FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Kako da maštaju o Ligi Evrope, kad mogu da ispadnu u Treću ligu?

Vreme čitanja: 2min | čet. 04.04.24. | 00:56

Sve bizarnosti čudne sezone nemačkog Kajzerslauterna

Plasmanom u veliko finale Kupa Nemačke, gde će odmeriti snage za Bajerom iz Leverkuzena, Kajzerslautern je došao nadomak izlaska na evroscenu. U svim drugim situacijama to bi trebalo da izazove euforično stanje među navijačima jednog drugoligaša, ali mesta euforiji na Fric Valter stadionu jednostavno ne sme da bude. Ekipa Fridhelma Funkela se u Cvajti nalazi na 16. poziciji, sa samo bodom više od mesta koje direktno vodi u Treću ligu.

Naravno, pobeda u polufinalu nad Sarbrikenom (2:0) se morala proslaviti. Niko igračima Kajzerslauterna ne može da zabrani da se nadaju trećem trofeju Kupa Nemačke u klupskoj istoriji, koji bi značio i povratak na evroscenu posle 21 godine pauze, ali su istovremeno svi moraju da budu svesni da je opstanak u Cvajti prioritet.

Izabrane vesti

Ako kojim slučajem ispune oba cilja, osvoje trofej i opstanu u Cvajti, to je biti drugi put u istoriji kluba da u isto vreme kao drugoligaš nastupa u međunarodnim takmičenjima. Prvi put to im se dogodilo 1996. godine, kada je tim Andreasa Bremea osvojio Kup i ispao iz Bundeslige, a potom na startu Kupa kupova eliminisan od Crvene zvezde.

Nemački Sport 1 podseća da su u njihovom fudbalu uobičajene stvari da drugoligaši igraju u Evropi, ali su „evropski trećeligaši“ apsolutna retkost. Union Berlin je u sezoni 2001/2002. postao prvi tim koji je iz Treće lige uspeo da obezbedi plasman u evropska takmičenja, doduše kao poraženi finalista. Ipak, tadašnji sastav Georgija Vasileva je u isto vreme obezbedio i promociju u Cvajtu, pa je Kup UEFA igrao kao drugoligaš.

Kajzerov scenario, u kom bi ispao u treći rang takmičenja i osvojio Kup Nemačke, bio bi jedinstven primer u nemačkom fudbalu i njegovoj dosadašnjoj istoriji. Ogromnog rizika je svetan i Marlon Riter, stelac u velikom slavlju nad Sarbrikenom.

„Nažalost, postoje i drugi zadaci, mnogo, mnogo važniji od finala Kupa. Definitivno želimo da ostanemo u ligi, to je primarni cilj“, jasan je bio Riter.

Za njega i njegove saigrače vraćanje u realnost sledi u već u subotu (13.00), kada gostuju Hamburgeru na Volkšparstadionu i u slučaju poraza mogli bi vrlo lako da padnu na poziciju koja vodi direktno u nižu ligu.

Komplikacije bi mogle da nastanu u slučaju da Kajzer ostane na 16. mestu, s obzirom na to da je finale na Olimpijskom stadionu u Berlinu zakazano za 25. maj, samo dan nakon planiranog prvog meča plej-auta. Bunedsliga je već najavila da će doći do korekcije ukoliko neko od drugoligaša igrao finale Kupa. Tada bi se prvi meč plej-auta igrao 22. maja, a revanš 29. 

U svakom slučaju, bila bi to paklena nedelja za Kajzerslautern, koja bi vrlo lako mogla da ima i tragičan rezultatski epilog.



tagovi

KajzerslauternKup Nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara