Fudbaleri Sent Etjena proslavljaju gol sa navijačima (©AFP)
Fudbaleri Sent Etjena proslavljaju gol sa navijačima (©AFP)

Sudbina čitavog grada i velikana francuskog fudbala staje u 90 minuta: Sent Etjen mora da opstane

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.05.22. | 14:32

Zeleni u revanšu baraža dočekuju Okser

Posle silnih nedaća, jedan od najvećih klubova Francuske je 2004. godine uspeo da se vrati u elitni rang i poslednjih 18 godina je član Lige 1. Sada je svoj status u društvu najboljih ponovo doveo u pitanje. Paskal Dupre je sredinom decembra stigao da gasi požar, ali vatra i dalje tinja pod nogama Zelenih. Spasao je klub direktnog ispadanja, ali ga doveo u poziciju da se sa Okserom bori za poslednje mesto u francuskom šampionatu (19.00).

Prvi meč okončan je bez pobednika (1:1), pa Sent Etjen ima prednost gola u gostima pred revanš na svom stadionu. Poveo je u 15. minutu preko Zajuda Jusufa, ali je nadu Okseru vratio Gaetan Peran u smiraj utakmice.

Izabrane vesti

Predstojeći meč biće čak 43. za fudbalere tima sa Žofri Žišara u sezoni na izmaku. Iako je Dupre na raspolaganju imao 29 fudbalera i pravo da tokom svake utakmice u prvenstvu napravi pet izmena, igrači su izmoreni. Psihički i fizički.

Tako je u subotu veče talentovani Ajmen Muefek kolabirao tokom treninga, ali se srećom uz pomoć lekara u svlačionici ekspresno oporavio i vrati da završi rad sa timom. Povreda će od terena odvojiti Lukasa Gurnu Dua, dok je van stroja i iskusni Timoti Kolodžijedžak. Problemi koji nikako nisu trebali Zelenima pred sudbonosni duel.

Iako je samo Arno Nordan bio izložen ozbiljnim naporima (odigrao 41 meč), fudbaleri koji nisu fizički toliko iznureni, mentalno su na ivici snaga. Harold Mukudi je recimo odigrao 25 mečeva ove takmičarske godine, a nije se radovao nijednom (10 remija i 15 poraza). Poslednji put je pobedu sa Sent Etjenom slavio pre više od godinu dana (2. maja 2021. godine protiv Monpeljea). Iako je Dupreova četa izvukla pozitivan rezultat na gostovanju, ozbiljno kuburi sa samopouzdanjem.

Bivši štoper Porta i Mančester Sitija Elijakvim Mangala veruje da će emotivna stabilnost biti od ključe važnosti.

"Klub opstaje već tri godine i igrači pokazuju želju da to urade još jednom. To je dokaz njihove mentalne snage. Lepo je to videti. Fizički problem nije od ključne važnosti u ovom trenutku prema mom mišljenju. Na to moramo da zaboravimo pred meč. Najvažnije je iskontrolisati emocije i ostati lucidan", tvrdi iskusni defanzivac.

Navijači Sent Etjena bakljama zasuli prostor za TV produkciju u blizini stadiona (©AFP) Navijači Sent Etjena bakljama zasuli prostor za TV produkciju u blizini stadiona (©AFP)

Dupreova četa ne igra samo za opstanak, već i spas čitavog Sent Etjena. Nekada rudarski grad umnogome danas zavisi od fudbalskog kluba. Brojni preduzetnici će osetiti ogromne finansijske gubitke u slučaju da tim završi u drugom rangu.

"Ispadanje bi nas koštalo 50.000 evra godišnje. Takođe bi imalo uticaj na atmosferu i moral građana", rekao je za Lekip Serž de Boni vlasnik dva hotela u Sent Etjenu.

O potencijalnim gubicima govorio je i vlasnik restorana Stromboli. Dobro su svi preduzetnici osetili krizu zbog pandemije virusa korona. Ispadanje Sent Etjena u niži rang predstavljalo bi još jedan ozbiljan udarac.

"Kada smo bili u Ligi 2, kao i utakmice iza zatvorenih vrata smo već iskusili. To nije dobro. Dolazi nam daleko manji broj navijača i to dovodi do pada zarade od 30 odsto na dan utakmice", priča dotični Đuzepe za Lekip.

Ispadanje bi dovelo do velikih finansijskih problema. Zeleni bi ostali bez polovine od obećanih 33.000.000 evra, koje bi trebalo da dobiju od lige. Takođe, ostali bi i bez bez sume od 16.500.000 evra na ime zarade od TV prava, prodaje ulaznica, marketinga, sponzorstva i prodaje robe. Procena je da bi budžet tima bio prepolovljen i da bi ukupni gubici bili teški 40.000.000 evra.

Sve nade Sent Etjen polaže u Duprea, koji je u Francuskoj stekao status "dežurnog spasioca". Magično je u prvim sezonama svojevremeno uspevao da spase Evijan i Tuluz ispadanja. Da nije ipak trener kojem se može verovatni na duže staze pokazuje činjenica da je oba tima posle određenog vremena ipak gurnuo u provaliju.

Rekordera po broju osvajenih titula (od ove sezone deli prvo mesto na večnoj listi sa Pari Sen Žermenom - 10 trofeja) stao je na ivicu ambisa. Uspeo je da podigne pogled remijem na gostovanju protiv Diplomata, ali da bi provaliji konačno okrenuo leđa moraće da preživi još 90 minuta.

FRANCUSKA (PLEJ-AUT)

Nedelja

19.00: (2,20) Sent Etjen (3,20) Okser (3,20) /prvi meč 1:1/

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Sent EtjenPaskal Dupre

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara