađarske, nekadašnji prvak naših severnih suseda došao je u situaciju da sam odlučuje o svojoj sudbini. Jedini spas za ekipu srpskih internacionalaca Nikole Trujića i Luke Milunovića je pobeda na svom terenu protiv direktnog konkurenta za ispadanja, Pakš. Remi i poraz vodi Debrecin u niži rang.

U slučaju da ekipe imaju isti broj bodova odlučuje broj pobeda, pa onda gol-razlika i na kraju broj datih golova. Zbog trokružnog sistema takmičenje međusobni susreti ne odlučuju redosled na tabeli. Zanimljivo, sve četiri ekipe koje se bore za opstanak imaju po 11 pobeda. Najbolji gol-razliku pred poslednje kolo ima Kišvarda (-3), a zatim slede Ujpešt (-5), Pakš (-7) i Debrecin (-9).

MAĐARSKA – 33. (POSLEDNJE) KOLO

Subota

15.15: (2.85) Zalaegerseg (3.40) Fehervar (2.30)

17.30: (1.80) Debrecin (3.45) Pakš (4.30)

17.30: (3.35) Diožđer (3.00) Kišvarda (2.25)

17.30: (1.18) Ujpešt (6.75) Kapošvar (12.0)

20.00: (1.80) Ferencvaroš (3.50) Mezokovežd (4.20)

20.00: (1.40) Puškaš Akademija (4.30) Honved (7.50)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Mađarska 1DebrecinMezohoveždUjpeštpakši

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara