Omladinci Crvene zvezde (©FK Crvena zvezda)
Omladinci Crvene zvezde (©FK Crvena zvezda)

Pozornica sa koje su zablistali Joveljić, Terzić, Eraković, ali i Nijanzu, Džons i Onjedika spremna za nove bisere

Vreme čitanja: 4min | uto. 01.11.22. | 10:45

Zvezdini mladići posle remija (2:2) u Holandiji danas u revanšu dočekuju juniore AZ Alkmara

Liga šampiona za mlade kroz sezone iza nas uspela je da potvrdi projektovanu ulogu poligona na kojem talenti iz predvorja prvog tima imaju priliku da potvrde potencijal, odmere snage sa najperspektivnijim vršnjacima iz čitave Evrope i skrenu pažnju šire fudbalske javnosti. Tokom prethodnih sezona najprestižnije fudbalsko takmičenje za juniore bilo je pozornica na kojoj su nagoveštaj uspešnih karijera imali mnogi fudbaleri koji danas imaju značajnu ulogu u najboljim klubovima Starog kontinenta, a svoj doprinos u tome imala je i Crvene zvezda kao jedini učesnik u prethodnih pet godina.

Crveno-beli su kako na osnovu uspeha seniorskog tima, tako i zahvaljujući titulama u nizu u Omladinskoj ligi Srbije, uspeli da postanu neizostavni deo Omladinske lige šampiona na čijoj su sceni važne korake na svom putu napravili biseri stasali iza juga Marakane poput Dejana Joveljića, Alekse Terzića i Strahinje Erakovića, dok su njihovim stopama potom krenuli Stefan Marinković, Stefan Leković, Jovan Mijatović i ostali biseri koji kucaju na vrata najveće pozornice.

Izabrane vesti

Istovremeno, gradeći put kroz omladinski tim, između ostalog utakmicama sa crveno-belim juniorima, stasali su i neki od igrača koji danas imaju značajnu ulogu u timovima koji učestvuju u najboljim ligama sveta. Prve sezone u Evropi, Zvezdini talenti su imali priliku da odmere snage sa mladim timovima Liverpula, Pari Sen Žermena i Napolija, a već tada bilo je moguće naslutiti da neke od današnjih asova očekuje uspešna karijera. Kurtis Džons, današnji prvotimac tima sa Enfilda i Neko Vilijams, defanzivac prodat Notingem Forestu za 20.000.000 evra, protiv izabranika Bratislava Živkovića su se pokazali u pravom svetlu i sa dve pobede (2:0, 2:1).

Jednako uspešni protiv Beograđana bili su i omladinci Pari Sen Žermena iz kojih su vrlo brzo potom iskorak napravili Tangi Nijanzu i Timoti Pembele. Za razliku od perspektivnog desnog beka koji još traži značajniju ulogu na Parku prinčeva, Nijanzu je leta 2020. godine skrenuo pažnju Bajerna u koji je prešao kao slobodan igrač, ali je Minhen napustio dve godine kasnije kada je uz obeštećenje od 16.000.000 evra pojačao Sevilju.

18.00: (2,70) Crvena zvezda (3,70) AZ Alkmar (2,20)

Nešto manje zapažene uspehe ostvarili su učenici Napolijeve škole među kojima je prva zvezda tadašnje generacije bio sadašnji prvotimac Đanluka Gaetano, dok sigurnim korakom kroz prvi tim korača i defanzivac Alesandro Zanoli.

U drugoj sezoni na internacionalnoj sceni crveno-beli biseri su imali priliku da stanu rame uz rame sa talentima Bajerna, Totenhema, Olimpijakosa, Šerifa i Midtjilanda. U pomenutoj sezoni danski predstavnik ostavio je najjači utisak i potvrdio da poseduje školu na glasu, te su vrlo brzo iz nje pažnju šire javnosti privukli Rafael Onjedika, ovosezonsko pojačanje Klub Briža plaćeno 10.000.000 evra za koje je bio zainteresovan i Milan. Uz defanzivnog vezistu, svoj put na Skandinavskom poluostrvu već su utabali Viktor Lind, Mads Hansen, Nikolas Madsen i Kristofer Lund.

Takođe, ambasadore u seniorskom fudbalu iz tadašnje generacije iznedrio je i Bajern, te je defanzivni vezista Anđelo Štiler danas važan deo Hofenhajma, Flavijus Daniliuc je šraf u defanzivnom bedemu Salernitane, a ofanzivac Malik Tilman adut Rendžersa za koji je u aktuelnoj sezoni pogađao i asistirao kako u Premijeršipu, tako i na međunarodnoj sceni.

Znatno skromniju pažnju privukli su đaci školi Totenhema i Olimpijakosa, te je najsvetliji primer iz Pireja Kostantinos Colakis. Iz londonskog kluba, iako je mladi tim Crvene zvezde na svom terenu savladao čak 9:2, malo ko je do danas uspeo da skrene značajniju pažnju, a kuriozitet je da je na megdan izabranicima Slavoljuba Đorđevića između ostalih izašao i Kristijan Belić, aktuelni prvotimac Partizana.

Prethodne sezone, posle godine pauze zbog virusa korona, crveno-beli su posle dvomeča sa Sent Patriksom ukrstili koplja sa Empolijem koji je potvrdio epitet respektabilne škole, te je aliminisao učenike Marka Neđića, a potom u prvi tim izbacio danas važne igrače u Seriji A Tomaza Baldancija, Jakopa Facinija i Dučija Inočentija.

Danas, na stadionu Voždovca od 18 časova, na pozornici koja je izbacila dvocifren broj asova imaće priliku da se afirmišu novi Zvezdini klinci, ali i da pored njih Beogradska publika na delu vidi đake AZ Alkmara verovatno neke nove asove evropskog fudbala.

Podsetimo, u prvom susretu odigranom u Holandiji rezultat je bio 2:2, a golove za srpskog predstavnika postigli su Jovan Mijatović i Aleksej Vukičević. Pre dvomeča sa AZ Alkmarom crveno-beli su izbacili juniore Omonije, a ukoliko pređu aktuelnu prepreku obezbediće proleće u evropi i mesto u baražu za osminu finala.

---------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------

LIGA ŠAMPIONA, PUT ŠAMPIONA - PLEJ-OF, REVANŠ

Utorak

18.00: (2,70) Crvena zvezda (3,70) AZ Alkmar (2,20), prvi meč 2:2

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Omladinska Liga šampionaLiga šampiona za mladeomladinci crvene zvezde

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara