Mali gradski derbi, veliko rivalstvo i ogroman ulog

Vreme čitanja: 5min | sub. 13.05.23. | 08:33

Zemun i OFK Beograd danas od 14 časova u Ugrinovačkoj ulici igraju važan duel u borbi za plasman u Mozzart Bet Prvu ligu

Rivalstvo koje svojim postojanjem i trajanjem čuva duh i romantiku starog beogradskog fudbala danas će u Gornjoj varoši dobiti novo poglavlje, posle kojeg će gotovo izvesno do narednih redova u istoriji nadmetanja Zemuna i OFK Beograda stranice barem godinu dana ostati prazne.

Dva tima bogate istorije, nekada, ne tako davno, predstavnici domaćeg fudbala i van granica zemlje, u direktnom susretu razrešiće pitanje putnika iz Srpske lige Beograd u Mozzart Bet Prvu ligu. Duel zakazan za 14 časova u Ugrinovačkoj ulici prilika je iz perspektive oba tima da se ukrase sjajni rezultati iz dosadašnjeg dela sezone i približi dugo sanjanom povratku na veliku pozornicu. Međutim samo je jedna karta za prvoligaško društvo.

Izabrane vesti

Konkurenti čijia je borba osim takmičarskim ciljevima protkana navijačkim rivalstvom, prethodne sezone ostali su uskraćeni za mesto u višem rangu koje je uz dominantne rezultate u drugom delu sezone pripalo novobeogradskom Radničkom. Prošlosezonski neuspeh međutim nije srušio snove klubova sa dve strane Beograda te su zeleno-plavi i plavo-beli aktuelnu takmičarsku godinu dočekali još motivisaniji i dominantniji u odnosu na rivale. Nizom utakmica bez poraza Zemun i OFK Beograd značajno su se udaljili od pratilaca i došli u situaciju da praktično u direktnom duelu daju odgovor na pitanje ko će se plasirati u viši rang.

Iako ih posle današnjeg susreta očekuje još po tri izazova, izvesno je da bi eventualni pobednik gotovo overio prvoligašku vizu. Sve dileme bile bi praktično rešene ukoliko Zemun na svom terenu dođe do celog plena s obzirom da bi se sadašnja razilka od tri boda udvostručila, a prednost bi ostala na strani Gornjovarošana i ukoliko duel bude okončan bez pobednika. Jedinu prihvatljivu opcija za goste koji na megdan izlaze sa tri boda zaostatka predstavljala bi pobeda s obzirom da bi slavljem OFK Beograd preuzeo lidersku poziciju i sudbinu u svoje ruke, a svestan važnosti duela je i strateg Romantičara Simo Krunić.

"I OFK Beograd i Zemun treba da igraju Prvu ligu, to su ekipe koje zaslužuju da igraju Superligu. Nažalost ove godine samo jedan od ova dva tima će ući u viši rang i danas nas očekuje direktna borba za to mesto. Prednost je na strani protivnika, igra na domaćem terenu i odgovara mu i nerešen rezultat, dok mi moramo da idemo na pobedu bez obzira na situaciju", rekao je Krunić i dodao:

"Ovaj derbi je značajan za delove grada, Karaburmu i Zemun koji žive za te klubove. Nekad je taj derbi mogao da s poredi sa večitim, ali danas nije tako. Bilo bi drugačije da je u pitanju Superliga i neka borba za Evropu".

Saglasan sa strategom protivničkog kluba je Marko Đalović, kapiten i najiskusniji igrač Zemuna.

"Sedam sezona sam u Zemunu, a susret koji sledi za mene je najvažniji otkad sam u Zemunu. Lepo je kad se čovek bori za nešto veliko, u ovom slučaju za prvo mesto. Imponuje mi što kao najstariji mogu da doprinesem da ostvarimo uspeh i da ostanem zabeležen deo toga. U kom god rangu takmičenja se sastali, dueli sa OFK Beogradom privlače veliko interesovanje. Iako nije uporediv sa večitim derbijem, ovo je posle njega najveći derbi u Beogradu. I klupski i navijački".

Defanzivac zeleno-plavih istakao je potom rzloge zbog kojih veruje da će Zemun biti ekipa koje će se radovati na kraju trke.

"Oba kluba imaju veliku tradiciju, i nije im mesto u ovom rangu. Sticajem raznih okolnosti smo tu gde jesmo. Zemun je pre dve godine bio na ivici ambisa, ali se postepeno dizao. Vraćaju se dugovi, klub je stao na noge. Iako situacija nije idilična napredak je očigledan. Malo je nezahvalno što će posle dve godine građenja nečega sve stati u jednu utakmicu. To nije dobro za psihu. Što se tiče OFK Beograda, veoma poštujem taj klub, ali u prvom delu sezone oni nisu imali osnovna sredstva, navijači su skupljali pare, što je za svaku pohvalu, a onda, odjednom dolazi čovek i sve preokreće, smatram da je to kontraefektno", istakao je Đalović.

Među igračima sa pozamašnim biografijama koji će danas istrčati na teren u Ugrinovačkoj je i Andrija Kaluđerović, prekaljeni centarfor koji je zimus pojačao tim sa Stare Karaburme.

"Osetna je doza tenzije. Osetim napetost bez obzira što igramo treći rang i što sam igrao utakmice na znatno višem nivou. Važnost utakmice nosi sa sobom dozu naboja jer cela sezona staje u 90 minuta. Od susreta koji nas očekuje zavisi ulazak u Prvu ligu koji bi mnogo značio navijačima i svima u klubu", kazao je iskusni golgeter i osvrnuo se na prepoznatljivu podršku koju imaju OFK Beograd i Zemun:

"Oba kluba imaju lepu tradiciju oba kluba i dobre navijače. Po tom segmentu moguće je napraviti i neku vrstu paralele sa vačitim derbijem. Siguran sam da će biti dosta publike, svi pričaju o predstojećem susretu. Superliga je rešena tako da će ovo biti najzanimljivija utakmica za vikend u srpskom fudbalu".

ISKUSNI U PRVOM PLANU

Među dobro poznatim rivalima praktično ne postoje nepoznanice te u oba tabora odlično znaju odakle im preti najveća opasnost.

"OFK Beograd poseduje dobar su spoj mladosti i iskustva. Tu su Lola Smiljanić, Plavšić, štoper Gojković, Kaluđerović... Sve su to momci sa superligaškim iskustvom. Za njih ovo ne predstavlja problem na psihološkom planu kao što bi za neke mlade igrače predstavljao. Očekujem tvrdu utakmicu, ali se istovremeno nadam lepoj fudbalskoj predstavi", rekao je Đalović.

Saša Štrbac još ne zna za poraz na klupi Zemuna, a Simo Krunić svestan je glavnih aduta kolege sa duge klupe.

"Zemun ima dosta dobrih igrača, Đalovića, Kisa, Svetličića, Lazarevića, Mikana... Ne mogu da izdvojim jednog, dobar su tim i zasluženo su na tom mestu. Mi smo srećni što sami odlučujemo o svojoj sudbini, ne moramo da čekamo neke druge rezultate, idemo u Zemun i ko bude bolji u toj utakmici biće zasluženo u prednosti, ako izgubimo pružićemo ruku", kazao je Krunić.

PIŠU: Vlada Nikolić i Nikola Trbojević



tagovi

FK ZemunOFK BeogradSrpska liga BeogradMozzart Bet Prva liga Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara