Odmotava se klupko sa detaljima Halandovog transfera: Pokojni Rajola ugurao klauzulu za Real Madrid

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.05.22. | 17:22

Borusija će dobiti manje nego što se očekivalo

Transfer Erlinga Halanda je već danima glavna vest na fudbalskoj pijaci. Norveški napadač je prešao iz Borusije Dortmund u Mančester Siti u jednom od transfera koji će obeležiti letnji prelazni rok.

Iako je dosta toga rečeno i napisano o Halandovom prelasku u Mančester, prava istina je da i dalje nema potpuno jasne slike o detaljima transfera. Niko od svetski relevenatnih izvora još nije kategorično izneo sve detalje transfera i bio uverljiv. U eri društvenih mreža previše je reklamera kojima je dovoljno da stave nekoliko emotikona, napišu nešto neodrđeno o „svojim izvorima“ i onda samo iskombinuju podatke infromacije koje se danima vrte po medijima.

Izabrane vesti

I dalje se spekuliše ciframa obeštećenja, plati, bonusima, provizijama, procentima, klauzulama… Barata se različtim sumama, ostrvski mediji prepisuju jedni od drugih i menjaju priču i podatke iz dana u dan. Uglavnom većina svetskih medija čeka da tačne detalje ‘iskopa’ nemački Bild koji u nemačkom fudbalu ne greši kada dođe do ovakvih situacija.

Ipak, ni svemoćni nemački tabloid u ovom slučaju nije u svom stilu saznao sve detalje za dan ili dva.

Danas su ipak otkrili neke od bitnih infromacija iz cele priče.

Bild tvrdu da Siti jeste platio otkupnu klauzulu od 75.000.000 evra Borusiji ali da cela suma nije ostala klubu iz Dortmunda. Oko 10.000.000 evra od pomenute sume je otišlo za menadžersku proviziju agenciji pokojnog Mina Rajole. Takođe, otkriva se i da Borusija duguje Red Bul Salcburgu oko 10.000.000 evra za Halanda. Tu je i fond solidarnosti od nekoliko miliona koji takođe Borusija od svog dela plaća Erlingovim bivšim klubovima Brineu i Moldeu, pa će nemačkom klubu od transfera ostati oko 50.000.000 evra.

Međutim, ono što je najzanimljiviji detalj od kojeg je Bild došao je Halandova otkupna klauzula koja će važiti od leta 2024. godine. Iako je potpisao petogodišnji ugovor, Norvežanin će posle dve sezone imati fiksnu otkupnu klauzulu u visini od 150.000.000 evra. Na toj klauzuli je insistirao pokojni Rajola kako bi ostavio prostor svom klijentu da ode posle dve godine ako se nešto iskomplikuje ili ako pozove Real Madrid.

Halandov san je da zaigra za Kraljevski klub i Rajola mu je omogućio da taj san ostane živ u skorijoj budućnosti. Takođe je upozorio igrača na nezgodan karakter i odnos koji Pep Gvardiola ima prema igračima koji žele da budu zvezde, da uživaju u tom statusu i da se ističu iznad saigrača. Rajola i saradnici su verovali da će u leto 2024. otkupna klauzula od 150.000.000 evra biti dostupna Kraljevskom klubu.

Karim Benzema ima ugovor do 2023. i izvesno je da će ga produžiti na makar još jednu godinu do leta 2024. Tada će već imati 37 godina i očekuje da se okači kopačke o klin. U tom slučaju bi Real mogao da krene po Halanda i da plati otkupnu klauzulu a da se Siti tu ništa ne pita.

U narednim danima treba očekivati još detalja oko Halandovog transfera kao što su tačan iznos provizije za oca Alf Ingija, ali i visina plate pošto se barata sumama od 25.000.0000 do 40.000.000 evra bruto godišnje.

U međuvremenu, Borusija je iz Salcburga za 30.000.000 evra (fiksni deo bez bonusa) kupila talentovanog nemačkog napadača Karima Adejemija ali on nije zamena za Halanda. Traži se još jedan gol igrač i želja Sebastijan Ale iz Ajaksa. Međutim, nemačkom klubu je skupa cena od 35.000.000 evra koju je prvak Holandije istakao za Francuza.


tagovi

Erling HalandMino Rajola

Obaveštavaj me

Man. Siti
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara