Navijači Spakenburga (©YouTube/PI ALFA)
Navijači Spakenburga (©YouTube/PI ALFA)

Majstori za roletne i postavljanje podova čekaju PSV za finale kupa, amateri zaradili 500.000 evra i dogovorili put na Ibicu

Vreme čitanja: 4min | uto. 04.04.23. | 14:02

Trećeligaš Spakenburg igra protiv velikana iz Ajndhovena za istoriju

Ne samo sa sportske, već i sa finansijske tačke gledišta, ovo je sezona za pamćenje za Spakenburg. Amaterski klub iz trećeg holandskog ranga, za koji su čuli verovatno samo najzagriženiji ljubitelji sportskog klađenja, zaradio je oko pola miliona evra posle plasmana u polufinale nacionalnog kupa, a u situaciji je da uveća fond ukoliko priredi još jednu senzaciju i plasira se u finale preko PSV-a, koji bije bitku za mesto u Ligi šampiona i vrednost tima na Transfermarktu mu se procenjuje na 201.000.000 evra.

Kao tek treći amaterski tim koji se od 1956. i uvođenja profesionalnog fudbala u Holandiji domogao polufinala KNVB Bekera, Spakenburg sebi ne postavlja ambiciozne ciljeve. Pride, tim Krisa de Grafa se nalazi na 10. poziciji Tvede divizije. Malo je verovatno da će Plavci toliko da uspore i da se spuste u borbu za opstanak, ali do promocije ne mogu jer sedam rundi pre kraja sezone zaostaju upravo 21 bod za liderom AFC-om.

Izabrane vesti

Istovremeno, Spakenburg je napravio veliku buku u kupu, izbacivši profesionalne klubove iz Eredivizije Utreht i Groningen sa turnira. Veliki deo trećeligaškog sastava, osim fudbalom, bavi se drugim poslovima, pa tako glavni igrači za život zarađuju postavljanjem roletni i podova, privatnim preduzetništvom, finansijskim savetovanjem, personalnim treninzima, a nekolicina njih još studira.

Blagajnik Plavaca Evaut Ruitenberg bombardovan je brojnim pitanjima od strane članova Spakenburga, najviše u vezi toga kako će novac od uspeha u kupu da bude potrošen.

"Nagradu smo spiskali za nekoliko minuta", kroz smeh je rekao Ruitenberg.

"Ako imate mnogo novca - to je slučaj i u privatnom životu - onda ga ponekad bacate unaokolo. Tada sigurno znate da će stvari krenuti naopako".

20.00: (18,0) Spakenburg (11,0) PSV (1,10)

Kup avantura je donela Spakenburgu džekpot. Prihod već sada iznosi oko 500.000 evra. Od toga za takmičarske premije ekipa iz Bjunshotena je već obezbedila 241.000 evra nagrade. Pored toga, Spakenburg dobija 48.500 evra novca za televizijska prava, jer su osmina finala protiv Katvajka i četvrtfinale protiv Utrehta prikazani direktno na ESPN-u. Naravno, to važi i za polufinale protiv PSV-a.

Pored toga, tu su i brojne druge stavke prihoda, poput prodaje karata. Do drugog kola prihod u potpunosti ide domaćem klubu, a gosti dobijaju obeštećenje od 2.500 evra. Posle drugog kola, domaći klub je u obavezi da podeli novac zarađen od prodaje ulaznica. S tim u vezi za Spakenburg bi bilo još atraktivnije sa finansijskog aspekta da se polufinalni okršaj sa PSV-om igra u Ajndhovenu.

"Ima još mnogo toga", kaže blagajnik Ruitenberg, i tu ukazuje na putne naknade i prihode od reklama.

Pošto je duel sa Utrehtom, na primer, prikazan na otvorenom kanalu ESPN-a, klub dobija još 8.000 evra. I u meču sa PSV-om se zarađuje digitalnim bilbordima, koji su specijalno postavljeni za istorijsko polufinale. Spakenburg, zauzvrat, ovog puta mora da preda 17.000 evra PSV-u, ali naravno imaće i lepu sumu za sebe.

I konačno, prihod od kantine. Posle kup vratolomije protiv Groningena i Utrehta, žurka u gostionici je nastavljena do kasno u noć.

"Obično prodamo tri kafe i kolač, a sada protiv PSV-a se očekuje barem jedno pivo za više od 6.000 ljudi".

Sve u svemu, Spakenburg je finansijski veliki pobednik ove sezone u nacionalnom holandskom kupu. I tako pitanja članova o destinaciji novčane nagrade nisu neopravdana. Ruitenberg je za sajt nu.nl pomenuo kantinu za koju kaže da je "zastarela" i da više ne može da podnese kapacitet od 1.800 članova. Klub razmatra i kupovinu nove LED reklamne table. To košta od 150.000 do 200.000 evra.

Posle sezone, cela selekcija Plavaca otići će u poznato špansko letovalište Ibicu, što je putovanje koje je uprava obećala igračima kada je eliminisan Utreht.

"Tada ćemo da uživamo i vidimo koja količina novca će da nam ostane", rekao je Ruitenberg.

Ako Spakenburg bude šokirao i PSV u utorak, blagajnik će nesumnjivo ponovo da skoči od sreće. Prilikom plasmana u finale, klub može dodatno da inkasira najmanje 135.000 evra samo od nagrade, a o ostalim prihodima da i ne govorimo.

-----------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOV:

pogodi dve utakmice 4+

-----------

KUP HOLANDIJE - POLUFINALE

Utorak

20.00: (18,0) Spakenburg (11,0) PSV (1,10)

Sreda

20.00: (2,30) Fajenord (3,60) Ajaks (3,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kup HolandijePSV AjndhovenSpakenburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara