Janko Tumbasević u borbi za loptu (©Starsport)
Janko Tumbasević u borbi za loptu (©Starsport)

Stara kajla Superlige Janko Tumbasević: Monotono je zbog Večitih, ali srpski fudbal ide nabolje

Vreme čitanja: 6min | sub. 17.07.21. | 08:45

Igrač sa najviše nastupa u domaćem prvenstvu osvrnuo se za Mozzart Sport na svoju karijeru

Pred nama je 16. izdanje Superlige Srbije, najjačeg ranga domaćeg fudbala koji se tako zove od sezone 2006/07, kada nas je napustila i Crna Gora, pa su srpski klubovi definitivno ostali sami sa sobom.

Mnogo se učesnika promenilo, još više igrača i trenera, dobili smo i neke nove redovne superligaše i fudbalske centre, a ima i onih koji su bili kratkog daha, pa su posle par sezona potpuno nestali sa mape.

Izabrane vesti

Jedno se, ipak, nije promenilo i traje još odavno pre formiranja Superlige. To su šampioni.

Crvena zvezda i Partizan jedini su koji osvajaju titule, u prethodne četiri sezone samo Crvena zvezda, a najviše što drugi mogu je da ih povremeno razdvoje plasmanom na drugo mesto ili, nešto češće, da se nađu u finalu, pa i da osvoje Kup Srbije.

Triput je, među svojih 295 nastupa, priliku da podigne trofej drugog po važnosti takmičenja u zemlji imao Janko Tumbasević, fudbaler s najdužim stažom u Superligi, ali nije uspeo.

O tome, kao i činjenici da su svi drugi - klubovi i igrači - u senci beogradskih večitih rivala, 36-godišnji defanzivni vezista govorio je za Mozzart Sport.

"Monotono je malo jer niko ne može da se umeša u šampionsku trku. Bilo bi sigurno zanimljivije kada bi neki klubovi mogli da pariraju Zvezdi i Partizanu, verovatno bi i njihovim navijačima tada bilo zanimljivije", smatra Tumbasević, koji iza sebe ima 12 superligaških sezona, a narednu će provesti ponovo u dresu lučanske Mladosti u koju se ovog leta vratio iz TSC-a.

NEDELJA, 21.00: (1.60) MLADOST (3.80) RADNIČKI K. (6.00)

Iako je odrastao u Štitaru kod Šapca, u srpski fudbal stigao je iz golubovačke Zete. Posle četiri sezone u Vojvodini imao je dvogodišnju epizodu u Moldaviji, ali se vratio u Novi Sad.

"Kao klinac počeo sam da igram fudbal u Jedinstvu iz Štitara, pa sam prešao u beogradski Milicionar. Tamo sam igrao do omladinaca, ali se onda klub raspao i ja sam otišao u Zetu. Odmah sam bio priključen prvom timu, pa sam praktično izgubio završnu sezonu u mlađim kategorijama", prisetio se Tumbasević.

Posle Moldavije vagao je ponude iz Mađarske, Austrije i Poljske, ali je izabrao povratak na Karađorđe.

"U to vreme sam kao slobodan igrač trenirao sa ekipom Vojvodine i vodio pregovore o novom odlasku u inostranstvo, ali mi je tadašnji trener Marko Nikolić ponudio da ostanem u Voši, a kako mi se supruga taman bila porodila, rešio sam da to i uradim. Nisam želeo da predugo čekam konkretan poziv iz inostranstva i rizikujem da izgubim polusezonu".

Nema dileme da bi finansijski bolje prošao da je otišao u prvenstvo neke od pomenutih zemalja, ali Tumbasević kaže da se ne kaje zbog odluke da najveći deo karijere provede u Srbiji.

"Osim finansija, nema neke velike razlike između srpske i austrijske ili mađarske lige u koje sam priželjkivao da odem jer su to dobre zemlje, sređene, a blizu Srbije. Nije se, ipak, namestilo i šta da se radi. Ne kajem se što sam ostao", uverava Tumbasević.

Tumbasević i Marin (©Starsport)Tumbasević i Marin (©Starsport)

Iskusni fudbaler u Mladosti troši svoj drugi mandat, baš kao što je u dva navrata bio član Vojvodine, a igrao je i za subotički Spartak i TSC iz Bačke Topole, s kojim je tokom dve sezone pisao klupsku istoriju.

"Ima sve više domaćih klubova koji napreduju po uslovima i finansijama i sigurno je da će s tim napredovati i kvalitet lige. Verovatno bi se podigao kvalitet kada bi se prvenstvo smanjilo za još par klubova, jer bi se teže dolazilo do mesta u Superligi. Svaka druga utakmica bila bi derbi, bilo bi teže i zanimljivije za igranje. Svi bi morali ozbiljnije da se posvete angažovanju igrača i radu".

Izlazak sa TSC-om na međunarodnu scenu ostaće zauvek u sećanju Janku Tumbaseviću. Prvo jer je to najveći uspeh u dosadašnjoj istoriji kluba, a drugo zbog lude utakmice sa rumunskom Steauom (danas FCSB) u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Bilo je 6:6 posle produžetaka, pa penalima 5:4 za goste.

"Kao da smo igrali fudbal na terminu u balonu. Bilo je iscrpljujuće, nekoliko preokreta i na kraju baš bezveze što smo ispali. Ta utakmica mi je iznad svih ostalih dosad u karijeri".

Pitali smo ga i za najdraži gol, saigrača, trenera.

"Uf, saigrača i trenera ima toliko mnogo da nema šanse da ih se setim svih. Ne bih tu nikoga izdvajao, a najdraži gol mi je verovatno onaj za Mladost u finalu Kupa sa Partizanom. Bio je to vodeći pogodak, proradio je adrenalin i bilo je baš lepo, nažalost, Partizan je preokrenuo i pobedio tu utakmicu".

Gol Partizanu u finalu Kupa (©MN Press)Gol Partizanu u finalu Kupa (©MN Press)

Čak tri puta igrao je Tumbasević finale nacionalnog Kupa. Pre Mladosti, sa Vojvodinom.

"Crvena zvezda nas je glatko dobila 3:0. Prethodno smo u polufinalu izbacili Partizan i sećam se da smo svašta izjavljivali uoči finala. Bilo smo baš optimisti, ali možda bolje da smo ćutali... Sledeće sezone igrali smo za trofej sa Partizanom. Bila je to ona prekinuta utakmica i baš mi je žao što tada nismo osvojili. Mislim da smo mogli, ali bilo je dosta spornih situacija zbog kojih smo i napustili teren", podsetio je najdugovečniji igrač Superlige Srbije.

Može li Mladost ove sezone do novog finala?

"Zasad je ambicija plasman u plej-of, a ako bude nešto više - super. Imaćemo dosta mladih igrača u timu, iz klupske škole. Meni prija da treniram sa mladima, ima ih koji se interesuju i raspituju o mnogo čemu vezano za fudbal. Ima nas par koji možemo da im pomognemo savetima", zadovoljan je Tumbasević.

Jedan od njih je Vladimir Radivojević, od kog je naš sagovornik tokom prošle sezone i preuzeo tron po broju superligaških nastupa. Radivojević ih ima 283, a na trećem mestu je još jedan dugogodišnji, ali sada bivši igrač Mladosti, Predrag Pavlović sa 281 utakmicom.

"Nikad mi nije manjkalo motiva, nemam pritisak zbog svog staža, možda nekada malo. Nisam se dosad oprerećivao i razmišljao o završetku karijere, nego ću igrati dokle god budem osećao da mogu. Zdravlje me služi, spreman ulazim u novu sezonu. Dobro sam prošao pripreme na Zlatiboru, poznajem većinu ljudi u klubu. Kao da sam se vratio kući, tako se osećam - pozitivno", istakao je.

SUBOTA, 21.00: (8.50) PROLETER (4.50) PARTIZAN (1.40)

Kada, ipak, jednog dana dođe vreme za kraj, to ne mora da znači i povlačenje iz fudbala. Naprotiv, mogli bismo Tumbasevića da gledamo u novoj, trenerskoj ulozi.

"Završio sam za trenersku B licencu, ali zbog aktivng igranja nisam mogao da nastavim. Videćemo kad završim šta i kako dalje. Voleo bih da ostanem u fudbalu. Predugo sam već u tome da bih tek tako rekao 'ćao'. Ne razmišljam još o tome, nadam se da će me zdravlje poslužiti da još igram", naglasio je.

Najviše utakmica na domaćoj sceni, Tumbasević je odigrao protiv Crvene zvezde i Partizana. Po 24.

Najviše pobeda ima protiv Spartaka (12), iako je bio njegov član, dok je najviše golova dao Čukaričkom (pet uz dve asistencije u ukupno 20 mečeva, u kojima se deset puta radovao pobedi, pet puta je bilo nerešeno, a pet puta je pognute glave napustio megdan sa Brđanima.

"Verovatno se namestilo tako da imam odličan učinak protiv Čukaričkog. Oni su uvek imali dobru ekipu, a motiv je više kada igraš protiv jakog rivala".

Za kraj, poruka mladim igračima koji samo razmišljaju kako da što pre odu iz srpskog fudbala.

"Trebalo bi da igrač prvo sazri fudbalski, pre nego što ode 'preko'. Ima slučajeva da neko uspe, ali mnogo je više onih koji nisu ispunili potencijal. Trebalo bi ostati, Nije sve tako crno kao što neki predstavljaju domaći fudbal. Mislim da fudbal u Srbiji napreduje i organizaciono i kvalitetom i može to da bude na višem nivou. Možda sporije nego negde drugo, ali ide nabolje", zaključuje Janko Tumbasević.

SUPERLIGA, prvo kolo

Petak:

Čukarički - Voždovac 2:1 (1:1)

/Jovanović 43, 70 - Milojević 16/

Crvena zvezda - Vojvodina 0:0

Subota:

18.55: (1,50) TSC (4,00) Novi Pazar (7,25)

21.00: (12,0) Proleter (5,80) Partizan (1,25)

Nedelja:

18.55: (2,25) Spartak (3,30) Radnički Niš (3,25)

21.00: (1,70) Mladost (3,60) Radnički Kragujevac (5,30)

Ponedeljak:

18.55: (2,20) Radnik (3,30) Metalac (3,40)

21.00: (1,60) Napredak (3,80) Kolubara (6,00)



tagovi

Superliga SrbijeJanko TumbasevićMladost LučaniTSC Bačka TopolaFK Crvena zvezdaFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara