Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Marokanski pandan Atletiko Madrida: Nekada šampion države, danas prosečan klub za sredinu tabele

Vreme čitanja: 2min | pet. 25.12.20. | 12:26

Magreb Tetuan dočekuje Jusudiju Berešid u duelu u kojem sve sluti na nerešen ishod

Punih 108 godina Maroko je bio pod španskim protektoratom, a fudbalski klubovi ove mediteranske države u to vreme nastupali su u prvenstvima svog kolonijalnog vladara. Jedan od njih je i MA Tetuan osnovan 1922. godine. Od tog trenutka pa do 1947. nosio je naziv Atletik klub Tetuan, pa narednih devet godina do nezavisnosti Maroka novo ime, Klub Atletiko de Tetuan. Kad se samo baci pogled na grb i povežu oba imena za vreme španske kolonijalne vlasti, sličnost sa Ateltiko Madridom i Atletik Bilbaoom ne može da promakne.

Danas su od španske zaostavštine ostale boje, ali i trener Anhel Vidadero, kao i vezista Martin Bengoa. Baskijac rođen 1994. godine je fudbalski rastao u Atletik Bilbau, ali nikada nije zaigrao za prvi tim na San Mamesu. Zenit mu je bila B ekipa Bilbaa za koju je od 2014. do 2017. odigrao 65 utakmica i postigao devet golova. Ostali su klubu smeštenom par kilometara južno od Gibraltara i nadimci Matadori, Atleti, Rohiblankosi – nova potvrda povezanosti sa trofejnim klubom iz Madrida, kao i sa Baskijcima.

Izabrane vesti

Magreb Tetuan je bio šampion Maroka 2012. i 2014. godine, ali u poslednjih par sezona nivo igra i rezultata je znatno ispod šampionskih potreba. Danas igra prvu utakmicu 5. kola elitnog fudbalskog takmičenja protiv Jusufije Berešid, a biće to okršaj timova koji se posle par uvodnih utakmica nalaze oko sredine tabele. Dakle, iako je tek rana faza šampionata, deluje da se neće mnogo toga promeniti u odnosu na prethdone dve sezone kada su pomenuti timovi balansirali oko brojki od 34 do 40 ovojenih bodova na samom kraju.

Upečatljiv je detalj da je pet od osam okršaja koje su Magreb i Jusufija zbirno odigrali ove sezone zavrešeno nerešenim rezultatom. To je jasan pokazatelj u kom pravcu bi mogao da se kreće susret na stadionu Saniat Rmel.  Dva puta u prethodnoj deceniji ekipa iz Berešida gostovala je na pomenutom fudbalskom zdanju i u oba navrata gubila sa po 2:0. Jusufija na početku šampionata pokazuje ozbiljne probleme da napravi opasnost u protivničkoj trećini, ali odrbanu drži solidno zategnutom pa je primila samo tri gola na četiri utakmice.

Gostovanje u Tetuanu biće pravi ispit za defanzivnu liniju ekipe Ferida Šušana pošto će je napasti najbolji strelac prvenstva Toni Eđomariegve. Nigerijac je postigao četiri od šest golova svog tima i ukoliko gosti uspeju da mu stanu na put, Magreb će morati u potragu za alternativama, a one na startu prvenstva ne deluju ni u pola opasno kao 28-godišnji Nigerijac.

MAROKANSKA LIGA, 5. KOLO

Petak

17.30: (2,25) Magreb Tetuan (2,90) Jusufija Berešid (3,45)

19.30: (2.00) FUS Rabat (3,15) El Jadida (3,80)

***Kvote su podložne promenama***




tagovi

MarokoMaroko 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara