Fudbaleri Zrinjskog (©hskzrinjski.ba)
Fudbaleri Zrinjskog (©hskzrinjski.ba)

Mostarski derbi: Zrinjski je avion za konkurente

Vreme čitanja: 4min | sre. 12.10.22. | 11:29

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Šampion u formi, Amarov Velež je kralj remija

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Iako je početak sezone bio jako turbulentan, Zrinjski igra sve bolje kako šampionat odmiče. Plemići će hteli ne hteli morati i dalje igrati u ritmu sreda-subota, jer ih očekuju dueli sa Veležom i Tuzla Sitijem. Ovaj prvi se igra danas. (odložena utakmica 6. kola) Gradski derbi i utakmica koja uvek nosi taj epitet, bez obzira na formu, stanje na tabeli, tradiciju...

Izabrane vesti

Pošto su ovog leta imali poprilično uspešan nastup u Evropi, gde ih je jedan minut pa jedan penal delio od grupne faze Lige Konferencija, fudbaleri Zrinjskog u potpunosti su se posvetili domaćem takmičenju i pokazali svima da su u ovom trenutku, u odnosu na sve ostale – avion. Ni to što su imali vraški težak ritam subota – sreda, nije ih omelo da pokažu da prošla sezona nije bila slučajnost.

U prethodnih osam utakmica koje su odigrala na svaka tri dana upisali su sedam pobeda i svega jedan poraz, i to od dobojske Sloge, gde su celu utakmicu bili u dominantnom položaju. To im je bio jedini primljeni gol u poslednjih sedam utakmica, dok su u poslednje četiri svoju mrežu učinili netaknutom. I dalje su u zaostatku od dve utakmice, ali ih to nije sprečilo da budu drugoplasirani sa svega bodom zaostatka za vodećim Širokim Brijegom, kog su nadigrali sa 3:0.

Polako, ali sigurno, Plemići koračaju ka odbrani titule i potvrdi da im zaista nema konkurenta u tome. Svega šest primljenih golova i čak 20 postignutih je takođe činjenica koja pokazuje da i ove godine žele da obaraju rekorde.

Nemanja Bilbija je u strašnoj formi. U poslednje četiri utakmice postigao je isto toliko golova, pa se Veležu baš i ne piše dobro, ukoliko kapiten Plemića bude raspoložen za igru. A retki su momenti kad nije.

"Pre svega, očekujem da tribine našeg stadiona budu ispunjene, jer su ovakve utakmice uvek primamljive. Iako igramo u paklenom ritmu, stanje u ekipi je jako dobro i u takvoj atmosferi dočekujemo današnji susret. Ovakva utakmica je uvek 50-50, i nema tu nekih izrazitih favorita. Velež je takođe u jednom pozitivnom nizu i realno njih nije nimalo lagano pobediti i zato očekujem jako tešku utakmicu“, istakao je šef stručnog štaba Zrinjskog Sergej Jakirović.

Od Veleža se ove sezone očekivalo mnogo više, bez obzira što ih je napustio dugogodišnji trener Feđa Dudić. Realno gledajući nasledio ge najtrofejniji premijerligaški stručnjak Amar Osim, pa se i iz tog razloga mislilo da će Velež igrati jako bitan faktor u vrhu tabele. Ipak, posle 12 utakmica, Rođeni su tek na sedmom mestu tabele sa svega 16 bodova. Nikako da Osimovi izabranici vežu nekoliko dobrih utakmica koje bi ih vinule u vrh tabele. Ponajviše iz razloga jer je Velež rekorder nerešenih utakmica.

Odigrao ih je čak šest, a pre pobede u poslednjem kolu nad Igmanom, čak četiri puta zaredom odigrao je nerešeno. Kada se tome doda i trijumf nad Tuzla Sitijem, to je brojka od šest mečeva bez poraza, pa se može reći i da je Velež u poprilično dobroj formi. Rođeni igraju jako tvrd i nezgodan fudbal, pa ih je do sada samo nadigrala dobojska Sloga, dok su u svim ostalim utakmicama bili tvrd orah za protivnike. Isto će sigurno biti i večeras. Bez obzira što je Zrinjski favorit, gradske derbije nikad ne treba tako posmatrati. Jer ako Velež upiše tri boda, uključio bi se u trku za gornji deo tabele, dok bi ih eventualni poraz primorao da se u što skorije vreme odvoje od dna i izbegnu borbu za opstanak.

"U pitanju je utakmica koja znači prestiž i rivalstvo, i verujem da će biti jako puno ispraćena. Meni kao treneru će dobro doći da vidim gde smo u odnosu na najbolju ekipu u ligi. Imali smo mi i do sada dobrih protivnika, ali je ovaj danas pravo ozbiljan. Za nas je ovo mala matura. Uz dužno poštovanje ostalima, puno će nam značiti test protiv najbolje ekipe u ligi“, istakao je šef struke Rođenih Amar Osim.

Ovo će biti ukupno 41. međusobni posleratni derbi. U dosadašnjih 40 utakmica, Zrinjski se radovao 21 put, dok su Rođeni upisali 13 pobeda, šest puta je bilo nerešeno.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE - ODLOŽENI MEČ 6. KOLO

Sreda

17.00: (1,45) Zrinjski (4,00) Velež (7,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ZrinjskiVeležBiHBiH 1Premijer liga BiHAmar Osim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara