Isko (©Reuters)
Isko (©Reuters)

Sevilja je bure baruta: Iskov povratak na Sančez Pishuan kao zeleno-bela zvezda

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.11.23. | 15:24

Veliki gradski derbi u Andaluziji

Kvalitetnijeg fudbala će verovatno biti, ali vreliju atmosferu ovog vikenda u Španiji teško da ćete pronaći na tribinama od one na Ramon Sančes Pishuanu. Derbi sevillano nikoga od protagnista ne ostavlja ravnodušnim. Mnogo više se može izgubiti, nego suprotno. Za pobednika je to olakšanje, dok poraženi mesecima trpi torturu, znajući da će morati dugo da čeka da se oslobodi gorčine neuspeha pred najvećim rivalom. Tako to shvataju navijači Sevilje i Betisa, i tako osećaju neki fudbaleri koji znaju za šta igraju.

Domaći Rohiblankosi su van ritma i dobili su samo dve utakmice u Primeri ove sezone. S druge strane, Vediblankosi idu na megdan u "raketi" kojom upravlja Manuel Pelegrini. Da li ovo nešto znači? Obično, baš ništa. Ovo je derbi. Utakmica za preokret raspoloženja i bitka za grad koji živi od fudbala i za njega.

Izabrane vesti

Derbi Sevilje broj 105 u Primeri, 140. ako se saberu svi zvanični u različitim takmičenjima. Dva okrugla broja za meč sa mnogo atrakcija. Ramon Sančez Pishuan će biti krcat za prvi sukob lokalaca u sezoni. Sevilja nije slavila od 26. septembra u šampionatu Španije, prolazi kroz komplikovanu situaciju i na sportskom i na institucionalnom planu. U međuvremenu, Betis, koji ima dve vezane pobede u ligi i nije izgubio od 16. septembra u domaćem takmičenju, nastojaće da iskoristi dobar niz za napad na Pishuan.

Veoma različite situacije dva tima pre okršaj za pobedu, koja nekako uvek znači više od tri boda. Sevilja će pokušati da promeni kurs u katastrofalnom početku kampanje, sa samo dva trijumfa u 11 utakmica u Primeri i još ne znajući šta znači pobeda u Ligi šampiona, dok će Betis učiniti isto da potvrdi sjajan status u Ligi Evrope, i nastavi borbu za plasman u najjače kontinetnalno takmičenje.

18.30: (2,25) Sevilja (3,50) Betis (3,40)

Dijego Alonso je krenuo dobro na klupi Sevilje, remijem protiv Real Madrida i jakim otporom Arsenalu u prvom meču, ali je to razvodnjeno posle remija sa Kadizom i Seltom, a naročito porazom prošle srede u Londonu. Urugvajski trener je uspeo da pobedi samo u Kupu Kralja i to niželigaša, a osim toga, nije razvio efikasan i delotvoran sistem koji bi Sevilju transformisao u sastav koji se bori za najviša mesta.

Usred turbulentne nedelje zbog užasne slike koju je Sevilja ostavila protiv Arsenala na stadionu Emirejts, navijačka grupa Biris Norte je posetila igrače na treningu i razgovarala sa njima. Pristalice Rohiblankosa su nezadovoljne razvojem kluba, kao svedoci otpuštanja trojice trenera od 5. oktobra 2022. godine, odlaskom Đulena Lopetegija, burnog prolaska Sampaolija, nade i entuzijazma Mendilibara i sada neefikasnosti Dijega Alonsa.

Posle remija protiv Selte, Sevilja stiže na derbi sa imperativom da pobedi Betis, koji to neće ni izdaleka olakšati. Igrači Dijega Alonsa su 15. na tabeli sa 11 bodova iz 11 susreta, i samo su četiri koraka udaljeni od zone ispadanja.

Ramos i Akunja su se prošlog petka vratili normalnom treningu, a Alonso je pozvao 26 raspoloživih za derbi. Van stroja za ovaj meč biće Niland zbog povrede, i Fernando, zbog tragične pogibije člana porodice u saobraćajnoj nezgodi. Reprezentativac Srbije Nemanja Gudelj naći će se u startnoj postavi Rohiblankosa, kao i doskorašnji golman Orlova Marko Dmitrović.

-------------------------------

Sve utakmice španske Primere možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------------------------

Betis stiže na Pishuan u situaciji potpuno suprotnoj onoj u Sevilji. Od prošlog 16. septembra na Monžuiku Pelegrinijevi ljudi ne znaju za poraz u šampionatu. Od tog trenutka, šest pobeda, četiri remija i jedan poraz u tri takmičenja u kojima igra Betis, koji je pobedio u pet mečeva zaredom uoči ovog derbija.

Iskov povratak u dom Sevilje u zeleno-beloj uniformi je jedna od velikih atrakcija meča. Čovek iz Malage postao je zvezda Betisa sjajnim otvaranjem sezone pod Pelegrinijevim vođstvom. Pošto je prošle godine napustio Sevilju na mala vrata u zimskom prelaznom roku, Isko je ovog leta potpisao za Betis u onome što je iskusni čileanski strateg smatrao rizičnom ličnom opkladom i koja je zbog njegovog učinka postala zvezda Betisa.

U ligaškom takmičenju, pobede protiv Osasune i Majorke podigle su Verdiblankose na sedmo mesto sa 20 bodova i samo dva poena zaostatka za Sosijedadom.

Povreda Klaudija Brava protiv Arisa iz Limasola prošlog četvrtka označila je odsustvo do januara, a van stroja je i Rui Silva, tako da će zeleno-beli gol biti u rukama trećeg golmana Frana Vieitesa.

Biće ovo idealna prilika za Betis da popravi učinak u okršajima sa gradskim rivalom. Jer tradicija je blago na strani Sevilje. Nijedan od poslednjih devet ligaških dvoboja sa Betisom Rohiblankosi nisu izgubili, dok su na domaćem terenu dobili pet od minulih šest međusobnih duela. Na četiri, čak, nisu primili ni gol.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------

PRIMERA - 13. KOLO

Petak

Bilbao - Selta 4:3 (2:2)

/Sanset 37,Guruzeta 45+4, 52, Berenger 90+7pen - Aspas 25, Bamba 41, Larsen 66/

Subota

Rajo Valjekano - Đirona 1:2 (1:1)

/Alvaro Garsija 5 - Dovbik 42, Savio 65/

Almerija - Sosijedad 1:3 (0:0)

/Aribas 76 - Ojarzabal 62, Fernandez 90+1 penal, Zubimendi 90+5/

Granada - Hetafe 1:1 (1:1)

/Viljar 45+4 - Majoral 2/

Osasuna - Las Palmas 1:1 (0:0)

/Budimir 73 - Moleiro 70/

Real Madrid - Valensija 5:1 (2:0)

/Karvahal 3, Vinisijus 42 i 49, Rodrigo 50 i 84 - Duro 88/

Nedelja

16.15: (1,27) Barselona (5,90) Alaves (10,5)

18.30: (2,25) Sevilja (3,50) Betis (3,40)

21.00: (1,37) Atletiko Madrid (5,10) Viljareal (7,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

PrimeraSeviljaBetisIsko Alarkon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara