Nek se Ostrvo zatrese još jednom, poslednji put

Vreme čitanja: 8min | ned. 10.03.24. | 08:30

Jirgen Klop i Pep Gvardiola sastaće se ovog popodneva na Enfildu po poslednji put u Premijer ligi i izvesno staviti tačku na rivalstvo koje je obeležilo jednu eru engleskog fudbala

"U ovom trenutku se divim i jednima i drugima. Liverpul i Mančester Siti igraju fantastičan fudbal, ali znate, svakoj eri dođe kraj", sa ogromnom dozom samopouzdanja govorio je Erik Ten Hag tokom predstavljanja na Old Trafordu, ni ne sluteći da će mnogo pre nego što se nadao prisustvovati završetku jedne ere. Razume se, završetku za koji nikako nije zaslužan trener Mančester Junajteda, iako je bio uveren da će baš tako biti. Odlukom da na kraju aktuelne sezone napusti Liverpul, Jirgen Klop nije rastužio samo navijače svog kluba već i neutralne ljubitelje fudbala, jer odlaskom sa Enfilda Nemac je najavio prekid velikog rivalstva.

Jednog od najboljih, ako ne i najboljeg, 'najčistijeg' i taktički najprefinjenijeg rivalstva u istoriji Premijer lige. Rivalstva koje će ovog popodneva kraj Mersija dobiti sasvim izvesno poslednje poglavlje.

Izabrane vesti

Stvar je ličnog ukusa da li je rivalstvo između Jirgena Klopa i Pepa Gvardiole najveće u engleskom fudbalu. Da bismo ga okarakterisali kao takvo, složićemo se, nedostajalo je animoziteta među klubovima i bogatije istorije međusobnih okršaja u prošlosti, ali i podjednako bitno, falilo je prethodnih godina ogorčenosti, netrpeljivosti, na kraju krajeva - mržnje među ekipama.

Tek u danima uoči nedeljnog susreta na Enfidlu, koji će biti epicentar fudbalske Evrope ove nedelje, zavarničilo je na relaciji dva kluba. Trent Aleksander Arnold je pecnuo rivala izjavom da, iako je osvojio manje trofeja (10 naspram 16 od Gvardiolinog dolaska na Etihad), Liverpulu oni zbog razlika u finansijama više znače nego Sitiju, Erling Haland mu nije prećutao, poručivši da to neće znati dok ne osvoji "kvadriplu" krunu, a onda su se kao po običaju uključili Klop i Gvardiola i spustili loptu, smirili strasti.

"Pep je najbolji trener na svetu. Skroz sam u redu sa tim da mu nisam ni blizu. Ne znam kako bih ocenio trenere iz prošlosti, ali u mom životu on je najbolji. Nikada nisam bio frustriran zbog toga, poznavao sam 3000 boljih fudbalera od sebe tokom igračke karijere pa sam i dalje voleo igru. Upravo su mi rekli da imam pozitivan učinak protiv Pepa. Nemam pojma kako se to dogodilo da budem iskren. Učinilo me je boljim trenerom to što sam uvek morao da pronalazim rešenja protiv njega. I ja sam vrlo dobar u onome što radim, ne bih da zvučim pogreško, ali pitate me ko je najbolji - on je najbolji. Bum!", izjavio je Klop na konferenciji u petak, kao što bi i na gotovo svakoj prethodnoj pred utakmicu sa Sitijem, uvek veličajući svog najvećeg takmaca.

--------------------

Međusobni skor u Engleskoj

Klop (8) - nerešeno (6) - Gvardiola (7)

--------------------

Gvardiola bi takođe često bio slatkorečiv kad bi govorio o nemačkom stručnjaku. Na pitanje o tome ko mu je stvarao najviše problema tokom menadžerske karijere, odgovor katalonskog trenera uvek bi bio isti. Ni ser Aleks Ferguson, ni Žoze Murinjo i Karlo Ančeloti, sa kojima se susreo u mnogim velikim mečevima, već onaj sa kojim se susreo najviše puta i koji ga je najviše puta nadmudrio tokom trenerske karijere (12 računajući i period u Bajernu).

"Pff, Jirgen Klop. Prvo, jer smo se suočili milion puta, u Dortmundu i ovde. Drugo, jer me je dobio mnogo puta, i to je bio izazov ponovo i ponovo i ponovo. Način na koji njegovi timovi uvek igraju, Dortmund, ranije Majnc, sada Liverpul. Toliko aktraktivno za gledaoce, toliko pozitivno. Poštujemo jedan drugog, makar je to moje mišljenje, poštujem ga mnogo. Naravno da imamo rasprave i ne volim da izgubim od njega, ali on je moj najveći rival zbog toga koliko smo puta igrali jedan protiv drugog, koliko je bilo teško i koliko je zadovoljstvo veliko kada ih pobedimo, jer znamo koliko je teško to učiniti."

Za razliku od mnogih, posebno starijih rivalstava, kada su treneri još u konferencijskim salama započinjali 'ratove' i pokušavali da psihološkim igrama u startu poremete onog drugog, Jirgen i Pep su odnos zasnovali prvenstveno na poštovanju, a fokus usmeravali isključivo ka terenu, svesni da bi stvaranje tenzija uoči utakmica moglo samo da smanji kvalitet fudbala. A, on je uvek bio na najvišem nivou, toliko sadržajan da je samo jedna od 21 utakmice između dvojice trenera završena bez golova, dok je prosek od 3.2 pogotka po meču značajno iznad proseka premijerligaških utakmica tokom njihove ere.

Često ćete u sportu čuti izjavu kako jedan tim ne bi bio tu gde jeste da nema drugog da ga 'gura' napred. Zdrava konkurencija oduvek je bila pogonsko gorivo svakom velikom sportisti. Dvostruki olimpijski prvak u desetoboju Dejli Tompson jednom je izjavio kako je na Božić trenirao dva puta jer se nadao da su njegovi rivali odradili samo jedan trening, a takvih i sličnih primera u sportu je mnogo.

"Siguran sam da su me Rodžer i Novak učinili boljim igračem. I ja sam njih takođe", izjavio je jednom Rafael Nadal. Ako je pak nečega nedostajalo zlatnoj eri tenisa onda je to bio uzajamni animozitet među trojicom najboljih u istoriji belog sporta, ono što se nije moglo osetiti ni tokom Jirgenove i Pepove ere na relaciji Enfild - Etihad. U prethodnih nešto više od sedam godina niste mogli da gledate kako Trent Aleksander Arnold picom gađa Pepa Gvardiolu, kako se Ruben Dijaš unosi u lice Mohamedu Salah posle promašenog penala, raspravu Rodrija i Džordana Hendersona u tunelu pre meča ili pak kako Gvardiola zbog činjenice da ga je pet puta ostavio u prašini i prepustio mu samo jednu titulu - zbog čega će Sitijevi navijači reći da je reč o erinsamo jednog čoveka, njihovog trenera - Klopa naziva "specijalistom za neuspehe".

"Bilo je poprilično toksično jedno vreme", izjavio je ser Aleks Ferguson jednom prilikom osvrćući se na rivalstvo između njegovog Mančester Junajteda i Arsenala Arsena Vengera na prelazu između vekova, označenog na Ostrvu kao najžeščeg. Zna uostalom i Gvardiola vrlo dobro koliko odnosi dva kluba mogu biti toksični. Spoznao je to u Barseloni kada su provokacije Žozea Murinja tokom jednog 'El Klasika' kulminirale fizičkim obračunom tadašnjeg trenera Reala i Gvardiolinog pomoćnika Tita Vilanove. Sa Klopom je pak drugačije. Bilo u Nemačkoj, nastavilo se i u Engleskoj. Sa Klopom Gvardiola 'rat' vodi isključivo na terenu.

Pa iako je rivalstvo Fergusona i Vengera na skali 'netrpeljivosti' odnelo pobedu, mnogi će reći da gledano striktno kroz prizmu kvaliteta ne može da parira onom između sadašnjeg Sitija i Liverpula, odnosno Gvardiole i Klopa. Istina, u prvih osam sezona po dolasku u Premijer ligu Venger je Arsenalu doneo tri titule, dok je preostalih pet otišlo u vitrine Fergusonovog Junajteda. Ipak, tokom pomenutog perioda dominacije dva kluba nijednom se nije desilo da su oba tima u istoj sezoni prešla granicu od 80 poena, a dešavalo se povremeno da se pojavi i drugi tim i razdvoji ih na tabeli.

--------------------

Broj osvojenih bodova od sezone 2018/19 na ovamo

Mančester Siti 509

Liverpul 487

Arsenal 404

Mančester junajted 386

Totenhem 373

Čelsi 359

--------------------

Gvardiola i Klop su s druge strane iz godine u godinu gurali jedan drugog do visina koje bez ovog drugog teško da bi dostigli. Toliko visoko da je Liverpul u sezoni 2018/19 primorao Siti da veže 14 pobeda kako prvi prošao kroz cilj, da su o šampionu jednom doslovno odlučivali centimetri i da u dva navrata ni 97 odnosno 92 boda Redsima nisu bila dovoljna za krunu, i sve to usput oblikujući engleski fudbal u taktičkom smislu, prilagođavajući svoje stilove jedan drugome i učeći jedan od drugoga, te su posle niza međusobnih susreta obojica primetili kako je Liverpul vremenom postajao sve strpljiviji, a Siti direktniji.

"Liverpul je najteži protivnik sa kojim sam se suočio tokom 12 ili 13 godina trenerske karijere. Ne znam da li me Jirgen poštuje, ali mora da zna da ja njega poštujem mnogo. Čini me boljim trenerom, u Bajernu sa Dortmundom, ovde takođe. Njegovi timovi su uvek pozitivni, agresivni i uvek hoće da postižu golove, žele da napadaju. Pokušavam da ga imitiran. Nismo prijatelji, imam njegov broj, ali ga ne zovem. Ne večeramo zajedno, večeraćemo jednog dana u kući slavnih", rekao je Gvardiola u martu 2022. godine posle još jedne od utakmica (2:2) koja je na toliko nivoa 'oduvala' Ostrvo, a posle koje je usledilo energično rukovanje i zagrljaj dvojice stratega.

Njih dvojica uvek su bili centralne figure utakmica između Sitija i Liverpula. U jeku ere Fergusona i Vengera u fokusu bi se našao duel Roja Kina i Patrika Vijere, kada bi se Gvardiola našao naspram Murinja u LaLigi uvek je bilo 'Lionel Mesi protiv Kristijana Ronalda', kada bi se na suprotnim stranama našli Murinjo i Rafa Benitez govorilo bi se o okršaju Frenka Lamparda i Stivena Džerarda... Kada pak Siti udari na Liverpul teško je povući paralelu između ekipa. U utakmicama timova kod kojih su izvorna snaga jednog bekovi i krila, a drugog vezni red, uvek se na kraju sve svodilo na to ko će bolje upotrebiti svoje prednosti i eksploatisati protivnikove mane. Najbolji tim na svetu sa loptom u posedu protiv najboljeg tima na svetu bez nje.

Jedino što je u ovih sedam i po godina tokom Siti – Liverpul ere izostalo je veliko finale. Sastajali su se u raznim fazama FA kupa, Liga kupa i Lige šampiona, ali ne i u meču za trofej. I to bi, doduše, moglo da se promeni do kraja sezone, budući da su se i jedni i drugi plasirali u četvrtfinale FA kupa. Samo što bi čak i meč na Vembliju teško mogao da po količini naboja isparira prvenstvenom, pa još u jeku borbe, dok timove na tabeli deli jedan bod.

I zato, nek se Ostrvo istinski zatrese još jednom, poslednji put.

LIVERPUL - MANČESTER SITI, 16.45

Liverpul

Stadion: Enfild

Sudija: Majkl Oliver

LIVERPUL (4-3-3): Keleher - Bredli, Gomez, Van Dajk, Robertson - Eliot, Endo, Makalister - Salah, Nunjez, Dijaz

MAN. SITI (4-3-3): Ederson - Voker, Dijaš, Stouns, Ake - Rodri, De Brujne, Silva - Foden, Haland, Alvarez

PREMIJER LIGA – 28. KOLO

Subota

Mančester Junajted – Everton 2:0 (2:0)

/Bruno Fernandeš 12pen, Rašford 36/

Bornmut - Šefild 2:2 (0:1)

/Utara 72, Unal 90+2 - Hamer 27, Robinson 65/

Kristal Palas - Luton 1:1 (1:0)

/Mateta 11 - Vudrou 90+6/

Vulverhempton - Fulam 2:1 (0:0)

/Ait Nuri 52, Semedo 67 - Ivobi 90+8/

Arsenal - Brentford 2:1 (1:1)

/Rajs 19, Haverc 86 - Visa 45+4/

Nedelja

14.00: (2,45) Aston Vila (4,00) Totenhem (2,65)

15.00: (1,80) Brajton (3,60) Notingem Forest (4,60)

15.00: (1,65) Vest Hem (3,70) Barnli (5,60)

16.45: (3,05) Liverpul (3,70) Mančester Siti (2,35)

Ponedeljak

21.00: (2,00) Čelsi (3,70) Njukasl (3,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Jirgen KlopPep GvardiolaMančester SitiPremijer ligaLiverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara