Lautaro Martinez (©Reuters)
Lautaro Martinez (©Reuters)

Subota u Seriji A: Inter prišiva drugu zvezdicu na Olimpiku

Vreme čitanja: 8min | sub. 10.02.24. | 12:25

Daniele De Rosi priznaje da Nerazuri imaju najjači tim u Italiji i da zaslužuju da osvoje skudeto, ali za večeras najavljuje bitku do poslednjeg atoma snage

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Najvažniji meč današnjeg programa se igra na Olimpiku između Rome i Intera. Štaviše, večerašnji duel bi mogao da bude i najvažniji u celoj sezoni kada je u pitanju borba za skudeto. Naime, ako Inter prođe i Olimpiko, onda je teško zamisliti da neko ili nešto može da srpeči Simonea Inzagija i njegove igrače da osvoje skudeto. Međutim, ako Danijele de Rosi i Đalorosi zaustave lidera na tabeli, Juventus bi mogao da dobije još jednu šansu da se vrati u igru za šampionsku titulu.

Izabrane vesti

ROMA – INTER (18.00)

Februar je, uz januar, najkritičniji mesec za Simonea Inzagija. Trener Intera je besprekorno prošao dosada kroz najturbulentniji deo sezone za njega: Nerazuri su osvojili Superkup Italije u januaru, a na početku februra je stigla i pobeda nad Juventusom, koja ima ukus i miris skudeta.

Večeras protiv Rome, Inzagi bi trebalo da stavi šlag na tortu sa svojim fudbalerima i definitivno otvori autoput ka 20. skudetu i drugoj zvezdici iznad grba Intera. Neće biti lako, jer šef stručnog štaba Intera ima otvorene račune sa kolegom na klupi Rome, De Rosijem, ali i sa dvojicom najboljih igrača rimskog kluba, Paulom Dibalom i Romeluom Lukakuom, koji ga smatraju glavnim krivcem što danas ne nose dres Nerazura.

Duel Roma – Iner će biti, pre svega, duel dva napadačka tandema. Dibala i Lukaku su ovoj sezoni (u svim takmičenjima) dali zajedno 24 gola dok je par Lautaro Martinez i Markus Tiram potpisao 32 gola. Interasantno je da je Tiram šest puta asistirao Lautaru, a Argentinac nijednom Francuzu. Na drugoj strani Dibala je tri puta proigrao Lukakua za gol, a Big Rom jednom Hoju.

Ključna prednost Intera je u odbrani i na sredini terena. Trio Nikolo Barela, Hakan Čalhanoglu, Henrik Mhitarjan je među najboljima u Evropi. Barela i Čalhanoglu su napravili veliki skok, pogotovo Turčin, dok Mhitarjan potvrđuje svoju klasu i izreku da postoje fudbaleri kao crno vino, što su stariji to su bolji.

----------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.comDovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------------------

Daniele De Rosi priznaje da je Inter najjači tim u Seriji A i da zaslužuje da osvoji skudeto, ali za večeras najavljuje bitku do poslednjeg atoma snage. Roma će večeras posle dugo vremena imati na raspolaganju Krisa Smolinga i Sardara Azmuna. Englez će biti na spisku igrača za jedan meč Serije A posle više od pet meseci dok se reprezentativac Irana ekspresno vratio sa Kupa Azije kako bi bio od pomoći novom treneru.

Meč sa Interom za De Rosija ima i posebnu draž, jer će na klupi Nerazura biti Inzagi i njegov zamenik Faris sa kojima je imao nekoliko žestokih svađa tokom rimskih derbija kada su bili na kormilu Lacija.

Za novog trenera Rome večerašnja proba je prvo veliko iskušenje budući da je u prva tri meča za protivnike imao timove koji se bore za opstanak (Veorna, Salernitana, Kaljari). Verodostojana odgovor na pitanje „koliko De Rosijeva Roma može“ dobićemo danas.

Markus Tiram između Dijega Ljorentea i Brajana Kristantea (©Reuters)Markus Tiram između Dijega Ljorentea i Brajana Kristantea (©Reuters)

De Rosi ima samo jednu dilemu oko sastava i ona se odnosi na Stefana El Šaravija i Edoarda Bovea. Zasad je favorit da bude među starterima Faraon budući da sa njim na terenu Roma može da i da transformiše ofanzivnu postavku 4-3-3 u defanzivnu 5-3-2 spuštajući El Šaravija na poziciju beka.

Inter je za vreme vladavine Žozea Murinja posto „noćna mora“ za Romu: pet pobeda i samo jedan poraz, dok na Olimpiku ne zna za poraz od oktobra 2016. godine: od tada, tri pobede i tri remija.

Plus, Đalorosi na poslednja dva okršaja nisu samo izgubili nego nisu uspeli da postignu ni gol. S druge strane, Nerazuri redovno tresu Rominu mrežu u Seriji A već deset godina. Na prethodnih 19 susreta, milnaski klub samo jednom nije postigao gol.

Interesantno je da bi Inter u ovoj sezoni mogao da izjednači rekord Rome iz sezone 2003/2004 godina po broju primljenih golova u prva 23 kola, tek deset. Naravno pod uslovom da Jan Zomer i večeras sačuva svoju mrežu.

Inter nema samo najbolju odbranu u Evropi, to jest u pet najjačih liga, već ima i najubedljiviju gol razliku, čak +41. Na drugom mestu je Bajern sa +40. Još jedan pokazatelj koliko je Simone Inzagi uspeo da promeni nabolje Inter.

Zajednička karakteristika Rome i Intera u ovom šampionatu je da postižu dosta golova u poslednjih 15 minuta meča. Roma je dala 15, a Inter 14.

Daniele De Rosi je startova rezultatski odlično na klupi Rome. Večeras bi mogao da postane prvi trener u poslednjih 11 godina koji je zabeležio četiri uzastopne pobede ušavši na mesto kolege u toku šampionata. Generalno, samo sedmorica trenera mogu da se pohvale sa takvim učinkom.

ROMA 4-3-3: Rui Patrisio – Karsdorp, Mančini, Ljorente, Anhelinjo – Kristante, Paredes, Pelegrini – Dibala, Lukaku, El Šaravi (Bove).

INTER 3-5-2: Zomer – Pavar, Ačerbi, Bastoni – Darmjan (Dumfris), Barela, Čalhanoglu, Mhitarjan, Dimarko – Tiram, Lautaro Martinez.

KALJARI – LACIO (15.00)

Klaudio Lotito veruje i dalje u četvrto mesto. Da bi podigao moral svojoj trupi i armiji navijača predsednk kluba je pozvao Rasela Kroua „Gladijatora“, na Olimpiko da prisustvuje nekom od sledećih mečeva Nebeskoplavih. Izjava čuvenog glumca da navija za Lacio prilično je podigla ponos lacijala i pojačala eho zahteva Lotita Sariju i fudbalerima da je četvrto mesto u Seriji A primarni cilj u ovoj sezoni.

Lotito se nije pojavio u Formelu pred put kako je to bilo najavljeno, ali je imao dugačak telefonski razgovor sa šefom stručnog štaba Mauriciom Sarijem i sportskim direktorom Fabijenijem. Gazda kluba je pretendovao da tim ne izgubi priključak sa rivalima koji se bore za poslednje mesto koje vodi u Ligu šampiona.

Kaljari želi što pre da izbriše loše partije u poslednjih par nedelja, pogotovo protiv Rome. Trener domaćina Klaudio Ranijeri je najavio nekoliko izmena u odnosu na meč sa Đalorosima i sasvim drugačiji pristup na terenu.

Glasine iz Formela najavljuju Lacio sastavljen od senatora sa izuzetkom Luisa Alberta koji bi mogao da plati cenu evidentnog pada forme u poslednjih par nedelja. Na mestu Španca bi trebalo da zaigra Matijas Vesino.

Lacio je doputovao na Sardiniju oslabljen jer su u Rimu ostali Nikolo Rovela (kartoni) i povređeni Matija Zakanji i Patrik. Velike nade se polažu u buđenje Imobilea koji je konačno sto posto zdrav i oran da pokaže da nije zaboravio da postiže golove. Drugi senator Lacija koji jedva čeka da počne meč je Danilo Kataldi. Izdanak škole fudbala Nebeskoplavih je izgubio mesto startera i suspenzija Rovele zbog kartona je prilika da pokaže Sariju da je pogrešio.

Čiro Imobile (©Reuters)Čiro Imobile (©Reuters)

Kaljari nema samo izuzetno loš učinak protiv Rome u poslednjih deset godina već i protiv drugog rimskog tima, Lacija. Tim sa Sardinije nije uspeo da osvoji tri boda protiv Nebeskoplavih na poslendnjih 17 mečeva. Štaviše, samo je tri puta usepo da izbegne poraz igrajući nerešeno, uz 14 poraza. Takođe, Lacio se vratio kući pevajući sa poslednja četiri gostovanja na Sardiniji.

Inače, oba tima se nalaze u mini krizi. Kaljari je izgubio poslednja tri meča primivši devet golova, dok je Lacio u poslednja dva kola osvojio samo bod. Dodatni motiv za brigu u Sarijevom timu je alarmantno mali broj šuteva u okvir gola, samo jedan i to Imobileov sa bele tačke protiv Atalante. I to nije sve, u 2024. godini, igrači Lacija su imali samo šest udaraca u okvir protivničkog gola

Lacio u ovoj sezoni ima i veoma loš učinak na gostovanjima, izgubio je šest od 11 mečeva. Da bi pronašli sezonu u kojoj su Nebeskoplavi izgubili na sedam od 12 gostovanja moramo da se vratimo u šampionat 2001/2002.

Kaljari je posle Đenove omiljena žrtva Čira Imobilea. Kapiten Lacija je postigao timu sa Sardinije 12 golova, samo je protiv Đenove bio efikasniji (14). Ako postigne gol danas Imobile će ući u „klub 200“, odnosno posle Robija Bađa, Totoa Di Natalea i Frančeska Totija postaće četvrti fudbaler u poslednjih 45 godina koji je napravio taj podvig u Seriji A.

KALJARI 4-3-1-2: Skufet – Nandez, Mina, Dosena, Auiđelo– Makumbu, Prati, Gaetano – Viola – Luvumbu, Lapadula.

LACIO 4-3-3: Provedel – Lacari (Hisaj), Hila, Romanjoli, Marušić – Guenduzi, Kataldi, Vesino (Luis Alberto) – F. Anderson, Imobile, Pedro.

SASUOLO – TORINO (20.45)

Sasuolo za opstanak, Torino za Evropu. Alesio Dionizi je vezao svoj ostanak za spasazvanje prvoligaškog statusa Sasuola, a Ivan Jurić svoj za plasaman Granata u Ligu Evrope ili Ligu konferencija. Štaviše, uprkos uveravanjima generalnog direktora Sasuola Karnevalija da Dionizi uživa maksimalno poverenje, večerašnji duel bi mogao da bude koban za kormilara tima iz Emilije.

Dionzi i Jurić moraju da se suoče sa izostankom ključnih fudbalera. Domaćinu će nedostajati najbolji igrač Domeniko Berardi plus Volpado, Toljan, Defrel i Obijang a gosti su doputovali bez kapitana i najboljeg defanzivca Bonđorna plus Linetija i Pelegrija.

Sasuolo i Torino, po pravilu, u Ređo Emiliji remiziraju. O tome svedoči skor od sedam nerešenih razultata na deset prethodnih susreta uz smao jednu pobedu domaćina i dve gostiju.

Sasuolo počinje po pravilu dobro utakmice, ali ima veliki pad koncentracije i forme u drugom poluvremenu. Ako bi se računala samo prve poluvremena, Sasuolo bi bio na komotnom sedmom mestu sa 33 boda u krugu timova koji se bora za mesta u Evropi. U drugih 45 minuta je potpuno drugačija pesma: imaju najgori učinak budući da postižu malo golova kao Empoli i Torino a primaju dosta kao Salernitana.

Duvan Zapata i Federiko Gati (©Reuters)Duvan Zapata i Federiko Gati (©Reuters)

Torino više od 30 godina nema tako dobru odbranu kao u ovom šampionatu. Srpski reprezentativni čuvar mreže Vanja Milinković Savić je uknjižio već 11 clean sheet na 22 meča, bukvalno na svakom drugom Vanja ne vadi loptu iz mreže. U 2024. godini, Torino je i tim koji je primio najmanje golova u Seriji A, samo jedan na četiri meča.

Sasuolo nije dobro počeo novu godinu jer ne uspeva da pronađe put do protivničke mreže. Fudbaleri Alesija Dionizija su postigli samo tri gola na četiri utakmice u 2024.

Pažnja na Duvana Zapatu. Niko Sasuolu, osim Iguaina i Belotija, nije dao toliko golova kao Kolumbijac, devet. Međutim, na poslednjih šest dvoboja sa timom iz Emilije Duvanu nije pošlo za rukom da se upiše u listu strelaca.

SASUOLO 4-2-3-1: Konsilji – Pedrsen, Erlić, Ferari, Doig – Boloka, Enrike – Bajrami, Torstved, Lauriente – Pinamonti.

TORINO 3-4-1-2: Milinković – Džidži, Lovato, Rodrigez – Belanova, Riči, Ilić,. Lazaro – Vlašić – Sanabrija, Zapata.

SERIJA A – 24. KOLO

Petak

Salernitana - Empoli 1:3 (0:1)

/Vajsman 69 - Zanoli 23ag, Nijang 88, Kanselijeri 90+4/

Subota

15.00: (3,60) Kaljari (3,35) Lacio (2,20)

18.00: (4,40) Roma (3,50) Inter (1,95)

20.45: (3,35) Sasuolo (3,40) Torino (2,30)

Nedelja

12.30: (1,55) Fjorentina (4,20) Frozinone (7,00)

15.00: (1,73) Bolonja (3,50) Leče (5,20)

15.00: (2,05) Monca (3,35) Verona (3,80)

18.00: (3,70) Đenova (3,45) Atalanta (2,15)

20.45: (2,00) Milan (3,60) Napoli (4,00)

Ponedeljak

20.45: (1,43) Juventus (4,30) Udineze (8,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

sasuoloKaljariTorinoLacioRomaInterSerija A

Obaveštavaj me

Inter
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara