Stadion Renato Del’Ara (©AFP)
Stadion Renato Del’Ara (©AFP)

Ponedeljak u Seriji A: U Bolonji za Evropu, u Veroni za opstanak

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.11.23. | 13:05

Obratite pažnju na Sanabriju i Darka Lazovića…

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Trinaesto kolo Serije A se završava mečevima Verona – Leće i Bolonja – Torino. Na Bentegodiju trener Marko Baroni ima poslednju šansu da sačuva posao, poraz protiv Lećea bi cementirao njegov otkaz, na Dal‘Ari Bolonja i Torino će pokušati da legitimizuju ambicije Tijaga Mote i Ivana Jurića da uvedu svoje timove u trku za mesta u evropskim kup takmičenjima.

Izabrane vesti

BOLONJA – TORINO (20.45)

Tijago Mota i Ivan Jurić pripadaju istoj lozi trenera koja je izašla ispod zaštitnog krila Đan Pjera Gasperinija. Igrom slučaja večerašnji duel je prilika da se vidi ko bi od dvojice mogao da bude ozbilniji konkurent Atalanti u borbi za mesta koja vode u Evropu. Bolonja sa nova tri boda bi uhvatila Romu na petom mestu, dok bi Torino preskočio Bolonju i približio se zoni Evrope na samo jedan bod.

Bolonja je prilično oslabljena pred večerašnji duel. Spisak povređenih igrača je prilično dugačak i na njemu se nalaze Orsolini, Sumaoro, Bonifaci, El Azuzi, Karlson. I Torino ne može da ima na raspolaganju najjači sastav, ali imaju manje igrača van stroja, od od Ričija i Šursa do Sazonova.

Dobar forma Vanje Milinkovića-Savića i napredak u realizaciji pasova, posebno dugačkih, omogućili su Juriću da igra sa dva špica. Naime, u nastavku sezone ćemo često videti Vanju kako dugačkim loptama traži svoje centarfore i ofanzivno postavljene klupske drugove. Treba naglasiti i da se između Sanabrije i Zapete kreirala sinergija kako na terenu tako i van njega.

U odsustvu Orsolinija, najefikasnijeg igrača Bolonje u 2023. godini, Tijago Mota igra na kartu Zirkzea i Fergusona, dvojice fudbalera sa velikom perspektivom i potencijalom.

U tim Ivana Jurića se vratio Zima. Trener Granata razmišlja da li da ga baci u vatru od prvog minuta ili da nastavi sa eksperimentom Tameze u odbrambenoj liniji. Naš Ivan Ilić je siguran starter dok ostaje otvoreno pitanje da li će mladom Nišliji praviti društvo Tameze ili Lineti.

Torino je u poslednje četiri godine, po pravilu dobro prolazio sa Bolonjom, od osam mečeva izgubio je samo jedan uz tri pobede i četiri remija. S druge strane Bolonja može da se pohvali da nije izgubila na Dal‘Ari već sedam godina od Torina, mada je, istini za volju u tom periodu samo dva puta pobedila uz pet remija.

Kuriozitet je da Torino uvek postiže barem jedan gol protiv Bolonje u jesenjem delu šampionata i to je tako već 12 godina. Naruku domaćina ide činjenica da su na svom terenu osvojili maksimalan broj bodova na prethodna tri meča. Takođe, Bolonja nije osvojila toliko veliki broj bodova kao u ovom prvenstvu više od 20 godina, preciznije od sezone 2002/2003.

Pažnja na Sanabriju. Centarfor Torina je na prethodna tri okršaja sa Bolonjom stavljao svoj potpis na golove Granata, dva je postigao, a za treći je asistirao.

BOLONJA 4-2-3-1: Skorupski – Poš, Beukema, Kalafjori, Likojanis – Ebišer, Frojler – Endoje, Ferguson, Salemekers – Zirkze

TORINO 3-4-1-2: Milinković – Zima, Bođorno, Rodrigez – Belanova, Tameze, Ilić, Vojvoda – Vlašić – Sanabrija, Zapata

VERONA – LEĆE (18.30)

Darko Lazović (©Reuters)Darko Lazović (©Reuters)

Slučaj je hteo da Marko Baroni mora da spasava klupu u Veroni protiv tima kojem je sačuvao prvoligaški status u prethodnoj sezoni, Lećea. Oba tima prolaze kroz krizu rezultata, ali na različite načine. Verona ima i identitetsku krizu što se vidi i kroz promene formacijskih postavki dok Leće igra dobro i samo zavhaljujući spletu nesrećenih okolnosti nema više bodova. Mečevi sa Milanom i Romom su emblematičan primer.

Verona nema ni sa jednim timom u Seriji A tako dugačak pozitivan niz kao sa Lećeom. Klub iz Veneta je naređao pet pobeda i dva remija bez poraza. Verona ima i perfektan skor sa Lećeom u poslenja četiri dvoboja u Seriji A: četiri pobede bez primljenog gola. Takođe tim iz Pulje nije nijednom uspeo da pobedi na Bentegodiju, tri remija i pet poraza.

Međutim, Verona ne zna za pobedu u ovom šampionatu već deset kola. Posle odličnog starta sa dve uzastopne pobede tim Marka Baronija je osvojio samo dva boda (dva remija) uz osam poraza.

I Leće je odlično počelo sezonu, 11 boova u prvih pet kola, a onda je usledilo kočenje: samo tri boda u sedam kola. Izabranici D‘Averse su poslednjih put osvojili sva tri boda na jednoj utakmici.

Interesantno je da je Leće postiglo 11 od 13 golova u prvenstvu u drugom poluvremenu iliti 85 odsto golova.

Pažnja na Darka Lazovića. U poslednja dve meča na Bentegodiju sprski fudbaler je bio protagonista, u jednom kao asistmen, a u drugom kao strelac.

VERONA 4-3-3: Montipo – Teračano, Hijen, Kopola, Doig – Folorunšo, Ongla, Duda – Engonge, Đurić, Lazović

LEĆE 4-3-3: Falkone – Džendri, Pongračić, Baskiroto, Dorgu – Gonzales, Blin, Odin - Banda, Pikoli, Sansone

SERIJA A – 13. KOLO

Petak

Salernitana - Lacio 2:1 (0:1)

/Kastanos 55, Kandreva 66 - Imobile 43pen/

Atalanta - Napoli 1:2 (1:1)

/Lukman 53 - Kvarachelija 44, Elmas 79/

Milan - Fjorentina 1:0 (1:0)

/Ernandez 45+2/

Nedelja

Kaljari - Monca 1:1 (1:0)

/Dosena 10 - Marić 61/

Empoli - Sasuolo 3:4 (2:2)

/Kaputo 3 penal, Facini 35, Kovalenko 86 - Pinamonti 9, Enrike 20, Berardi 66, 90+2/

Frozinone - Đenova 2:1 (1:1)

/Soule 34, Monterisi 90+4 - Malinovski 38/

Roma - Udineze 3:1 (1:0)

/Manćini 20, Dibala 81, El Šaravi 90 - Tovan 57/

Juventus - Inter 1:1 (1:1)

/Vlahović 27 - Kostić 33/

Ponedeljak

18.30: (2,70) Verona (3,00) Leče (2,90)

20.45: (2,30) Bolonja (3,15) Torino (3,35)

***kvote su podložne promenama



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara