Denis Man (©Reuters)
Denis Man (©Reuters)

Man nosi FCSB, Astra se razgoropadila

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.01.21. | 09:41

Derbi šampionata Rumunije igra se u Bukureštu. Na noge gigantu iz prestonice stiže sve bolji tim iz Đurđa predvođen Konstantinom Budeskuom

Kluž i Krajova su prošle sezone do poslednjeg kola vodili bitku za titulu, a u novom šampionatu rumunske Lige 1 u igri za krunu konačno je FCSB (bivša Steaua). Godinama kod naših istočnih suseda su sukobi, svađe, a u prvom planu je kontroverzni vlasnik giganta iz Bukuršta Điđi Bekali.

Najnovija bura izazvana je odlaskom fudbalera FCSB-a u Antaliju na međunarodni turnir. Vratili su se iz turskog letovališta tek u četvrtak uveče. To je naišlo na osude u Rumuniji zbog situacije sa pandemijom virusa korona, ali se Bekali branio da su svi nosili maske, da su bili izolovani u hotelu i da nije bilo mogućnosti zaraze. Meč sa Astrom, predviđen ze petak (19.00), bio je doveden u pitanje, ali na kraju je odlučeno da će se duel 16. kola šampionata Rumunije igrati u zakazanom terminu.

Izabrane vesti

Kluž se pobedom u sredu protiv Klinčenija (3:1) izjednačio sa FCSB-om na čelu tabele, ali će tim iz prestonice imati šansu opet da se vrati na prvo mesto. Nekadašnji šampion Evrope je posustao u poslednje vreme, pobedio je samo jednom u tri meča. Gigant iz Bukurešta u svojim redovima ima dvojicu najboljih strelaca šampionata Rumunije, Denisa Mana koji je postigao 12 golova i Florina Tanasea sa devet. Njih dvojica su dali više od polovine golova svog tima (37). Odavno su na meti klubova iz inostranstva, posebno Man koji bi ovog januara mogao da se preseli u neku od „liga petica“.

Astra iz Đurđa je bila treća prošle sezone, ali zbog kazne UEFA nije igrala u Evropi. Očajno je počela novi šampionat, bila ubedljivo poslednja, ali je sada u sjajnoj formi. Najbolji igrač je Konstantin Budesku, nesuđeni fudbaler Crvene zvezde. Rumunski vezista je pre nekolio godina bio na meti srpskog šampiona.

On je u prošlom kolu, krajem 2020. godine, postigao dva gola u ubedljivoj pobedi u gostima protiv Arada sa 6:0. Astra nema poraz već šest utakmica u nizu (pet u ligi i jedan u Kupu Rumunije), pa je na 12. mestu, a ni borba za prvih šest i odlazak u plej-of više nije nemoguća misija za ekipu iz Đurđa.

FSCB je ove sezone silan na svom terenu. Ima šest pobeda i samo jedan remi, uz gol-razliku 22:4. Jedino je Sepsi odoleo krajem prošle godine u Bukureštu. Astra nije poražena već četiri kola na gostujućim terenima.

U prvom delu sezone, u prvom kolu letos, FCSB je slavio u Đurđu sa 3:0. Pre tog meča Astra je tri puta uzastopno dobila ekipu iz Bukurešta. Na poslednje četiri utakmice ova dva tima mreže su se tresle tri ili više puta.

RUMUNIJA 1 - 16. KOLO

Utorak

Gaz Metan - Voluntari 2:0 (0:0)

/Ze Manuel 70, 73/

Krajova - Sepsi 0:0

Sreda

Kindija - KSMS Jaši 1:1 (1:0)

/Dumitrasku 13 - Kristea 63/


Hermanštat - Dinamo Bukurešt 0:2 (0:2)

/Fabrini 30, Nemec 33/

Četvrtak

Botošani - Arđeš 0:1 (0:0)

/Deslandes 90+2/

Kluž - Klinčeni 3:1 (1:0)

/Kostače 15, Deak 52 Debeljuh 90+1 - Čandarov 84/

Petak

16.00: (4,10) Arad (3,45) Vitorul (1,93)

19.00: (1,50) FSCB (4,20) Astra (6,75)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

FCSBRumunija 1RumunijaAstra

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara