Ćabi Alonso i fudbaleri Leverkuzena (Reuters)
Ćabi Alonso i fudbaleri Leverkuzena (Reuters)

Sezona koja može da odjekne u večnost: Ko veruje u tripletu Leverkuzena?

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.04.24. | 19:27

Za čitavu istoriju dugu skoro 120 godina, Levrkuzen je osvojio svega dva trofeja... Sada je u prilici da u samo jednoj sezoni nadmaši vekovni učinak

Bajer Leverkuzen, klub koji će prvog dana jula proslaviti 120 godina postojanja, a taj jubilarni rođendan mogao bi da bude najspektakularniji u istoriji Verkselfa. Za još nepunih 120 godina Leverkuzen je osvojio tek dva trofeja (Kup UEFA 1988 i nemački Kup 1993), dok su mu udovi bili zamandaljeni okovima surovo realnog nadimka Neverkuezn, jer titulu Bundeslige nikada nije video.

KVOTA DA LEVERKUZEN OSVAJA BUNDESLIGU, KUP I LIGU EVROPE - 5,50

Izabrane vesti

Ali dogodio se Leveru Ćabi Alonso, a sa španskim vizionarom dogodiće mu se i brisanje omalovažavajućeg, posprdnog nadimka. Jer u poslednjih sedam rundi koliko je ostalo do kraja sezone u nemačkoj eliti, Ćabiju i njegovim pulenima tri pobede garantuju Salataru. Ali zašto stati "samo" na tituli državnog prvaka, kada imate šansu za podvig koji bi otišao u večnost, ne samo nemačkog, već i evropskog fudbala.

Taj dodir sa neponovljivošću mogao bi da se dogodi 25. maja. Samo da šampionski mamurluk - jer kada titula šampiona bude ozvaničena, potećiće potoci piva na obalama Rajne - ne uljuljka Farmaceute. Ali u skladu sa nadimkom, verovatno će iz džepa izvaditi lek od kojeg glavobolja prestaje.

Bundesliga se zvanično završava 18. maja, a Leverkuzen će iako šampionski status dobiti i koje kolo ranije, u poslednjoj rundi slaviti pehar pred svojom publikom na Baj areni protiv Augzburga. Počev od ovog vikenda Lever po rasporedu u prvenstvu ima Union Berlin, Borusiju Dortmund, Štutgart, Ajntraht, Bohum, pa Augzburg.

Međutim, da bi u istoj sezoni Neverkuzen postao Triplkuzen, neophodno je da paralelno sa ligaškim obavezdama bude na visini zadatka i u Evropi. Već 11. i 18. aprila očekuje ga dvomeč sa Vest Hemom, a ako njega prenebregne, još dve utakmice polufinala Lige Evrope sa Milanom ili Romom, u perspektivi i finale za koje je najveći favorit Liverpul. A to finale igraće se 22. maja u Dabilu, sa ili bez Leverkuzena.

Ali pretpostavimo i da će se tamo naći, te da će nemački predstavnik osvojiti Ligu Evrope. U tom slučaju ostao bi korak do istorije, onaj 25. maja. Tada će Leverkuzen igrati finale Kupa sa drugoligašem Kajzerslauternom i biće apsolutni favorit protiv 16-plasiranog tima Cvajte kojem preti ispadanje u treći rang nemačkog fudbala.

Koliko vas veruje da Aspirindžije mogu da za sezonu osvoje više pehara nego u dosadašnjoj klupskoj istoriji? Kvota da Leverkuzen objedinjuje sva tri pehara ove sezone je 5,50.

Bila je i još uvek traje sezona senzacionalnih Leverkuzenovih preokreta i završnica zbog kojih Ćabijevi puleni neguju seriju od 40 utakmica bez poraza i flertuju nedoživljenim u nemačkom fudbalu. Za razliku od Engleske (Arsenal 2004.) ili Italije (Milan 1992. i Juventus 2012.), nikada nemački klub nije osvojio titulu bez da je doživeo poraz. Dakle i kada Leverkuzen overi titulu, ostatak utakmica neće biti revijalan (ako slučajno ne izgubi pre toga).


tagovi

Bajer Leverkuzen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara