Đani Infantino, Liverpul (©Reuters)
Đani Infantino, Liverpul (©Reuters)

Svetsko klupsko prvenstvo sa 24 tima će morati da sačeka

Vreme čitanja: 2min | pet. 04.12.20. | 18:22

FIFA ostaje pri starom formatu i vraća turnir u Japan

Plan je bio da FIFA od 2021. godine organizuje turnir sa 24 kluba, koji bi se u Kini borili za titulu najboljeg na svetu. Ipak, dogodila se pandemija virusa korona, pomerila Evropsko prvenstvo u fudbalu, Olimpijske igre i Kopa Amerika, pa su i planovi FIFA pali u vodu.

Za titulu najboljeg na svetu u 2020. godine će se sedam timova boriti u februaru naredne godine u Kataru, a onda se umesto u Kinu turnir vraća u Japan. Iz Svetske kuće fudbala javljaju da će se u decembru naredne godine održati Svetsko klupsko prvenstvo za 2021. godinu, sedam učesnika boriće se za titulu najboljeg na planeti, kao i do sada.

Izabrane vesti

Ideja o turniru od 24 kluba i dalje postoji, ali još bez konkretnog datuma. Teško je pretpostaviti da će se održati i u 2022. godini, koja je rezervisana za Mundijal u Kataru (novembar i decembar).

"Želimo da zaštitimo klubove, ali i da zaštitimo državne timove i pronalaženje balansa nije jednostavno. Klubovi i njihovi navijači širom sveta žele ovaj turnir, ali prvo moramo biti u poziciji da kažemo kada će se održati. Sigurno je da će biti u Kini, ali još uvek nismo odredili kada", izjavio je predsednik FIFA Đani Infantino.

Što se tiče predstojeće borbe za titulu prvaka sveta na klupskom nivou, turnir koji će FIFA organizovati od 1. do 11. febraura u Kataru ima već četiri potvrđena učesnika, to su minhenski Bajern (osvajač UEFA Lige šampiona), Al Ahli (osvajač CAF Lige šampiona), Al Duhail (šampion zemlje domaćina, Katara), kao i Ouklend siti (nominovan od strane OFC). Ostalo je još da se donese odluka o predstavnicima CONEMBOL (osvajač Kopa Libertadores), AFC (osvajač AFC Lige šampiona) i CONCACAF zona (osvajač CONCACAF Lige šampiona).


tagovi

Đani InfantinoFIFA Klupsko svetsko prvenstvoBajern Minhen

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara