©MN Press
©MN Press

To smo čekali! TSC spustio Olimpijakos i pokazao da pripada Evropi (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | čet. 05.10.23. | 20:34

Istorijski bod za ekipu Žarka Lazetića - 2:2

Nije bilo previše optimizma ovog leta nakon izdanja srpskih klubova u kvalifikacijama za evropska takmičenja, utisak nije bio drastičnije bolji ni nakon starta grupne faze, ali se TSC večeras pošteno potrudio da promeni takvu klimu. Nakon sat vremena igre u Bačkoj Topoli delovalo je će Olimpijakos i drugi put u razmaku od nešto više od mesec na gostovanju u Srbiji doći do rutinskog slavlja, što su nakon pogotka Danijela Podensa u 57. minutu očigledno pomislili i izabranici Dijega Martineza, ali im se takav stav osvetio u poslednjih pola sata. Predvođen tandemom Đakovac - Jovanović, odnosno hladnokrvnim rezerivstom Milošem Pantovićem, TSC se u potpunosti vratio u igru i stigao do istorijskog boda u grupnoj fazi Lige Evrope - 2:2 (0:1).

Topolčani su u okršaj sa Pirejcima ušli sa prevelikim respektom, što je omogućilo Kostasu Fortunisu i Danijelu Podenseu da imaju dominantnu ulogu i u potpunosti kontrolišu situaciju na terenu. Ipak, u drugom poluvremenu su domaći promenili stav, krenuli znatno odlučnije i otvorenije prema golu protivnika, a nije ih poremetio ni drugi pogodak gostiju. Nastavili su odlučno da napadaju i izlaze visoko na protivničku polovinu, za šta su prvo nagrađeni pogotkom Ifeta Đakovca u 63. minutu, dok je samo osam minuta kasnije Saša Jovanović iznudio crveni karton neopreznom Andreasu Doju.

Izabrane vesti

To je omogućilo Lazetiću da se dodatno otvori. U potpunosti je pogodio sa izmenama kada je na teren poslao teren Miloša Vulića i Miloša Pantovićaća, pošto se ovaj drugi se 90. minutu našao na pravom mestu da kruniše odličan centaršut Nemanje Stojića i postavi konačan rezultat utakmice.

Ti golovi su dodatno osokolili domaći tim u nadoknadi utakmice, TSC je jurio i sva tri boda, a najbliži pogotku bio je Miloš Vulić, čiji je udarac na žalost po domaćina prohujao preko prečke.

A u prvom poluvremenu kao da smo gledali obračun potpuno drugih ekipa. Olimpijakos je držao sve u svojim rukama i izgledao kao tim iz nekog višeg ranga takmičenja. Izabranici Dijega Martineza su strpljivo čekali protivnika da napravi grešku. Pritisak gostiju je zvanično krunisan u 16. minut, kada je sam na desnoj stran ostao Danijel Podens, koji je umakao Petroviću i imao dovoljno vremena da uputi precizan centaršut za Jorgosa Masurasa. Ovaj je lukavo pogodio suprotan ugao, pa ništa nije mogao Veljko Ilić.


Razgirani portugalski vezista osetio je mogućnost da iz više pozicija ugrozi protivnički gol. Pa je tako i u 20. minutu ušao u sredinu, gađao sa ivice kaznenog prostora, ali je Ilić ovoga puta bio na pravom mestu. Tek na momente su domaći uspevali da poremete kontrolu igre Olimpijakosa i krenu ka golu rivala. To se dogodilo i u 28. minutu, kada je Stanić stavio na muke Pahalakisa, a na odbijenu loptu natrčao Jovanović, koji je ipak bio u ofsajdu.

Da prvoplasirani tim Mozzart Bet Superlige poseduje sposobnost da ozbiljnije ugrozi gol grčkog tima, nagovestila je akcija u 31. minutu, kada je sve krenulo od Stanića, koji je na desnom krilu pronašao Jovanovića, a ovaj odlično uočio Marka Rakonjca. Visoki napadač je hvatao poluvolej iz prve, a lopta je prohujala iznad prečke Olimpijakosovog gola. Naredni pokušaj domaćih usledio je u 39. minutu, kada je Petrović iskosa sa leve strane testirao čuvara mreže Pirejaca.

Kao što smo rekli, TSC je odlučnije ušao u drugo poluvreme, linije su bile znatno bliže protivničkom golu, što je automatski sa sobom povuklo mogućnost greške. Jednu takvu u 55. minutu napravio je kapiten Goran Antonić, koji je napravio grešku u dodavanju, posle čega su gosti došli do ključnog kornera na utakmici. I tu su podbacili kod postavljanja, Fortunis i Podens su kratko kombinovali, a Portugalac nakon jedne varke pogodio bliži ugao ponovo nemoćnog Ilića.


Ipak, drugi pogodak je potpuno opustio izabranike Dijega Martineza, što su iskoristili Ifet Đakovac i Saša Jovanović. Neumorni Đakovac je u 63. minutu prouzrokovao grešku gostujuće odbrane kod izvođenja auta, a onda odigrao dupli pas sa najboljim igračem svoje ekipe i plasirao loptu u donji levi ugao Pahalakisovog gola.

Taj trenutak uneo je ozbiljan nemir u redove Olimpijakosa. TSC je zaigrao na kartu pozitivnog psihološkog mometa, krenuo otvoreno ka protivničkom golu. U 71. minutu se otvorio kontranapad za Jovanovića, koji je umakao Andreasu Doju, a ovaj ga je srušio sa leđa. Sastav Žarka Lazetića je dobio veliku priliku da sa igračem više pojuri izjednačenje protiv grčkog tima. Strateg Topolčana je u završnici meča u vatru gurno Miloša Vulića i Miloša Pantovića, pokušao da izvrši još veći pritisak, što je na kraju i uspelo u poslednjim trenucima utakmice.

Odlični Nemanja Stojić je odradio izuzetno važan posao u defanzivi tokom utakmice, a na kraju je bio na pravom mestu da pošalje savršen centaršut za dobro postavljenog Pantovića, koji zatim rutinski matirao Pahalakisa i izazvao erupciju oduševljenja u Bačkoj Topoli.

Ovaj rezultat Topolčana potpuno je izmenio odnos snaga u Grupi A Lige Evrope, odnosno promenio status lidera Mozzart Bet Superlige. TSC je sad na deobi trećeg mesta sa Olimpijakosom, a 26. oktobra će na svom terenu ugostiti drugoplasirani Frajburg, koji ima dva boda više. Novi pozitivan rezultat, a posebno pobeda, u potpunosti bi uključili sastav Žarka Lazetića u borbu za evropsko proleće.

LIGA EVROPE, GRUPA A - 2. KOLO

TSC - OLIMPIJAKOS 2:2 (0:1)

/Đakovac 64, Pantović 90 - Masuras 17, Podens 57/

TSC arena, Bačka Topola

Sudija: Benoa Bastijen (Francuska)

Žuti karton: Petrović (TSC), Paskalakis (Olimpijakos).

Crveni karton: Dtoi u 72. minutu za Olimpijakos.

TSC (3-5-2): Ilić - Ćalušić, Stojić, Antonić (od 79. Pantović) - Cvetković, Radin (od 88. Mirčevski), Stanić (od 79. Pantović), Đakovac, Petrović - Jovanović (od 88. Sos), Rakonjac (od 90+3. Vlalukin).

Olimpijakos (4-2-3-1): Pasalakis - Rodinei, Recos, Dtoi, Kini - Heze, Kamara - Masouras (od 63. Solbaken), Fortunis (od 74. Aleksandropulos), Podens (od 63. Jovetić) – El Kabi (od 74. Poroso).

LIGA EVROPE, 2. KOLO:

GRUPA A:

TSC - Olimpijakos 2:2 (0:1)

/Đakovac 64, Pantović 90 - Masuras 17, Podens 57/

Frajburg - Vest Hem 1:2 (0:1)

/Šalaj 49 - Paketa 8, Agerd 66/



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara