Klop, Gvardiola, Arteta  (Reuters)
Klop, Gvardiola, Arteta (Reuters)

Tango utroje do poslednjeg kola? Arsenalu najteži raspored, LŠ kao faktor nestabilnosti

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.03.24. | 19:28

Tobdžije u poslednjih deset prvenstvenih utakmica očekuju okršaji sa čak četiri tima iz velike šestorke... Derbi na Etihadu 31. marta pojasniće neke stvari

Deset godina u Premijer ligi nije viđena šampionska trka utroje. Još od takmičarske 2013/14 kada su se za pehar uoči pretposlednjeg kola rvali Mančester Siti, Liverpul i Čelsi, koji je u završnoj rundi izgubio šansu da bude šampion.

Deceniju kasnije, ponovo Siti, ponovo Liverpul, a umesto Čelsija – Arsenal. Zaigraće velikani engleskog fudbala poslednji tango, neke će biti smrtonosan, za jednog nezaboravan. A deset kola pre kraja pol poziciju ima Arsenal koji je profitirao današnjim remijem na Enfildu i zadržao čelo tabele koje je sinoć, teško izvojevanim trijumfom protiv Brentforda, zaposeo.

Izabrane vesti

Tabela kaže – Arsenal 64, Liverpul isto toliko uz nešto slabiju gol razliku, a Siti, aktuelni šampion koji vreba četvrtu uzastopnu titulu šampiona Engleske, kaska samo za bod.

A šta kaže raspored do kraja sezone?

Deset utakmica do konačne odluke, nadamo se ne manje od toga, jer koji neutralni fudbalski fanatik bi želeo rasplet pre 38. kola?!

Arsenal do kraja ima neuporedivo teži raspored u odnosu na ostale takmace u borbi za titulu koju nije osvojio 20 godina… Još od 2004. i generacije Nepobedivih. Tobdžije do kraja sezone naspram sebe imaju duele sa četiri od pet preostalih članova velike šestorke. Odloženi duel 29. runde sa Čelsijem tek treba da dobije termin odigravanja, a Artetinu ekipu ubedljivo najteži ispit, onaj na kojem će polagati predmet zrelosti za premijerligašku krunu, očekuje 31. marta. Mesto polaganja – Etihad. Protivnik – Mančester Siti koji ih je krajem aprila prošle godine, u 33. kolu deklasirao (4:1) i srušio snove o tituli. Čak i da se sličan krah ponovi, to neće biti kraj Arsenalovih nada. Remijem bi pokazali da su za godinu dana dobrano očvrsnuli, eventualnom pobedom, mogli da, maltene bace Siti u potpuno drugi plan šampionske trke.

U 33. kolu Arsenal dočekuje Aston Vilu koja ga je pobedila u prvom delu sezone, u 35. kolu gostuje Totenhemu, u 37. ide na noge Mančester Junajtedu, a poslednju utakmicu u sezoni igraće protiv Evertona na Emirejtsu.

Liverpul do kraja ima Junajted na Old Trafordu (32. kolo) i Totenhem na Enfildu (36. kolo), a u pretposlednjem ide na noge Aston Vili znajući da su u Birmingem u prvom delu prvenstva padali i Arsenal i Mančester Siti, oba sa po 1:0. Potencijalno nezgodno gostovanje za Klopovu ekipu, moglo bi da bude ono u 34. kolu. Tada će rival biti Vest Hem.

Da nam poslednjeg dana marta stiže okršaj Mančester Sitija i Arsenala, to smo već konstatovali. Nakon tog meča u plavi deo Mančestera stiže i Aston Vila, ali pitanje je hoće li četa Unaja Emerija imati snage da namuči šampiona, kao jesenas kada ga je srušila u Birmingemu. Građanima će potencijalna mina u 34 .kolu biti Totenhem, nakon čega ga očekuju četiri utakmice u kojima će biti izraziti favorit – Notingem Forest, Vulverhempton, Fulam i Vest Hem.

Dakle, na papiru bi Arsenalu trebalo da bude najzahtevnije, Sitiju možda i najlakše. Ali ne zaboravimo da sva tri kluba igraju na evropskom frontu. Arsenal i Siti u Ligi šampiona, Liverpul u Ligi Evrope. I Redsi će u završnici dati apsolutni prioritet prvenstvu, dok će londonski i mančesterski tim morati da balansiraju. Zapravo, Tobdžije možda već u utorak ispadnu od Porta (izgubili prvi meč 1:0), ali ako prođu, i njih će mamiti zov "Ušatog pehara". Gvardiolini puleni su već u četvrtfinalu takmičenja u kojem brane naslov prvaka. Dakle, Liga šampiona bi mogla da predstavlja faktor nestabilnosti, koji crpi energiju, umara igrače, povećava verovatnoću od povreda, od emotivne iscrpljenosti. Ne zaboravimo ni činenicu da su Siti i Liverpul još u FA kupu, mada jasno je da je reč o takmičenju trećeg prioriteta.

Sva tri kluba imaju svoje argumente da se nadaju premijerligaškom tronu i čitave sezone ih, uz poneka štucanja, iznose. A kome vi dajete najveću šansu za titulu? Koji god stav da zauzmete, lako bi mogao da se promeni za tačno tri nedelje, nakon derbija na Etihadu.

Raspored do kraja Premijer lige

LIVERPUL

Everton (G)

Brajton (D)

Šefild Junajted (D)

Mančester Junajted (G)

Kristal Palas (D)

Fulam (G)

Vest Hem (G)

Totenhem (D)

Aston Vila (G)

Vulverhempton (D)

MANČESTER SITI

Brajton (G)

Arsenal (D)

Aston Vila (D)

Kristal Palas (G)

Luton (D)

Totenhem (G)

Notingem Forest (G)

Vulverhempton (D)

Fulam (G)

Vest Hem (D)

ARSENAL

Čelsi (D)

Mančester Siti (G)

Luton (D)

Brajton (G)

Aston Vila (D)

Vulverhempton (G)

Totenhem (G)

Bornmut (D)

Mančester Junajted (G)

Everton (D)

NAPOMENA

G – gostovanje

D – domaćinstvo

Bold – odloženi mečevi koji tek treba da dobiju termin



tagovi

Mančester SitiArsenalLiverpul

Obaveštavaj me

Arsenal
Man. Siti
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara