(©HNK Hajduk)
(©HNK Hajduk)

Totalni haos na Vestfalenu! Hajduk preko Dortmunda i penala do polufinala Lige šampiona; Zvezdin dželat razneo Real (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.03.23. | 20:49

U polufinalu i lisabonski Sporting, koga su crveno-beli tukli na turniru u Španiji

Kain je po predalnju ubio Avelja, a Ante Kavelj je na Vestfalenu ubio Borusiju Dortmund i poslao Hajduk u polufinale omladinske Lige šampiona!

Totalni haos na Vestfalenu, veća ludnica, nego lani na Poljudu kada je Hajduk eliminisao Mančester Siti i ušao u istorijsko četvrtfinale. Letvica je podignuta, preživeli su Splićani devet krugova pakla i bacili tribine u trans! Oko 16.000 navijača gladalo je utakmicu, preko 5.000 navijalo ih je za Bile tiće. Borna Buljan je u devetoj seriji pročitao Filipa Manea, da bi Ante Kavelj poslao Majstora sa mora u polufinale – 10:9 (1:1, 0:0).

Izabrane vesti

Hajdukovi klinci su prošli kroz devet krugova pakla na Vestfalenu, besprekorno su vršnjaci iz nemačkog kluba izvodili jedanaesterce. Svaki je išao pod prečku ili u malu mrežicu do devete serije. Nije uspevao da pogodi stranu Borna Buljan, a onda se sa tribina začulo: „Ajde, odbrani, majstore!“. Mane je tukao po zemlji – lopta je završila u Buljanovom naručju.

Ni provokacije Ostrzinskog nisu pomogle Dortmundu, katapultirao je Ante Kavelj loptu u mrežu i od gola ispod „Žutog zida“ zaleteo se ka ogradi na suprotnoj strani, proleteo je pored saigrača i popeo se do navijača Hajduka. Sa seniorima su proživeli svašta, malo toga lepog, u protekle nepune dve decenije. Sa juniorima žive san, prolaze kroz trenutke koje su priželjkivali da dožive od prvotimaca.

Mnogo simbolike ima u današnjem datumu, rado ga se sećaju Splićani, iako se te 1995. godine nije završilo velikom feštom…

Sredinom poslednje decenije drugog milenijuma, Hajduk je postao prvi hrvatski klub koji je ušao u četvrtfinale Lige šampiona. Za seniore. Eliminisao ga je Ajaks u revanšu, kasnije postao prvak Evrope, a u finalu je tukao Milan. Tri puta te sezone Kopljanici su nadigrali, u tom trenutku, vlasnika „ušatog pehara“.

Nepune tri decenije kasnije Marijan Budimir i Hajdukovi klinci plasirali su se u polufinale Lige šampiona za mlade, i za finale će igrati protiv Milana čiji dres nosi mladi srpski reprezentativac Jan Karlo Simić.

(©HNK Hajduk)(©HNK Hajduk)

Mogao je Majstor s mora i bez drame, al ona je neizostavni deo utakmica splitskog kluba ove sezone u društvu najboljih. Centimetri su delili Hajduk od prolaska posle osnovnih 90 minuta. Ubacio je rezervista Noa Skoko – po uzrastu kadet – a Ludvig je umalo u nadoknadi dao autogol – tresla se prečka.

Sreća se osmehnula Mihaelu Ludvigu u više navrata, bio je među zapaženijim igračima otkako je u 70. minutu dobio šansu. Iznudio je jedanaesterac, faulirao ga je Tomislav Arković, da bi Džulijan Rajkof, mamak koji je u Dortmund stigao iz Ajaksa, matirao Bornu Buljana i poništio Antunovićev pogodak.

Kada je Mate Antunović zatresao mrežu – bio strelac i protiv Mančester Sitija u osmini finala na meču igranom na Poljudu – Vestfalen se prvi put zatresao. A, nekoliko puta pre toga je podrhtavao. Krilni napadač Roko Brajković je probio po desnom boku i servirao asistenciju Antunoviću, a Hajdukov centarfor je glavom sa 11 metara poslao loptu pod prečku.

Bio je to jedan od poslednjih prodora Roka Brajkovića, koji je proteklog leta, ali i ove zime trenirao sa prvim timom. U omladinskoj Ligi šampiona demonstrirao je da ima štofa. Lomio je u prvom poluvrmeenu čuvare, izbacio dvojicu u kaznenom prostoru i raspalio – prohujala je lopta pored stative. Vršio je pritisak, terao protivničku odbranu da pravi greške – najčešće su on i Jere Vrcić bili ti koji su izlazili visoko na kapitena Kolinsa sklonog kiksevima – izvodio akrobatske poteze, kao u situaciji kada je preko glave proigrao Nika Đolongu, sina nekadašnjeg Hajdukovog spoljnjeg igrača.

Roko Brajković u penal-seriji nije pucao, izveo ga je Marijan Budimir pred sam kraj osnovnog dela i dao šansu levonogom Marinu Ćalušiću, a momak koji po godinama pripada kadetima bio hladan kao špricer. Ustalom, kao i Jere Vrcić, Mateo Jurić Petrašilo, Noa Skoko, Marko Capan, Krešimir Nazor, Tomislav Arković, Niko Đolonga i Ante Kavelj. Kompletnu penal-seriju pogledajte OVDE.

Hajduk sa Milanom – eliminisao Atletiko Madrid – za veliko polufinale, a u drugom timovi sa kojima je Crvena zvezda prethodnih meseci ukrštala koplja. AZ Alkmar je izbacio crveno-bele na Krovu posle boljeg izvođenja jedanaesteraca, bila je izuzetno blizu, a holanski šampion je u nokaut fazi demolirao španske klubove. I to ni manje ni više Barselonu, pa Real Madrid – 4:0 (2:0).

AZ Alkmar se poigravao sa Kraljevskim klubom u četvrtfinalu, od svih timova najlakše je stigao među četiri najbolja kluba na Starom kontinentu, a rival će mu biti lisabonski Sporting, koga su omladinci Crvene zvezde tukli na prijateljskom turniru u Španiji.

OMLADINSKA LIGA ŠAMPIONA – ČETVRTFINALE:

Utorak

Sporting Lisabon – Liverpul 1:0 (0:0)

/Ribeiro 65/

Milan – Atletiko Madrid 2:0 (1:0)

/Stalmah 12, El Hilali 67/

Sreda

AZ Alkmar – Real Madrid 4:0 (2:0)

/Beukers 25, 85, Poku 29, Merdink 78/

Borusija Dortmund – Hajduk Split 1:1 (0:0), penalima 8:9

/Rajkof 76pen – Antunović 72/



tagovi

Hajduk SplitSporting LisabonAZ AlkmarMilanBorusija DortmundLiverpulAtletiko MadridReal MadridOmladinska Liga šampionaLiga šampiona za mlade

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
Real Madrid
Milan
Liverpul
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara