Džondžo Keni (©Reuters)
Džondžo Keni (©Reuters)

Može li Herta do finala Kupa?

Vreme čitanja: 3min | sre. 31.01.24. | 14:17

Stara dama najpre mora da preskoči dve prepreke, a prva je u četvrtfinalu protiv Kajzerslauterna

Svaki nemački profesionalni fudbaler sanja da igra u finalu DFB kupa. Igranje utakmice za trofej na domaćem stadionu predstavljalo bi šlag na tortu. Prošla je 31 godina otkako je Herta poslednji put bila u finalu Kupa Nemačke, kod kuće. Tada je klub iz Berlina postao prvi trećeligaš koji je stigao u borbu za DFB kup. Međutim, Herta je izgubila od Leverkuzena sa 2:0 u junu 1993. godine. Više od tri decenije kasnije, Stara dama se nada da će se istorija "finala kod kuće" da se ponovi.

Herta mora da pobedi u dve utakmice da bi dobila kartu za odlučujuću bitku. Prvi zadatak u sredu uveče je težak, ali na papiru izgleda izvodljiv. Tim Pala Dardaija u četvrtfinalu Kupa dočekuje Kajzerslautern, ligaškog rivala koji je slabije plasiran. Berlinci su deseti na tabeli sa 26 bodova, dok su Crveni đavoli na 14. poziciji sa pet poena manje.

Izabrane vesti

Za razliku od prestoničkog kluba, koji je izgubio od Vena sa 3:1, gost iz Palatinata stekao je dosta samopouzdanja u pobedi na domaćem terenu protiv Šalkea od 4:1.

Ipak, gostima nikako ne ide u duelima na strani, i to može da bude kamen spoticanja. Kajzerslautern je jedinu pobedu na nacionalnom nivou u gostima ostvario letos, tačnije krajem avgusta nad Paderbornom sa 2:1. Osim toga, Berlinci su pobedili u poslednjem direktnom duelu na Becenbergu početkom decembra. Herta se plasirala u osminu finala pobedivši Hamburger posle izvođenja jedanaesteraca, dok je Kajzerslautern bio bolji od Nirnberga sa 2:0.

20.45: (2,15) Herta (3,50) Kajzerslautern (3,30)

Pošto je prošle godine završila na dnu Bundeslige, Stara dama se suočava sa poteškoćama u drugom rangu i trenutno se nalazi na 10. mestu sa samo 26 bodova posle 19 mečeva, devet koraka daleko od vodeće trojke. Posle neuspeha za vikend sa Venom, nedavni niz loših rezultata produžen je na tri meča, koji uključuju dva remija i poraz.

Međutim, plavo-beli imaju šanse da prođu u polufinale dok se pripremaju da se suoče sa ekipom koja je ispod njih na tabeli i koju su pobedili sa 2:1 u poslednjem susretu sredinom decembra. Domaćini su bili dominantna ekipa i neporaženi su u tri minula dvoboja protiv ovog protivnika.

U međuvremenu, pošto se dugo pojavljivao u gornjem domu Cvajte tokom prošlog mandata, Kajzerslautern se ove sezone mučio i trenutno je 14. na tabeli, samo bod iznad zone ispadanja.

Aktuelna ligaška kampanja je priča iz dva dela za Crvene đavole, jer su krenuli obećavajuće obezbedivši 17 bodova iz prvih devet mečeva. Međutim, potom nisu uspeli da pobede ni u jednoj utakmici do kraja kalendarske godine. Taj niz rezultata doveo je do toga da je Kajzer otpustio trenera Dirka Šustera krajem novembra, a Dimitros Gramozis je imenovan za naslednika 3. decembra.

Mandat novog kormilara u klubu je loše počeo jer je njegova ekipa gubila svaki od tri meča, ali je na kraju uspela da obezbedi pobedu od 4:1 protiv Šalkea prošlog vikenda. Taj trijumf bi mogao da napravi čudo za Gramozisa i samopouzdanje njegovog tima i u taboru ekipe sa Fric Valtera se nadaju da taj rezultat može da označi prekretnicu. FCK je dva puta u istoriji osvajao DFB pokal, 1990. i 1996. godine, dok je pet puta bio drugoplasiran. Herta još nijednom nije podigla pehar Kupa.

KUP NEMAČKE - ČETVRTFINALE

Utorak

Sankt Pauli - Fortuna Diseldorf 2:2 (0:1) *penalima 3:4

Sreda

20.45: (2,15) Herta (3,50) Kajzerslautern (3,30)

Utorak 06.02.

20.45: Leverkuzen - Štutgart

Sreda 07.02.

20.45: Sarbriken - Menhengladbah

***kvote su podložne promenama



tagovi

DFBKup NemačkeHertaKajzerslautern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara