Partizan: Vi iz Radničkog ste hodajući cirkus! Šta bi bilo da se desio zemljotres? Javno glasanje o uvođenju VAR-a

Vreme čitanja: 6min | uto. 25.12.18. | 20:50

Profesor Vladimir Vuletić o dešavanjima sa sednice Izvršnog odbora Zajednice Super i Prve lige Srbije

Mali korak za Paritzan, a veliki za pravo. Tim rečima dešavanja na sednici Izvršnog odbora Zajednice klubova Super i Prve lige Srbije opisuje prof. dr Vladimir Vuletić, potpredsednik crno-belih.

Posle, na trenutke, burne rasprave na Terazijama 35, čelnik kluba iz Humske 1 ocenio je da je sastanak ujedno i „mali korak za Superligu, a veliki za proricanje i razotkrivanje nepravednog i tendencioznog postupanja prema Parnom valjku“.

Izabrane vesti

U zaključku sa skupa kojim je stavljena tačka na jesenji deo prvenstva, Vuletić je pojasnio da Partizan definitivno ostaje u ligi, iako se minulih dana u javnosti baratalo i drugačijim informacijama.
Nećemo upasti u pravnu zamku da bilo koja odluka predstavlja teret ostvarivanju Partizanovih interesa. Borićemo se pravnim i institucionalnim sredstvima, ako ona budu iscrpljenja, Upravni odbor će doneti odluke čiji ishod ne mogu da pretpostavim. Na odluku Vladimira Bulatovića, direktora Superlige, da registruje susret sa Mačvom, uložićemo žalbu Komisiji za žalbe FSS. Bez prejudiciranja odluke, spremni smo da idemo i na trećestepeni organ, Izvršni odbor FSS. Po potrebi, obratićemo se i Sudu za sportsku arbitražu u Lozani“, pojasnio je čelnik osvajača Kupa Srbije, zajedno sa zamenikom generalnog direktora Miloradom Nikolićem, prisutan na skupu u centru Beograda.

Njihova misija imala je za cilj da pokaže kako utakmica Partizan – Mačva nije mogla da se igra 14. decembra zbog snežne vejavice. Meč je u međuvremenu registrovan postignutim rezultatom (0:0), novi se neće igrati, ali se repovi vuku.
U jednom trenutku javio se za reč predstavnik Radničkog Dejan Propadalo, pitajući „kakav je ovo cirkus“, na šta sam uzvratio „gde vi da se javite, vi ste hodajući cirkus“. To je izazvalo salve smeha... Dosta korektno je na skupu govorio predstavnik Inđije, ukazavši da Partizan ima loš tretman u FSS, založivši se za razgovore koji bi poboljšali utucaj našeg kluba. Sastanak mogu da ocenim relatvno dobrim jer i put od 1.000 milja počinje prvim korakom“.

MORATE BOLJE DA POZNAJETE PROPISE

Inače, Partizan je na sednici IO Zajednice istakao pravnu argumentaciju protiv odluke direktora Superlige, Vladimira Bulatovića, da, posle dopunskih izveštaja sudija i delegata, registruje pomeniti meč sa Šapčanima. Crno-beli su smatraju da je Bulatović, kako kažu, „prećutao inicijativu generalnog direktora Miloša Vazure u 45. minutu pomenutog meč za prekidom, kao i zahtev upućen glavnom sudiji Aleksandru Živkoviću da se na drugo poluvreme ne izlazi“.
Naše stanovište je da standard „slobodnog sudijskog uverenja“ u ovom slučaju bio u nedovoljnoj prevazi u odnosu na standard vremenskih prilika koje se nisu mogle otkloniti. Član 82, stav 1, Propozicija na koji se poziva gospodin Bulatović ukazuje da sudija ima ovlašćenja u slučajevima takozvane „više sile“. Po definiciji prava, ona predstavlja slučaj neotklonjivosti. Upravo je neotklonjivost, samim tim i definicija „više sile“, mogla da se primenji na član 12, stav 3. Prema našem mišljenju, sudija je zloupotrebio ovlašćenja i u potpunosti ignorisao standard „više sile“, eksplciticno naveden kao nestanak električne enregije, mrak, nevreme, zemoljotres itd...“

Usledilo je pojašnjenje:
„Pitao sam članove Izvršnog odbora šta bi se desilo da se dogodio zemljotres za vreme utakmice i da se tektonska ploča pomerila tako da je napravila rascep na južnoj tribini stadiona. Da li bi sudija Živković ostao pri slobodnom sudijskom uverenju da okolnost koja se ne može otkloniti i dalje predstavlja pravni osnov za nastavak utakmice. Dobio sam nesuvisli i neubedljiv odgovor predsednika Zajednice, Dragomira Lazovića, da se to nije desilo. U pravu su pravne norme univerzalne baš zato što ne operišu da li se nešto realno dogodilo ili ne, nego se tiču pitanja da li je moguće ili ne. S obzirom da su Propozicije takmičenja akt Superlige, podsetio sam ih da bi morali bolje da poznaju sopstvene propise“.

KO JE KOME STARATELJ U KRUGU BULATOVIĆ, LAZOVIĆ, BINIĆ?

Kao što je najavio, Vuletić je preduzeo konkretne korake.
Gospodin Bulatović je pogrešno primenjujući materijalno pravo dao neubedljivo obrazloženje odluke i potpuno nedostojno funkciji razgovarao sa predstavnicima Partizan. Zato sam zatražio njegovu smenu. Inicijativu ćemo podneti u pisanoj formi na prvoj narednoj sednici Skupštine Superlige, kad ćemo tražiti javno glasanje o našem predlogu“.

Crno-beli su još dosta toga zamerili organizatorima Superlige. Najviše na činjenici da su neke utakmice poslednjeg jesenjeg kola, zbog snega, sa subote pomerene za nedelju, neke za ponedeljak, čime je, uveravaju iz Humske, povređeno nekoliko stavki.
„U naslovu kalendara takmičenja stoji da je u pitanju kalendar jesenjeg dela prvenstva. Da zlo gore bude, situacija je dramatično teža, jer, stav 16, stav 1 kaže – i na njega se poziva gospodn Bulatović – da je u nadležnosti direktora lige da nađe prvi slobodan termin za odloženu utakmicu. Vladimir Bulatović misli da je član 1 nezavisan od člana 2, misli da je to da nađe prvi slobodan termin njegova volja kadgod želi. Nije tačno, ograničava ga stav 2, da se sve utakmice jesenjeg dela prvenstva, uključujući i odložene, moraju završiti do kraja kalendarske godine“.

Taj detalj je za neke učesnike sednice bio zbunjujući...
Neuki i nejasni bili su komentari predstavnika Radnika iz Surdulice. Tumačili da nije došlo do prekršaja, smatrajući da su i ponedeljak i utorak, 17. i 18. decembar, kalendarska jesen. Jesu, ali nisu jesen Superlige, pošto Propozicije kažu da se ne igra do 21. decembra, kad kalendarski prestaje jesen i počinje zima, već do kraja jesenjeg dela šampionata, predviđenog  za subotu 15. decembar. O prebacivanju utakmica za 16, ako uzmemo čak i da se nedelja može prihvatiti kao poslednji termin za odigravanje mečeva, u jesenjem delu prvenstva, svakako ne može biti ponedeljak, kao prvi dan pauze“.

Ovom prilikom Vladimir Vuletić je podsetio da je u danu kad je Partizan igrao sa Mačvom, direktor Prve lige Srbije poslednje kolo jesenjeg dela prvenstva prebacio za prolećni deo takmičenja, pod istim izgovorom koji je upotrebio Bulatović i tako, ukazuje potpredsednik Partizana „načinio brutalniji prekršaj“.

Posebna meta Partizana bio je predsednik Zajednice Superlige Dragomir Lazović zbog izjave kako će žalba crno-belih za ponavljanjem meča sa Mačvom biti odbijena još i pre nego što je poslata nadležnim organima.
Da li to znači da je gospodin Lazović pisao odluku gospodinu Bulatoviću ili znači da je Lazović njegov staratelj, a Bulatović Binićev? Ko je kome staratelj u Superligi i Prvoj ligi Srbije? Ko ima, a ko nema poslovnu sposobnost? Pokušali smo ta pitanja da raščivijamo, nije nam pošlo za rukom“.

Dok je deo crno-belih rukovodilaca vojevao bitku na sednici Izvršnog odbora Zajednice, generalni direktor Miloš Vazura je prosledio u FSS zvaničnu inicijativu za uvođenjem VAR tehnologije. Treći put ove godine.
Insistirali smo na tome da se o inicijativi razgovara i javno glasa na prvoj narednoj sednici Skupštine Zajednice. Partizan očekuje da se glasa i o inicijativi da se Skupština Zajednice održava jednom mesečno. A imajući u vidu odgovornost javne reči, zahtevamo i smenu predsednika Zajednice, Dragomira Lazovića, takođe javnim glasanjem, na Skupštini ovog tela. Na sve naše argumente Lazović je najpre izjavio kako je izjavu o odbijanju žalbe dao u nameri da spusti tenzije, na šta sam u rekao da bi to bilo kao kad bih ja rekao „bićete smenjeni“, sve u nameri da spustim tenzije. Posale toga je počeo da se izvinjava“, zaključio je prof. dr Vladimir Vuletić.

FOTO: Star sport, MN Press


tagovi

Vladimir VuletićRadnički NišZajednica superligaša

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara