Fudbaleri Ajaksa (Reuters)
Fudbaleri Ajaksa (Reuters)

Svi kiksnuli! Ajaks posrće i u novoj godini, Fajenord propustio šansu da se odlepi

Vreme čitanja: 2min | ned. 08.01.23. | 16:12

Nastavlja se zanimljiva šampionska trka u Holandiji

Prvo kolo holandske Eredivizije je donelo gomilu iznenađenja. Svi favoriti u trci za titulu su kiksnuli i upisali remije. PSV i AZ Alkmar juče, a Fajenord i Ajaks danas.

Prvo je lider iz Roterdama propustio lepu priliku da se odlepi od konkurencije pošto je remizirao (1:1) na gostovanju Utrehtu. Domaćin je furiozno otvorio utakmicu. Iskusni Bas Dost je u trećem minutu spustio loptu na koju je natrčao vezista Jens Tornstra i sproveo je u mrežu bivšeg kluba. Iz poštovanja prema navijačima kluba čiji je dres nosio osam godina, odbio je da proslavi gol.

Izabrane vesti

Dobrih sat vremena igre je Utreht znalački čuvao vođstvo i lako se branio. Ali izmene gostujućeg trenera Arnea Slota su trgnule Fajenord koji je počeo žestoko da napada u poslednjih pola sata. Ređale su se šanse Šimanskog, Himeneza, da bi rezervista Jahanbakš izjednačio u 90. minutu. Ipak, nije sve bilo gotovo jer se igralo 10 minuta nadoknade u kojima je golman Bajlou spasao Fajenord poraza. Gosti su jedva iščupali bod i ostali na prvom mestu. Delom zahvaljujući i kiksu Ajaksa.

Šampion je na gostovanju Najmehenu nastavio sa serijom loših rezultata sa kraja prošle godine, prokockao pobedu i protiv NEC-a odigrao samo 1:1. Sada za velikim rivalom iz Roterdama kasni tri boda. Posle ovog kiksa trener Alfred Shruder definitivno više nije siguran na klupi Ajaksa.

Sjajno je Ajaks otvorio meč, držao loptu u posledu u 70 odsto u prvih pola sata igre, stvorio brdo šansi ali je čudesni Jasper Silesen na golu domaćih sprečio da bude 3:0 ili 4:0 za goste. Tek u 38. minutu su gosti našli put do mreže. Razigrani Fransisko Konseisao je započeo akciju, pronašao Tadića, a ovaj Davija Klasena koji je uklizao za 1:0.

Ali u drugom poluvremenu, druga slika na terenu.

NEC je počeo da napada i izjednačio u 52. minutu. Landri Dimata je pogodio na asistenciju Tananea iz slobodnog udarca. Pokušao je Shruder izmenama, ali mu je povreda Brajana Brobija pokvarila planove i Ajaks nije uspeo da dođe do novog gola i pobede. Nije čudo što NEC ima samo jedan poraz na svom terenu ove sezone.

EREDIVIZIJA - 15. KOLO

Petak

Tvente - Emen 2:0 (1:0)

/Van Volfsvinkel 5, Sadilek 67/

Subota

RKC - Hereven 0:0

AZ Alkmar - Vitese 1:1 (0:0)

/Pavlidis 77 - Sanko 87/

Fortuna Sitard - Go Ahed 0:2 (0:2)

/Kujpers 21, Adekanje 44/

PSV - Sparta 0:0

Nedelja

Utreht - Fajenord

/Tornstra 3 - Jahanbakš 90/

Kambur - Volendam 0:3 (0:2)

/Uld Šik 8, Miren 9, Ferman 74/

NEC - Ajaks 1:1 (0:1)

/Dimata 52 - Klasen 38/

16.45: (2,75) Ekscelzior (3,35) Groningen (2,55)




Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara