Trofej Zlatne lopte (©AFP)
Trofej Zlatne lopte (©AFP)

Ostali najbolji u sezoni 2021/2022: Gavi, Kurtoa, Levandovski... Mančester Siti?!

Vreme čitanja: 3min | pon. 17.10.22. | 21:55

Uvertira Zlatnoj lopti bili su kontroverzan izbor za najbolji klub, te nagrade za najboljeg mladog igrača, golmana, najboljeg strelca, doprinos fudbalu van terena...

U centru pažnje fudbalske javnosti večeras je Karim Benzema, najbolji fudbaler planete za prošlu sezonu, ali pre nego što je golgeteru Real Madrida uručena Zlatna lopta, na ceremoniji u Parizu svojih pet minuta imali su neki drugi igrači.

Proglašavani su dobitnici priznanja za najboljeg mladog igrača, golmana i strelca, za doprinos fudbalu van terena, najbolju fudbalerku...

Izabrane vesti

Prvi se na bini našao 18-godišnji vezista Barselone, Gavi, kom je Kopa trofej namenjen najboljem mladom igraču u sezoni 2021/2022. predao prošlogodišnji dobitnik i saigrač Pedri, a ime dobitnika pročitao je slavni Brazilac Ronaldo.

Iza Gavija po broju glasova u Top 10 našli su se, redom, Eduardo Kamavinga (Real Madrid), Džamal Musijala (Bajern Minhen), Džud Belingem (Borusija Dortmund), Nuno Mendeš (PSŽ), Joško Gvardiol (RB Lajpcig), Rajan Gravenberh (Bajern Minhen), Bukajo Saka (Arsenal), Krim Adejemi (Borusija Dortmund) i Florijan Virc (Bajer Leverkuzen).

Najbolji među čuvarima mreže je Realov Tibo Kurtoa, inače sedmi u izboru za Zlatnu loptu. U najužoj konkurenciji da preuzmu priznanje od Đanluiđija Donarume bili su još Alison (Liverpul), Ederson (Mančester Siti), Eduard Mendi (Čelsi) i Majk Menjan (Milan).

Od prošle godine, kada je verovatno kao alibi uvedena nagrada Gerd Miler koja je za utehu dodeljena Robertu Levandovskom jer je Zlatna lopta po sedmi put otišla u ruke Lea Mesija, ponovo je pripala poljskom napadaču. Tada ju je primio kao igrač Bajern Minhena, sada Barselone. U sezoni 2021/2022. Levandovski je igrajući za Bavarce postigao 50 golova u 46 utakmica i još sedam u dresu reprezentacije Poljske.

Od večerašnje ceremonije dodeljivaće se i trofej Sokrates, priznanje za doprinos fudbalu van terena. Premijerni dobitnik je bivši napadač Liverpula, od letos Bajern Minhena, Sadio Mane. Poznat je Senegalski napadač kao skroman i neko ko redovno pomaže siromašnima u svojoj domovini, pa otud i ne čudi što je dobio ovu nagradu.

"Srećan sam kada mogu da uradim nešto za svoj narod, da popravim šta mogu i život im učinim barem malo boljim. Fudbal je privilegija i deo onoga što dobijamo od njega trebalo bi da vratimo zajednici", istakao je Mane za govornicom u Parizu.

Drugi put uzastopno za najbolju fudbaleru proglašena je Aleksija Puteljas iz Barselone. Iako je trenutno povređena uspela je sa svojim timom da osvoji duplu krunu u Španiji bez izgubljene utakmice, ali su Katalonke poražene u finalu Lige šampiona od fudbalerki Liona. Nagradu je prevashodno zaslužila jer je, iako igra u sredini terena, bila najbolji strelac prvenstva sa 18 i Lige šampiona sa 11 golova.

U izboru za najboljeg igrača nije bilo mnogo dileme. činilo se da je nema ni u glasanju za najuspešniji klub prošle sezone. Teško da je iko očekivao da priznanje neće pripasti španskom i evropskom prvaku Real Madridu. Ipak, Kraljevski klub se našao na tek TREĆEM mestu. Drugi je Liverpul, a trofej je pripao Mančester Sitiju?!

Obrazloženje je da se za ukupnu ocenu nisu računali samo rezultati muške ekipe, već i ženske i mlađih selekcija, kao i broj nominovanih u ostalim kategorijama. Svakako, čudan izbor.



tagovi

Zlatna lopta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara