Miloš Ninković (©AFP)
Miloš Ninković (©AFP)

Ninković igra protiv Barselone, navijačka euforija dočekala Katalonce u Sidneju

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.05.22. | 09:15

Veliki broj navijača došao da pozdravi fudbalere slavnog španskog kluba i na aerodromu i na treningu uoči revijalne utakmice protiv izabranog tima A-lige. Priliku protiv Barse će dobiti i 19-godišnji Aleksandar Popović

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Fudbalska publika u Australiji dobila je jedinstvenu priliku da na delu vidi fudbalere Barselone. Jedan od najvećih klubova na svetu doputovao je u Sidnej, gde će ove srede (12.05) odigrati revijalnu

Izabrane vesti

utakmicu protiv selekcije A-lige. U izabranom timu australijskog šampionata nastupiće samo dvojica igrača koji su u karijeri imali privilegiju da igraju protiv španskog giganta, a to su Miloš Ninković iz Sidneja i Džek Rodvel iz Vonderersa, dok će Sve zvezde A-lige s klupe voditi proslavljeni as Mančester Junajteda Dvajt Jork.

Poseta Barselone je u velikoj meri zastupljena u lokalnim medijima, a na treningu u utorak uveče, koji je bio otvoren za javnost, okupilo se skoro 10.000 ljubitelja fudbala. Čak je i čuveni Lučki most u centru Sidneja bio osvetljen u bojama Barselone, sa projekcijom klupskog grba na obe kule.

"Privilegija je biti ovde, u ovoj neverovatnoj zemlji", rekao je trener Barselone Ćavi Ernandez koji je kao mlad igrač osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine, na istom stadionu na kojem će se igrati današnji susret.

"Sjajno je videti da Barselona u Australiji ima mnogo navijača i radujem se što ćemo igrati pred njima. Nadam se da će svi uživati u utakmici, a meni je posebno zadovoljstvo što sam se ponovo sreo s Dvajtom Jorkom, protiv kojeg sam igrao nekoliko velikih utakmica", dodao je Ćavi.

12.05: (8,00) Austrlija Ol star (5.80) Barselona (1,25)

Miloš Ninković je evocirao svoje uspomene na duele s Barselonom u Ligi šampiona, u vreme kada je branio boje kijevskog Dinama.

"Igrao sam protiv mnogih timova u Ligi šampiona, ali se nikada nisam osećao tako loše kao kad smo igrali protiv Barselone. Moram da kažem loše, jer ne znam kako drugačije da opišem osećaj kada skoro ceo meč igraš bez lopte u nogama. Posed je bio, mislim, 87 prema 13 posto u njihovu korist", objasnio je Ninković kako je izgledao njegov susret sa fudbalskim vanzemaljcima.

Nekadašnji srpski reprezentativac nema sumnju da je Barselona i tad i sad bila druga fudbalska dimenzija.

"Imali su u timu Mesija, Ćavija, Inijestu... Svi smo u to vreme smatrali da za vrhunski fudbal moraš da imaš i brzinu i fizičku snagu, a onda igraš protiv Barselone čija većina igrača su sitni i uopšte ne deluju snažno i nisu super-brzi, ali jednostavno imaju drugačiji mozak i ne možeš im ništa", rekao je Ninković.

Barsa je u svoju prvu australijsku avanturu stigla u skoro najjačem sastavu, s Busketsom, Obamejanom, Alvesom, Dembeleom i ostalim asovima, a zbog povreda nisu doputovali Pike, Pedri, Serđi, Dest i Niko Gonzales.

S druge strane, selekcija A-lige sastavljena je od 21 igrača, na osnovu izbora navijača i trenera Jorka. Međutim, ovaj tim se teško može nazvati ekipom "svih zvezda", jer neće biti igrača iz redova finalista A-lige, Melburn Sitija i Vestern Junajteda, koji obavljaju završne pripreme za subotnji meč za titulu prvaka države.

Zbog preklapanja utakmice s kalendarom lige izostaće prvi strelac australijskog prvenstva Džejmi Meklaren, srpski napadač Aleksandar Prijović, kao i igrači poput Alesandra Dijamantija, Metjua Lekija, Endrjua Nabuta, Marka Tilija... Dvajt Jork i njegovi saradnici su uspeli da održe samo dva zajednička treninga, što će biti dodatna otežavajuća okolnost za domaću selekciju.

"Vreme smo iskoristili koliko smo mogli, odnosno onoliko koliko ga imamo. Ali, važno je da smo proveli zajedno dva dana i da smo imali priliku da se još bolje upoznamo", kaže nekadašnji fudbaler.

Mančester Sitija Džek Rodvel, kojem je pripala čast da nosi kapitensku traku u timu Svih zvezda Alige. Barselonu je dočekala možda i neočekivano euforična atmosfera, jer fudbal nije jedan od najpopularnijih sportova u Australiji. Veliki broj navijača u dresovima i sa zastavama katalonskog kluba tiskao se na aerodromu sa glavnim zadatkom da dobiju autogram ili da se fotografišu sa asovima koje su do sada imali priliku da gledaju jedino na ekranu.

Australijski mediji su se bavili i razlikom u vrednosti dve ekipe, navodeći da igrači Barselone na tržištu vrede preko tri milijarde evra, što je mnogo, mnogo više nego kompletan igrački fond A-lige. Takođe, pisali su i o zaradama igrača, navodeći da asovi Barse zarađuju milione evra godišnje, a proečna godišnja plata fudbalera u A-ligi iznosi 180.000 australijskih dolara godišnje (oko 120.000 evra).

Dopisnik Dejli Mejla je čak konstatovao da ćemo gledati "fudbalsko krvoproliće" ukoliko Barselona odluči da ubacu veću brzinu. Zanimljivo je da su čelnici A-lige u dogovoru sa Dvajtom Jorkom odlučili da igrače Melburn Sitija i Vestern Junajteda zamene sa nekoliko mladih talenata iz drugih klubova, kako bi im dali priliku da dožive iskustvo igranja protiv najvećih zvezda svetskog fudbala. Među njima je i Aleksandar Popović, 19-godišnji mladić srpskog porekla koji je tek ove sezone prekomandovan u prvi tim Adelajd Junajteda.

Nema sumnje da će za ovog tinejdžera, koji igra na poziciji štopera, dueli sa Obamejanom, Dembeleom i drugim napadačima Barse biti doživljaj koji će zauvek pamtiti. Ali, ne samo on, već i ostalih 20 odabranih igrača, kao i najmanje 50.000 navijača na tribinama Olimpijskog stadiona u Sidneju.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Miloš NinkovićAustralija 1Barselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara