FOTO: AFP
FOTO: AFP

Preživeti grupu bez Girasija - misija ispunjena (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.01.24. | 23:01

Uzdanica Saše Ilića u Atromitosu odveo Nacionalne slonove među 16 najboljih u Africi

Sa ushićenjem su ljubitelji fudbala u Gvineji gledali fantastčne igre Serua Girasija u dresu Štutgarta prethodne jeseni i nadali se da će slične partije ponoviti i u dresu reprezentacije na Kupu afričkih nacija. Samo nekoliko dana pred početak turnira drugi strelac Bundeslige doživeo je lakšu povredu kolena, dovoljnu da ga sa terena odvoji oko dve sedmice i završetka grupne faze.

Morala je Gvineja da preživi uvodnu fazu kako zna i ume bez pomoći najboljeg igrača, a već posle dva kola jasno je da će u toj nameri i uspeti. Pogotkom Agibua Kamare u 70. minutu, ekipa Kabe Dijavare trijumfovala je 1:0 protiv Gambije i tako došla do četvrtog boda na Kupu afrčkih nacija, a to će zahvaljujući sistemu takmičenja gde dalje idu i četiri najbolje trećeplasirane sigurno biti dovoljno za plasman u osminu finala.

Izabrane vesti

Obradovale su se obe selekcije porazu Kameruna od Senegala, budući da su im Nesavladivi lavovi direktni konkurenti za plasman u nokaut fazu, ali su isto tako znale da će baš u međusobnom meču jedne s drugom imati svoju najveću šansu za osvajanje sva tri boda. Gvineja je svesna činjenice da u poslednjem kolu igra protiv moćnog Senegala praktično postavila sebi imperativ pobede protiv četvrtfinaliste prethodnog turnira.

Dva prilično različita poluvremena viđena su u prestonici Obale Slonovače Jamusukru. Posle prvog poluvremena i 45 minuta čekanja na prvi udarac u okvira gola (Mohameda Bajoa glavom) činilo se da će svaka izgledna šansa za pogodak biti prava premija za gledaoce. Gvinejci su ipak krenuli izrazito ofanzivnije u drugom delu i preko pomenutog Bajoa propustili kolosalnu šansu nekoliko minuta pred pobedonosni gol.

Krunisao je 23-godišnji ofanzivni vezista Atromitosa (trenera Saše Ilića) Agibu Kamara najlepšu akciju na utakmici, iskoristio pravovremeni pas Morgana Gilavogija i za dlaku izbekao klizeći start i blokadu defanzivca praške Sparte Džejmsa Gomeza, za svoj četvrti gol na 24. utakmici u dresu reprezentacije.

Kao i protiv Senegala, tek je u poslednjih petnaestak minuta šansu dobio i doskorašnji napadač Čukaričkog Muhamed Badamosi, ali nije ozbiljnije doprineo u stremljenjima Škorpiona da osvoje makar bod. Oštrica gambijskog napada izuzetno je tupa i neuporedivo bezopasnija po protivnike poredeći je sa onom od pre dve godine, a kako tim Toma Sanfijea nema ni bod ni gol iz dva kola, jasno je da joj čak ni pobeda na Kamerunom u poslednjoj rundi ne garantuje prolaz u osminu finala, štaviše verovatno da ni neće biti dovolja, iako šanse u teoriji još postoje.

Gvineja je sada mirna po pitanju prolaska među 16, a sada može i do prvog mesta u grupi ako savlada Senegal. Za Kamerun je kalkulacija jasna, pobeda nad Gambijom znači prolaz, remi ili poraz ispadanje i najlošiji rezultat u istoriji petostrukog kontinentalnog šampiona.

KUP AFRIČKIH NACIJA - DRUGO KOLO

Grupa B

Egipat - Gama 2:2

/Marmuš 69, Mostafa 74 - Kudus 45+3, 71/

Zelenortska Ostrva - Mozambik 3:0

/Bebe 32, Mendeš 71, Pina 69/

Grupa C

Senegal - Kamerun 3:1

/Sar 16, Dijalo 71, Mane 90+5 - Kasteljeto 83/

Gvineja - Gambija 1:0

/Kamara 70/




tagovi

Kup afričkih nacija 2024Afrički kup nacijaKup afričkih nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara