Lojd i Džejms (©Star Sport)
Lojd i Džejms (©Star Sport)

Monako se izvukao sa ivice ambisa i uzvratio udarac! Fener nestao na šest minuta i ispustio dupli brejk

Vreme čitanja: 4min | pet. 26.04.24. | 21:19

Kakva utakmica u Kneževini

Strašna četvrtfinalna serija Evrolige igrala se u Kneževini! Fenerbahče je na otvaranju uzeo jedan, a večeras je umalo stigao i do drugog brejka, ali je na kraju kao pobednik isplivao Monako! Još jedna dramatična i generalno sjajna utakmica u kojoj je ekipa Saše Obradovića uspela da uzvrati udarac i bar nakratko se oporavi pre selidbe u Istanbul, gde će se igrati naredne dve utakmice - 93:88 (31:21, 33:29, 11:24, 28:14).

Monakovi košarkaši su bauljali i potpuno izgubili kompas u trećoj četvrtini, tokom koje su ubacili samo 11 i dozvolili čak 24 poena, zbog čega su plus od šest poena (59:53) zamenili minusom od devet (65:74) i došli na ivicu ambisa odakle su se nekim čudom izvukli.

Izabrane vesti

Posle serije kojom su Dajšon Pjer, Skot Vilbekin i Jorgos Papajanis doneli maksimalnih devet razlike pred odlučujući kvartal, Fenerbahče se prosto ugasio i nestao na punih šest minuta! Šta se dogodilo to verovatno sada ne zna ni Šarunas Jasikevičijus, ali će imati dosta vremena za dublju analizu kako bi sprečio da se slične stvari dogode u Istanbulu naredne sedmice. Tokom pomenutog intervala Fenerbahče je ostao bez koša iz igre, odnosno uspeo je da ubaci samo tri poena sa linije slobodnih bacanja, što je Monako materijalizovao i vratio utakmici dramatičnu notu.

Velike zasluge idu na račun Džordana Lojda, čija je trojka odmah na otvaranju poslednje četvrtine stavila određeni teret na leđa protivnika. Posle nekoliko dobrih odbrana Mem Žaite je dodatno umanjio minus, da bi upravo Lojd isti spustio na samo jedan posed. Totalni preokret doneo je Deron Blosomgejm sa pet uzastopnih poena, uključujući i trojku na pet i po minuta do kraja kojom je zapalio domaćina i vratio nadu u pobedu!

Prve poene Feneru iz igre doneo je Tajler Dorsi tek minut kasnije, ali je tada već bilo prekasno. Na koncu su se smenjivala vođstva, dok je možda i ključni momenat viđen na dva minuta do kraja kada je Šarunas Jasikevičijus poludeo i dobio tehničku grešku zbog prigovora sudijama. Litvanac je bio nezadovoljan što nije bio dosuđen nesportski faul Donatasu Motiejunasu nad Najdželom Hejsom Dejvisom u pokušaju da otvori kontru. Kada je Šaras dobio tehničku, sudijska trojka je pregledala situaciju i ipak naknadno svirala nesportski faul Motiejunasu. Hejs Dejvis jeste pogodio dva slobodna bacanja, ali je i Eli Okobo ubacio jedno na drugom kraju terena, posle čega je domaćin imao i dodatni napad, ali ga nije iskoristio. No, Monako je u tom momentu imao poen više (85:84) i psihološku prednost koja je bila mnogo važnija.

Marko Gudurić je nakratko doneo izjednačenje sa penala, ali su Dijalo i Lojd kaznili dva propusta protivničke odbrane i u poslednjem minutu Monako je imao četiri razlike. Gudurić nije uspeo da realizuje napad i Lojd sa crte dodatno uvećava prednost koju je kao mačem sasekao Vilbekin svojom šestom trojkom večeras. Ali, ovo je ipak bilo Lojdovo veče ili makar četvrtina pošto je u sledećem napadu uzvratio istom merom i stavio tačku!

Lojd je utakmicu završio sa 15 poena, od toga 11 u poslednjoj deonici! Motiejunas je odigrao sjajan meč uz 18 poena za nepunih 20 minuta, dok je Okobo ubacio 13 poena. Majk Džejms je odigrao slabu šutersku utakmicu sa samo osam poena i tek 2/7 iz igre i sva četiri promašaja za dva. Doduše, nadoknadio je izostanak koševa tako što je podelio sedam asistencija, uz isto toliko skokova.

Imaće gosti za čim da žale, jer su prokockali dupli brejk! Tajler Dorsi je meč završio sa 25 poena i šest trojki iz osam pokušaja, dok je Vilbekin takođe pogodio šest dalekometnih hitaca za svoja 23 poena. Gudurić je za 19 minuta imao pet poena, te po jedan skok i asistenciju.

Utakmicu su obeležile povrede Sertača Šanlija sa jedne, odnosno Džona Brauna sa druge strane. Videćemo da li će obojica biti spreni za nastavak serije. Treća utakmica igra se u sredu od 19.45, a domaćin ovog i četvrtog susreta je Fenerbahče.

EVROLIGA - ČETVRTFINALE

PRVI MEČEVI

Utorak, 23. april

Panatinaikos - Makabi Tev Aviv 87:91 (0-1 u seriji)

/Lesor 22 - Kolson 18/

Real Madrid - Baskonija 90:74 (1-0 u seriji)

/Musa 16 - Hauard 15/

Sreda, 24. april

Monako - Fenerbahče 91:95 (81:81) (0-1 u seriji)

/Okobo 19 - Hejs Dejvis 19/

Barselona - Olimpijakos 75:77 (0-1 u seriji)

/Ernangomez 13 - Vilijams Gos 15/

DRUGI MEČEVI

Četvrtak, 25. april

Panatinaikos - Makabi Tel Aviv 95:79 (1-1 u seriji)

/Slukas 29 - Braun 18/

Real Madrid - Baskonija 101:90 (2-0 u seriji)

/Kampaco 24 - Marinković 20/

Petak, 26. april:

Monako - Fenerbahče 93:88 (1-1 u seriji)

/Motiejunas 18 – Dorsi 25/

Barselona - Olimpijakos (U TOKU)

TREĆI MEČEVI

Utorak, 30. april

19.00: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

20.30: Olimpijakos - Barselona

Sreda, 1. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Pobednik meča Baskonija - Virtus - Real Madrid

ČETVRTI MEČEVI

Četvrtak, 2. maj

18.45: Olimpijakos - Barselona

20.45: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

Petak, 3. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Pobednik meča Baskonija - Virtus - Real Madrid

Termini eventualnih petih utakmica biće naknadno objavljeni.


tagovi

Džordan LojdMajk DžejmsEli OkoboDonatas MotiejunasKK MonakoKK FenerbahčeMarko GudurićSkoti VilbekinTajler Dorsi

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara