""
""

PRELAZZI: Lov na veštice

Vreme čitanja: 6min | ned. 24.09.17. | 09:41

Ovde su mračne sile oduvek umele da umešaju svoje grbave prste sa predugačkim noktima: drevni gradić na stotinjak kilometara od Napulja u prošlosti se, do mračnog srednjeg veka, zvao Malevento, doslovno “Mesto na kojem se dešavaju ružne stvari”

Neće biti da je Marko Baroni potrošio svu sreću onog toplog, više vrelog nego vrućeg, aprilskog popodneva pre 27 punih godina. Zna to svako dete u Napulju, Kampanji, na čitavom jugu Italije; možda bi se pomislilo da je bilo manje emocija nego kada je Napoli osvajao prvu titulu, ali čik to kažite ustreptalom San Paolu u 7. minutu meča poslednjeg kola protiv Lacija.

Za one kojima krv nije svetloplava i koji ove godine mogu da razmišljaju o bilo čemu drugom sem o tome da li je došlo vreme za treći “skudeto”, evo sižea: Dijego Armando Maradona izveo je slobodan udarac sa oko četrdeset metara, na njegovu vazduh-vazduh parabolu na penaltiku naleteo je pouzdani Baroni, Napoli je poveo s 1:0 (taj rezultat ostaće do kraja) i overena je druga kruna za Jug, za siromašne, za ponižene i uvređene...

Izabrane vesti

Neće biti, kažemo, da je Marko Baroni, sadašnji “alenatore” Beneventa, pridošlice u Seriju A, tog dana ispucao baš čitav šaržer u Fortunu i ostao sa ćorcima.

Neće biti ni da veštice u Beneventu više ne umeju da izrecituju svoje vradžbine.

Ovde su mračne sile oduvek umele da umešaju svoje grbave prste sa predugačkim noktima: drevni gradić na stotinjak kilometara od Napulja u prošlosti se, do mračnog srednjeg veka, zvao Malevento, doslovno “Mesto na kojem se dešavaju ružne stvari”.

I dešavale su se: mnogo je nedužnih žena ubijeno pod odredbama traktata Malleus Maleficarum, “Veštičjeg čekića”, koji je dozvolio i ohrabrivao lov na okultno, baš na trgovima Beneventa, gde su se nekada, po predanju, linčovale žene, koje bi pevale:

Unguento, unguento
Portami al noce di Benevento
Sopra l'acqua e sopra il vento
E sopra ogni altro maltempo

(Pomado, pomado
Nosi me do hrasta u Beneventu
Iznad vode i iznad vetra
I iznad svakog drugog nevremena.)

Neće biti, dakle, da je posustala ona veštica na crveno-žutoj podlozi Beneventa, pa je tim koji je prošlog leta prvi put u istoriji ušao u Seriju A, svega nekoliko godina nakon što su bili u četvrtom, pa trećem rangu takmičenja, prošle nedelje, kako je prenela “Gazeta delo Sport”, poneo “crnu majicu” u izboru španske “Marke”, kao, makar trenutno, najgori tim u Evropi. Naravno, govorimo o jačim ligama...

Novinari Marke sučelili su nejaki Benevento sa mnogo izvikanijim klubovima, kao što su Malaga, Kristal Palas i Keln, a koji su svi u prvim kolima svojih liga osvojili debeli “krompir”. Pa ipak, prema španskom listu, Benevento je najgori od sve loše dece, jer je u prvih pet kola postigao jedan i primio čak 14 golova. (Palas je pokazao da im ni šok-terapija u vidu Roja Hodžsona nije uslišila molitve, pa su dobrano pretekli Benevento, debaklom na Etihadu od 0:5.)

MOZZART KVOTE
(1,85) Krotone (3,45) Benevento (4,50)

Nema ni tri meseca kako su trener Marko Baroni i njegovi puleni – nema ih previše poznatih, sem možda najboljeg strelca Georga Puškaša (nije Mađar već Rumun, da ne bude zabune) i dvojice Albanaca Đimsitija i Memušaja koje pamtimo sa Evropskog prvenstva, i bivšeg Rominog dragulja Amata Ćićiretija, znate onog što je tetovirao logo Tvitera! – u plej-ofu na stadionu “Ćiro Vigorito” pobedili Karpi i bučno, neki u suzama, neki samo s kosama ofarbanim u boju Beneventa, proslavili ono što se činilo nemogućim.

Serija A je stigla u grad veštica...

Bila je to još jedna bajka, nalik na one koje fudbal ume da izmisli, samo što su o ovom one crne žene sa čudnim kapuljačama bile dobri likovi.

Pre svega dvanaest godina, stari klub Sporting Benevento otišao je u bankrot i prestao da postoji, a na njegovom mestu, kao kakvom vradžbinom, nikao je novi, pod vođstvom vlasnika braće Ćira i Orestea Vigorita, i polako napredovao kroz mukotrpnu piramidu italijanskog fudbala, koja retko dozvoljava improvizacije.

I retko, za razliku od drugih “drugih liga”, predstavlja široki autoput: nijedan klub u istoriji nije za dve sezone preskočio iz Lega Pro u Seriju A. Nijedan to nije uradio sa pojedinim igračima koji su bili na polu-profesionalnim ugovorima, i koji su sakupljeni, za sitne novce, u ekipama iz trećeg ili čak nižih rangova.

Nijedan, sem Beneventa.

I ne, samo da razjasnimo, nije Ćiro Vigorito nazvao stadion po sebi. Stari ljubitelj fudbala preminuo je 2010. godine, u 71. sezoni života, u svom domu u Avelinu, i njegov brat je, na inicijativu navijača, promenio ime igrališta Santa Kolomba, na čijim se tribinama okupi barem trećina grada kad god “Stragone” igraju.

Možda ne igraju uvek lepo, ali ko u Seriji B još igra lepo? Pa opet, ima u toj ligi i dalje nečeg od onog starog fudbala, ne samo zbog stadiona; taktika je sve, odbrana na prvom mestu, nije to fudbal na kojem se pare oči, ali jeste fudbal u kojem naučite da cenite hrabrost, odlučnost, pa napose i golove.

Ali Serija A je nešto sasvim drugo, i Benevento se opet može nazvati Maleventom...

Prvi – i dosad jedini – gol u najjačem domaćem takmičenju postigao je upravo Amato Ćićireti u kojeg se, uprkos svim gafovima, i dalje kunu u Kampanji, i to u prvom poluvremenu prvog kola, protiv Sampdorije, u Đenovi.

Benevento je izgubio taj meč, 1:2, na debiju kući minimalno ih je savladala Bolonja, u trećem kolu u devedeset i nekom minutu Adem Ljajić je namestio Jagu Falkeu gol za pobedu Torina, a onda su primili šest na stadionu gde je njihov trener doživeo zvezdane trenutke, i još četiri laka komada od Rome.

Šta se dogodilo? Nisu vradžbine, sigurno, niti nedostatak sreće, doveli do toga da je Benevento toliko slabiji od drugih timova i da ih čak i “Marka”, sa druge obale Mediterana, proziva... I da Vigoritova olako obećana Evropa sada izgleda kao masan vic.

Objašnjenje je nimalo bajkovito. Između Serije A i Serije B proteže se kvalitativni i finansijskih ambis, Marijanski rov u kojem se umesto korala presijavaju različiti “kolači” od televizijskih prava, i samim tim zjapeća rupa u budžetima.

Razlika između prva dva ranga takmičenja neuporedivo je veća nego između drugog i trećeg, pa se čak i Verona, koja je delovala dominantno prošle sezone u “lošijem društvu”, sada batrga pri dnu; samo se SPAL tu i tamo brecne, ali pitanje je koliko to može da traje.

Mnogi su proteklih dana na Apeninima počeli da upiru prstom baš u Benevento, kako bi od njih napravili primer: Serija A mora da se smanji, kažu takvi, jer se među dvadeset timova svake sezone provuku po dva-tri kojima tu, jednostavno, nije mesto (setimo se samo Peskare lane).

Oni čijim rezonom dominira rezon ne haju previše za to što Benevento i društvo donose neuhvatljivi šarm takmičenju; za njih su “Veštice” samo smetala, squadra materasso, timovi-madraci, za pod i ni za šta drugo. To je isti način razmišljanja koji je želeo – i postepeno uspeo – da napravi “razrede” i u nacionalnim takmičenjima.

Lov na moderne veštice. Fudbalski Malleus Maleficarum.

No koliko god timova da bude, neće biti bolje dok ne bude makar simbolične “uravnilovke” u raspodeli novca od televizijskih prava. Teško će se dogoditi i novi Sasuolo (koji i nije toliko za poređenje, makar zbog Di Frančeska i asova kao što su Berardi, Zaza, Paolo Kanavaro, o kojima Benevento može samo da sanja), a kamoli Kjevo.

Šta Benevento i Marko Baroni mogu da urade? Ništa, baš, sem da igraju. Onako, za svoju dušu, za sve nepoželjne fudbalske liliputance, za sve veštice, za sve autsajdere.

Prva naredna prilika je i ponajbolja, danas od 15 časova protiv Krotonea. Ako neko zna kako se preživljava, i to uprkos predrasudama, znaju to u Kalabriji (i ne govorimo samo o njihovom klubu); Krotone je odbranio Seriju A proletos u poslednjem kolu, ali sada ponovo štucaju, i da je Marka pravila “drugu ligu najgorih”, oni bi, sa svojim jednim bodom i gol-razlikom 1:11, sigurno našli na njoj.

Gostima neće biti lako, biće i bez povređenog Ćićiretija, ali bi bod bio veliki i značajan početak.

A možda da se sete one stare pesme, pa da se uzdignu, iznad vode, i iznad vetra, i iznad svakog drugog nevremena.

PišeMarko Prelević, urednik magazina Nedeljnik i kolumnista MOZZART Sporta


tagovi

EvropaItalijameđunarodni fudbalPrelazziSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara