Roberto Rozeti (©Reuters)
Roberto Rozeti (©Reuters)

Rozeti "hladan kao taštin osmeh" i u ulozi šefa UEFA komiteta: Obračunaćemo se sa zastrašivačima sudija

Vreme čitanja: 2min | uto. 09.04.24. | 15:26

Kultni arbitar iz prve decenije tekućeg veka britka je sablja i kao prvi čovek UEFA zadužen za koordinaciju arbitrima

Važio je u početnim godinama aktuelnog milenijuma Roberto Rozeti za jednog od najautoritativnijih sudija na svetskoj fudbalskoj pozornici. O tome koliko je u svakoj situaciji na terenu delovao smrtno ozbiljno, dovoljno govori kultna komenatorska rečenica sa finala Evropskog prvenstva 2008. godine između Španije i Nemačke: Sudija Roberto Roseti ostao je hladan kao taštin osmeh.

Po završetku karijere arbitra, smestio se Rozeti u UEFA fotelju, trenutno predsedava Sudijskim komitetom, a pred EURO 2024 poslao je nekoliko interesantnih poruka igračima.

Izabrane vesti

"UEFA će se obračunati sa mobingom igrača prema sudijama, sa svima onima koji pokušavaju da zastraše sudije. Bićemo strogi sa kartonima, posebno kada se radi o protestima igrača na sudijske odluke. Moramo da očuvamo imidž igre i integritet sudije, kako bi se stvorilo pozitivno nasleđe za buduće generacije", odsečan je Rozeti kao i uvek.

Na sastanku u Diseldorfu rečeno je da će EURO 2024 će s tehnološkog aspekta posmatrano biti najnapredniji EURO ikada. Po prvi put, lopta će biti povezana sa VAR-om, poluautomatskim ofsajdom (SAOT) i tehnologijom gol-linije. Zvanična lopta za meč sadržaće senzore pokreta koji šalju precizne podatke u realnom vremenu, pomažući UEFA sudijama i VAR pomoćnicima da identifikuju svaki pojedinačni dodir lopte (ovo smanjuje vreme za procenu u slučaju ofsajda, igranja rukom i penala). Podaci će se takođe koristiti za kreiranje grafičkih i televizijskih ekrana, nudeći prednosti kako navijačima kod kuće tako i igračima na terenu.

Rozeti je objasnio pristup VAR-u frazom "Minimalne smetnje za maksimalnu korist“. Drugim rečima, VAR će intervenisati samo kada postoji jasna i očigledna greška.

„Želimo da odluke na terenu donose sudije sa jakim ličnostima, da koristimo VAR samo kada postoje dokazi o grešci".

Ovaj pristup prati uspešnu primenu sistema na EURO 2020, kada je ukupno bilo samo 18 VAR korekcija u 51 meču – devet od njih je uključivalo milimetarske ofsajd situacije.

"U slučaju ofsajda koji je teško proceniti, molimo pomoćnike da spuste zastavicu. Kažemo im da je povise samo ako su sigurni. Ako nisu 100 odsto sigurni, moraju da je spuste. Sa SAOT-om, ofsajd je rešen i može se uštedeti mnogo vremena na odlukama.“


tagovi

Roberto RosetiUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara