Slavlje Anta Rebića sa saigračima iz Milana (© Reuters)
Slavlje Anta Rebića sa saigračima iz Milana (© Reuters)

Milan korak do raja posle sedam godina čistilišta

Vreme čitanja: 6min | ned. 16.05.21. | 12:42

Rosoneri perfketni protiv Kaljarija, ali im u goste stiže najefikasniji Brazilac u „ligama petice“ u poslednjih pet sezona

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Najvažniji meč današnjeg programa Serije A igra se na San Siru između Milana i Kaljarija. Rosoneri imaju prvu meč loptu da obezbede Ligu šampiona pre poslednjeg kola, a Kaljari da obezbedi opstanak. Benevento Filipa Inzagija traži slamku spasa u meču prtoiv Krotonea, jer se Pipo uzda da ga brat Simone neće izdati u utorak protiv Torina i da će tako moći da igra 90 minuta na život i smrt protiv Granata sledeće nedelje na Olimpijskom stadionu.

Izabrane vesti

Trener Sasuola Roberto De Zerbi se i dalje nada da može da doplovi do Evrope i pored pobede Rome nad Lacijom, dok Klaudio Ranijeri ne odustaje od svoje namere da osvoji sa Sampdorijom 52 boda u ovom šampionatu. Da bi stigao do tog cilja mora da pobedi Udineze i u poslednjem kolu Parmu.

20.45: (1,38) MILAN (5,00) KALJARI (7,75)

Milan se nalazi na korak od raja. Rosonerima bi sa pobedom, kolo pre kraja, obezbedili povratak u Ligu šampiona posle sedam dugih godina. Ako je suditi po istoriji duela Milana i Kaljarija, Stefano Pioli i njegovi momci bi teško mogli da nađu. Ne bi trebalo potceniti činjenicu da su Sardi u poslednjih šest kola zabeležili četiri pobede i dva poraza, osvojivši 14 od mogućih 18 bodova. Primera radi u poslednjih šest kola Milan je osvojio manje bodova od Kaljarija, 12.

Ne samo da je pobedio na sva četiri poslednja odmeravanja snaga sa Kaljarijem, uz gol-razliku 10:0, nego je Milan izgubio samo jednom na prethodne 34 utakmice. I to nije sve, na San Siru Milan je nanizao 15 uzastopnih pobeda nad Kaljarijem, to je najduži niz trijumfa u istoriji Rosonera protiv jednog protivnika na svom stadionu. Šlag na tortu pomenutim statističkim podacima dodaje personalni skor Stefana Piolija protiv tima sa Sardinije. Reč je o ekipi koju je Pioli najviše puta pobedio u trenerskoj karijeri: deset na 18 mečeva, uz četiri remija i četiri poraza.

Prošle su gotovo četiri godine od poslednjeg gola koji je Kaljari postigao protiv Milana. Realizator tog pogotka Žoao Pedro nosi jednu iznenađujuću titulu: on je najefikasniji Brazilac u poslednje tri sezone u pet najjačih evropskih liga. Napadač Kaljarija je postigao 41 gol, a Nejmar, na drugom mestu, 36.

Kormilar Milana će imati sve igrače na raspolaganju osim Zlatana Ibrahimovića. Salemakers je izdržao suspenziju zbog kartona i Belgijanac će biti jedina novina u startnoj postavi u odnosu na tim koji je asfaltirao Torino pre četiri dana.

I Leonardo Semplici ima sve igrače na raspolaganju, a na San Siru je orjentisan da igra sa četvoročlanim defanzivnim redom i Najngolanom u ulozi ofanzivnog pleja. Tačno je da Kaljarij remijem protiv Milana obezbeđuje i matematički opsatanak u Seriji A kolo pre kraja, ali čak i da izgubi večeras bio bi spašen kolo pre kraja ako Torino ne pobedi Lacio u Rimu u utorak.

MILAN 4-2-3-1: Donaruma - Kalabrija, Kjaer, Tomori, Ernandez - Benaser, Kesi - Salemakers, Diaz, Čalhanoglu – Rebić.

KALJARI 4-3-1-2: Kranjo - Zapa, Čepiteli, Godin, Likojanis - Nandez, Dejola, Marin - Najngolan - Žoao Pedro, Pavoleti.

15.00 (1,50) BENEVENTO (4,40) KROTONE (6,25)

Benevento mora da pobedi Krotone, već u Seriji B, da bi održao u životu ono malo nade što je ostalo za opstanak u Seriji A. Tim Filipa Inzagija ne zna za pobedu na stadionu Vigorito od decembra prošle godine kada su savladali Đenovu.

Benevento i Krotone su ukrstili koplja sedam puta u Seriji A i Seriji B. Interesantno je da nijednom nije izašao remi: četiri pobede Kalabreza i tri Kampanjola. Današnji meč će biti i sudar tima koji je postigao najmanje golova u 2021. godini (Benevento) i Krotonea koji je u prošlom kolu izjednačio neslavni rekord Kazalea iz sezone 1933/34 koji je primio 91 gol i na dobrom je putu da ga „popravi” u sledeća dva kola. Takođe, Krotone je pobedio Veronu u prošlom kolu i u ovoj sezoni nije uspeo nijednom da veže dva trijumfa.

Pipo Inzagi veruje da njegov tim može da pobedi ovog popodneva kao i da će njegov rođeni brat Simone Inzagi „bratski” odraditi posao u utorak sa Lacijom protiv Torina postavljajući tako sto za majstoricu u poslednjem kolu Torino - Benevento.

Stariji Inzagi ne može da računa na Kaldirolu (kartoni) kao i na povređene: Mončinija, Saua, Fulona i Jaga Falkea. Na drugoj strani, Serse Kozmi je došao u Benevento bez Rece, Eduarda i Mesijasa. U odsustvu Mesijasa naš Miloš Vulić je u konkurenciji sa Zanelatom i Rohasom da ga zameni. U timu Kalabreza bi, barem prema najavama, od prvog minuta trebalo da igra Vladimir Golemić.

BENEVENTO 4-3-2-1: Montipo - De Paoli, Tuja, Glik, Barba - Hetemaj, Skjatarela, Jonita - Insinje, Kaprari – Lapaduula.

KROTONE 3-5-2: Kordaz - Điđi, Golemić, Magaljan - Rispoli, Zanelato, Čigarini, Benali, Molina - Unas, Simi.

15.00: (2,55) UDINEZE (3,35) SAMPDORIJA (2,75)

Meč na Dačija areni će bitI revijalnog karaktera. Udineze i Sampdorija su već odavno u komfort zoni tako da jedino lična ambicija Klaudija Ranijerija (osvajanje 52 boda u šampionatu) može da bude varnica za dopadljivu utakmicu.

Na ruku trenerskog iskusnog vuka ide tradicija koja se uspostavila u poslednja dva šampionata: Samp je savladao na sva četiri prethodna susreta Udineze. Takođe, remi u meču dva tima izostaje već četiri godine. Za Udineze nije ohrabrujući podatak da je na poslednjih pet mečeva na Dačija areni osvojio samo bod.

Ranijeri još uvek nije produžio ugovor koji mu ističe u junu i stavio je do znanja predsedniku Masimu Fereru da želi da ima čistu situaciju pre kraja šampionata. U prevodu, ili će se produžiti ugovor u sledećoj nedelji ili će meč sa Parmom biti poslednji Ranijerijev na klupi Sampa.

Udineze će biti prilično desetkovan ovog popodneva. Luka Goti ne može da računa na Arslana, Deulofeua, Nestorovskog, Nujtinka, De Maja, a njima treba dodati igrače koji su već odavno u boksu, poput Jajala, Puseta. Ranijeri nema na raspolaganju samo Silvu i Ramireza koji bi trebalo da se oporave za poslednjih meč u sezoni protiv Parme.

UDINEZE 3-5-1-1: Muso - Bekao, Bonifaci, Zegelar - Molina, De Paul, Valas, Makengo, Striger Larsen - Pereira – Okaka.

SAMPDORIJA 4-4-2: Audero - Berežinski, Ferari, Jošida, Auđelo - Kandreva, Torsbi, Ekdal, Jankto - Kejta, Gabijadini.

18.00 (6,25) PARMA (4,40) SASUOLO (1,50)

Pobeda Rome u rimskom derbiju je ohladila ambicije Sasuola da može da obezbedi kartu za Evropu u sledećoj sezoni. Tako je Robertu De Zerbiju i njegovim fudbalerima ostalo da razbiju tabu na Tardiniju gde su samo jednom osvojili sva tri boda i to pre sedam godina.

Parma je nanizala seriju negativnih rekorda u ovom prevenstvu: jedan od njih je broj uzastopnih poraza koji je stigao do sedam. Parma je na svom terenu osvojila samo 11 bodova u šampionatu, koliko je to očajan rezultat pokazuje činjenica da je dosadašnji najgori učinak bio 19 bodova.

Sasuolo nije nijednom izgubio dva vezana meča u ovoj sezoni i budući da je pre četiri dana poražen od Juventusa, Đuričić i drugovi nemaju nameru da pokvare naviku da odmah reaguju na poraz. Tim pre što je Sasuolo nanizao tri vezane pobede u gostima.

Kao i protiv Lacija, Parma ne može da računa na dvocifren broj igača, čak 15 među kojima su Kucka, Konti, Ingleze, Karamo, Konti, Galjolo, Brugman, Jakoponi itd.

Sasuolo dolazi u najjačem sastavu. Prema najavama, Đuričić je u baražu sa Traoreom, za mesto između Berardija i Boge, da počne meč na Tardiniju.

PARMA 4-2-3-1: Sepe - Laurini, Dierks, Bruno Alveš, Valenti - Ernani, Kurtić, Som - Bruneta, Kornelijus, Žervinjo.

SASUOLO 4-2-3-1: Konsilji - Muldur, Kirikeš, Ferari, Kirjakopulos - Lopez, Lokateli - Berardi, Đuričić, Boga – Raspadori.

SERIJA A - 37. KOLO

Subota

Đenova - Atalanta 3:4 (0:3)

/Šomurodov 48 i 84, Pandev 72 pen - Zapata 9, Malinovski 26, Gosens 43, Pašalić 52/

Specija - Torino 4:1 (2:0)

/Saponara 19, Nzola 42 pen i 72, Erlić 84 - Beloti 55/

Juventus - Inter 3:2 (2:1)

/Ronaldo 24, Kvadrado 45+3, 88 - Lukaku 35/

Roma - Lacio 2:0 (1:0)

/Mhitarijan 42, Pedro 78/

Nedelja

Fjorentina - Napoli, u toku

15.00: (1,50) Benevento (4,40) Krotone (6,25)

15.00: (2,60) Udineze (3,30) Sampdorija (2,70)

18.00: (6,25) Parma (4,20) Sasuolo (1,53)

20.45: (1,43) Milan (4,50) Kaljari (7,50)

Ponedeljak

20.45: (2,65) Verona (3,25) Bolonja (2,70)

*** kvote su podložne promenama




tagovi

Serija A

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara