©Reuters
©Reuters

Ne može Gudmundson baš sve sam: Ukrajinci opet na teži način, preokretom do EP!

Vreme čitanja: 3min | uto. 26.03.24. | 22:38

Mihajlo Mudrik pogodio za trijumf protiv Islanđana - 2:1 (0:1)

Dobili smo i pretposlednjeg, 23. učesnika Evropskog prvenstva! Posle Gruzije, plasman na kontinentalnu smotru obezbedila je i Ukrajina pobedom protiv Islanda. Nije morala da puca penale kao Hviča Kvarachelija i drugovi, nije morala da igra ni dodatnih pola sata, ali je uz jednako veliku dramu selekcija Sergeja Rebrova obezbedila je kartu za put u Nemačku pošto je posle preokreta savladala ostrvljane i 'ugurala' se u grupu E gde će joj društvo praviti Belgija, Slovačka i Rumunija - 2:1 (0:1).

Uzgleda da Ukrajinci ne mogu bez drame pa uvek biraju teži put. Gol zaostatka imali su pre pet dana protiv Bosne i Hercegovine, iz 'minusa' je krenula i večeras, ali se opet vratila. Posle svega viđenog na neutralnom terenu u Vroclavu utisak je - zasluženo.

Izabrane vesti

Island je zahvaljujući Albertu Gudmundsonu nepunih pola sata, samim tim i kartu za tek drugi plasman na EURO u istoriji tamošnjeg fudbala, ali nije jedno od otkrovenja Serije A u aktuelnoj sezoni moglo samo da dovrši posao...

Za razliku od utakmice na Bilinom Polju protiv BiH, kada je praktično bacila niz vodu prvo poluvreme, Ukrajina je na Tarčinski areni ušla u meč znatno odlučnije, konkretnije, organizovanije, ali joj to nije donelo ništa u pogledu rezultata. Štaviše, kao i u Zenici, bila je selekcija Sergeja Rebrova u rezultatskom zaostatku.

Iz jedne od tek dve akcije u prvih 45 minuta gosti su poveli. Bila je to, preciznije rečeno, solo akcija prve, rekli bismo i jedine zvezde tamošnjeg fudbala. Albert Gudmundson, heroj male ostrvske zemlje, koji je het-trikom režirao preokret protiv Izraela u polufinalu (4:1), bio je odlučan da svoju naciju sam odvede na EURO. Da je stavi na pleća i na njima je ponese do Nemačke. Sve je sam odradio fudbaler Đenove na isteku pola sata igre. Dobio loptu na dvadesetak metara od protivničkog gola, driblingom bacio Ruslana Malinovskog na zadnjicu, otarasio se još jednog čuvara, a potom neodbranjivo gađao sa 'kapice'.

(majstoriju Gudmundsona pogledajte OVDE)

Tek za nijansu manje atraktivan bio je izjednačujući gol Viktora Cigankova početkom drugog poluvremena. Ukrajinci su u prvom poluvremenu uspeli da poravnaju rezultat, ali je pogodak Romana Jaremčuka poništen zbog ofsajda. Kod gola njegovog nekadašnjeg saigrača iz kijevskog Dinama sve je bilo čisto. Dobio je krilni fudbaler Đirone loptu na krilu od Georgija Sudakova, lako se oslobodio Gudmundura Torarinsona, a nakon što se namestio na udarac, poslao ga tako da on bude van domašaja Hakona Valdimarsona.

Usledilo je potom pola sata ujednačenije igre, i mada su Ukrajincii bili rešeni da dođu do drugog gola, nisu uspevali i delovalo je da će i ovaj meč otići u produžetke. Ipak, Mihajlo Mudrik je mislio drugačije. Na povratan pas Sudakova, asistenta prvog gola, krilni fudbaler Čelsija je sa ivice šesnaesterca iz prve po zemlji lukavo pogodio dalji ugao i svojim drugim pogotkom u dresu nacionalnog tima odveo Ukrajince na četvrto uzastopno Evropsko prvenstvo.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - FINALE BARAŽA

Utorak

Gruzija - Grčka 0:0, penalima 4:2

Ukrajina - Island 2:1 (0:1)

/Cigankov 54, Mudrik 84 - Gudmundson 30/

Vels - Poljska (u toku)


tagovi

reprezentacija UkrajineFudbalska reprezentacija Islandakvalifikacije za EPkvalifikacije za Evropsko prvenstvobaraž za ep

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara