Frenk Šmit (©Reuters)
Frenk Šmit (©Reuters)

Ljubavna priča u Hajdenhajmu: Šmit na klupi 14 godina i biće još šest

Vreme čitanja: 2min | sre. 06.10.21. | 22:47

Trener potpisao novi ugovor sa crveno-plavima

Vernost, podrška, strpljenje su u velikoj meri zaboravljene kategorije u današnjem svetu fudbala. Svi žele sve i odmah, nije im problem da promene trenera posle dve utakmice ili igraču da lagano pređe u redove najvećeg rivala...

Ipak, ima izuzetaka. Jedan od takvih je nemački drugoligaš Hajdenhajm. Klub je obavestio javnost da je produžio ugovor sa trenerom Frenkom Šmitom, koji je potpisao da će biti na klupi do 2027. godine. Dakle, još šest leta. Vrlo hrabro, reklo bi se, pošto se treneri danasi retko gde, čak i oni najuspešniji, zadržavaju duže od dve-tri, poneki tek četiri godine.

Izabrane vesti

Šmit i Hajdenhajm su neka druga priča. Filmska priča. Ljubavna, takoreći. Nemački stručnjak je na klupi ovog kluba već sada 14 godina! Karijeru je počeo 2007. samo što je okačio kopačke o klin, baš u crveno-plavom dresu kluba sa Foit arene. Kratko je bio na odmoru, jer je prvi trener bio Diter Merke, ali kada je on smenjen malo nakon početka prvenstva, Šmit je dobio ponudu da preuzme vođenje ekipe. Preuzeo je i počelo je jedinstveno putovanje čak i u svetskim okvirima.

Uspeo je Šmit u prvoj sezoni u amaterskom rangu da osvoji četvrto mesto sa Hajdenhajmom i da ga odvede u Regionalnu ligu Jug, što je bio četvrti nivo takmičenja, a odmah u sledećoj sezoni i da izbori promociju u treći.

Jedini cilj koji Hajdenhajm i Šmit nisu uspeli da ostvare je da se domognu Bundeslige, ali ni od njega ne odustaju. Zato su se i dogovorili da ostanu zajedno još šest godina i da time obore nemački rekord koji drži Folker Finke, koji je 16 godina bez prekida bio šef struke Frajburga.

Taj niz je na dohvat ruke da bude oboren, barem u svetu u kojem su Hajdenhajm i Frenk Šmit, koji je bio talentovan igrač, član nemačke omladinske reprezentacije sa kojom je igrao na Svetskom prvenstvu 1993. godine. Doduše, jedan meč, kao rezervista...


tagovi

HajdenhajmCvajta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara