Nije bilo mnogo transfera
Nije bilo mnogo transfera

TRANSFERI – ŠPANIJA: Ako može da se ne plati...

Vreme čitanja: 17min | pet. 02.02.24. | 10:54

Real i Barsa tihovali, najveća revolucija u Betisu, najviše Srba u Majorki

Zimski prelazni rok je u Španiji protekao kao što je uobičajeno u poslednje vreme. Troškovi su mali, pretežno se radi o pozajmicama, i aktivniji su klubovi sa sredine i dna tabele. Real Madrid i Barselone praktično nisu napravili nijedan potez, ako izuzmemo Vitora Rokea čiji je dolazak ugovoren na leto, ali je sa cenom od 40.000.000 registrovan kao najskuplji januarski transfer u Evropi.

Atletiko je možda jedini izuzetak od ovog pravila, jer ga čeka izuzetno zahtevna prolećna polusezona. Najveću revoluciju je napravio Betis, i to velikim delom u poslednji čas. Najdužu listu dolazaka i odlazaka je prijavila Granada. Najviše srpskih fudbalera (3) trenutno igra u Majorki.

Izabrane vesti

REAL MADRID

Real ove zime miruje. Jedini je klub cele lige koji nije napravio nijedan potez na januarskoj pijaci – ako ne računamo Petera Federika koji je iz Kastilje ustupljen Valensiji.

Zato se neprestano govori o tome šta bi moglo da se dogodi na leto. Marka je juče sa naslovne stranice zahtevala od Kilijana Mbapea da se već jednom izjasni, jer je nedavno nemački Bild objavio da je sada – po ne zna se koji put – definitivno odlučio da dođe u Madrid, kao i da traži honorar koji Kraljevski klub ne namerava da plati.

Sledeći je u teorijama naravno Erling Haland – čija je izlazna klauzula spuštena, i čiji je otac skoro izjavio kako oni veoma vole Španiju. Pritom, je, kažu, kada mu je ispred nosa pobegao trofej Best, shvatio da mora da nešto promeni. Džud Belingem koji ga dobro poznaje iz Borusije, navodno ga ubeđuje da se preseli u Madrid.

21.00: (1,60) Bilbao (3,60) Majorka (6,50)

Pregovara se, prema tvrdnjama medija, i sa Alfonsom Dejvisom, premda je Bajern spreman da mu ponudi više novca za ostanak. Konačno, ovih dana se mnogo govori o tome da na leto odlazi Luka Modrić.

Izgleda da će jedine novosti u Realu na proleće biti Eder Militao i Tibo Kurtoa, koji će po svemu sudeći uspeti da se pojave na terenu u ovoj sezoni.

ĐIRONA

Uspeh u Đironi, verovali ili ne, je činjenica da je u ovom prelaznom roku uspela da zadrži sve igrače - i trenera. Barselona se interesovala za Aleiša Garsiju, a razni klubovi su se raspitivali za cene Jana Kouta, Viktora Cigankova i Artjoma Dovbika. U glavnom gradu Katalonije se prisećaju da tim manjeg komšije igra upravo onako kako bi trebalo da igra Barsa, pa je Mićel tako jedan od mnogobrojnih kandidata da zameni Ćavija.

Ipak, u Đironi je sve proteklo u miru. Tridesetčetverogodišnji Bernardo Espinosa vraća se u rodnu Kolumbiju, u Atletiko Nasional, Ibrahima Kebe odlazi drugu špansku ligu, u Mirandes. Mada se govorilo o mnogobrojnim mogućim pojačanjima da bi se izdržao drugi deo sezone u optimalnoj formi, nije stigao niko.

Tako, kao i u Realu, kada nema zimi, ima leti. Mićel očekuje još jedno južnoameričko čudo od deteta. Osamnaestogodišnji Argentinac Klaudio Ećeveri je zadivio Mančester siti i otkupljen je od River Plejta, a najverovatnije u junu stiže u Đironu na probni rad pre nego što pređe kod Pepa Gvardiole

ATLETIKO

Potezi sa Metropolitana su generalno ocenjeni kao pozitivni i neophodni za klub koji želi da pripada eliti. Na zimskoj pijaci je Atletiko bio veoma aktivan, a Dijego Simeone se nada da će tako moći da se suoči sa izuzetno gustim rasporedom u prvenstvu, Ligi šampiona i Kupu kralja.

Belgijanac Artur Vermeren je već dobio priliku da se oproba protiv Rajo Valjekana. I premda je jasno da je bilo prerano, sada bivši igrač Antverpena je na nekoliko treninga osvojio Simeonea koji je suprotno svojim običajima odlučio da ga stavi među prvih jedanaest. Osamnaestogodišnjak, jedno od poslednjih otkrića evropskog fudbala, stiže u Madrid na šest i po godina, da bi ojačao sredinu terena – izgleda dugoročno. Jedan je od deset najskupljih januarskih transfera (18.000.000). Okarakterisan je kao „umetnik“, a ne „fizički radnik“, što možda pomalo odudara od Atletika, ali svedoci smo brojnih promena, pa i za umetnike ima mesta.

Gabrijel Paulista je prošli vikend kao fudbaler Valensije posetio Metropolitano, a već je u sredu ponovio, sada kao igrač Atletika. Jedan od stubova igre Slepih miševa, nakon šestgodina stiže u Madrid besplatno, pri čemu crveno-beli treba samo da se pobrinu za ostatak njegove ovosezonske plate – 2.500.000 evra. Operacija je izvršena u zadnji čas, nakon povrede prvo Aspilikuete, zatim i Himenesa, te nakon odlaska Čaglara Sojundžua.

Turčin očigledno nije ispunio očekivanja, odigrao je samo devet utakmica ove sezone, nije se prilagodio igri i odlazi na pozajmicu u Fenerbahče. Paulista je sa druge strane oproban igrač, i očekuje se brzo prilagođavanje crveno-belima.

Došlo je i do promene na golu – ali samo za drugog golmana. Ivo Grbić je otišao u Šefild Junajted, u potrazi za većom minutažom, da bi, između ostalog, mogao da nastupi na Evropskom prvenstvu. Zameniće ga Horaciju Moldovan, rumunski reprezentativni golman koji je do sada branio boje Rapida iz Bukurešta. Grbić je prodat za 2.500.000, a Moldovan kupljen za 800.000.

U poslednjem trenutku je osujećena operacija odlaska Anhela Koree u Saudijsku Arabiju i dolaska Mojzea Kena iz Juventusa. Korea već neko vreme razmišlja o promeni i Al Itihad mu je ponudio 60.000.000 za tri sezone. Međutim, Atletiku je ponudio mnogo manje – samo 10.000.000, pa ja na kraju kupoprodaja propala. Kin je već doputovao u Madrid, čak je viđen na tribinama Metropolitana, ali se na lekarskom pregledu ispostavilo da zbog povrede ne bi mogao da zaigra mesec dana, pa s obzirom da se radi o pozajmici bez prava kupovine, crveno-belima ova situacija nije bila isplativa.

Havi Galan će do kraja sezone ostati u San Sebastijanu.

I u još jednoj hronici najavljenog odlaska -na leto Atletiko napušta jedan od najpopularnijih kondicionih trenera u Španiji, profe Ortega. Stigao je sa Simeoneom, 2011. godine, i premda su njegove metode skoro vojne discipline u početku delovale pozitivno, s vremenom – i povredama, počeo je da gubi kredibilitet.

BARSELONA

Vitor Roke je dospeo na naplatu – i sa 40.000.000 predstavlja najskuplji transfer celokupne zimske pijace. Barselona je i dalje u minusima što se tiče finansijskog fer-pleja, mada je postojala mogućnost da se iskoristi Baldeova povreda i 80 odsto njegove plate upotrebi za dovođenje novog beka – slično kao što je Gavijeva povreda poslužila za dolazak Rokea iz Atletiko Paraneensea. Na raspolaganju su imali 2.600.000 evra.

Problem je što se nije ponudilo ništa interesantno po ceni koju Đoan Laporta može da plati, a igrači koji se dovedu sada, mogu stvoriti problem pri sastavljanju tima za narednu sezonu. Operacija Lukas Bergval na zadnjem veznom na kraju je otpala nakon što je Šveđanin nekoliko dana pregovarao sa upravom Barselone i konačno otišao u Totenhem.

Međutim, svu je pažnju odvukao najavljeni Ćavijev odlazak – opet u junu. Sada se kao mogućnosti za zamenu analiziraju svi slobodni i zauzeti treneri Evrope, i malo koje značajnije ime se nije pojavilo - počevši od Gvardiole, Artete, preko Luisa Enrikea, Hansija Flika i Tomasa Tuhela, Serža Konseisaa, Tjaga Mote, pa čak do Žozea Murinja. Istina je ipak da klub neće biti u mogućnosti da plati više od 4.000.000 ili 5.000.000 za narednog trenera, jer ovosezonski bilans ne obećava uspeh.

Za to vreme, sportski direktor Deko, navode mediji bliski Barseloni, radi u dva smera – sa jedne strane veruje La Masiju, i u klince kao što su Lamin Jamal, Fermin Lopes ili najnovije pojačanje u odbrani, Pau Kubarsi. Fermin je sada registrovan kao igrač prvog tima. Sa druge strane, operacija Vitor Roke bi predstavljala drugi deo Dekovog plana – pronalaženje fudbalera pre nego što im skoči cena.

ATLETIK BILBAO

Bez značajnih događaja u Bilbau. Niko Sera se vratio sa pozajmice iz Cvolea, i otišao na pozajmicu u Rasing Ferol. Peru Nolaskoain je prešao u Eibar. Adu Ares je zvanično ušao u prvi tim. U međuvremenu, platforma Denok Eribaki, koju čini oko 300 članova kluba, prikuplja potpise da bi uprava zatražila promenu politike zabrane dolaska igrača koji nisu Baski.

Kao i do sada, mogu da se raduju što se nije pojavila ozbiljnija ponuda za Nika Vilijamsa.

REAL SOSIJEDAD

Real Sosijedad je doveo dva pojačanja – Šeraldo Beker je kupljen od Union Berlina za 3.000.000, dok je Atletiko Madrid poslao na pozajmicu Havija Galana. Galan je debitovao protiv Rajo Valjekana i ostavio pozitivan utisak, premda je samo nekoliko dana proveo sa novim kolegama, i u Madridu odigrao samo jednu celu utakmicu. Beker je bio bitna karika tima koji je uspeo da se kvalifikuje za Ligu šampiona. Najrentabilniji je napadač u Evropi – svaki njegov gol odnosno asistencija koštali su Union Berlin manje od 28.000 evra, a i plata mu je bila neuporedivo niža od prosečnih primanja fudbalera Real Sosijedada.

Stižu i ponude. Posebno je interesantan Take Kubo, o čijem bi eventualnom transferu mogao da odluči Real Madrid, budući da ima pravo kupovine. Ali i Japanac i Martin Zubimendi – još jedan tražen igrač, bar za sada ostaju u San Sebastijanu. Otišao je Muhamed Ali Čo – u Nicu.

BETIS

Betis je napustio kapiten Andres Gvardado. Stigao je na Benito Viljamarin 2017. i stranac je sa najviše utakmica (218) u zeleno-belom dresu. Plan 37-godišnjeg fudbalera je bio da napusti Španiju krajem ove sezone, ali nakon što je dobio ponudu od meksičkog Leona, Gvardado je zatražio od uprave kluba da mu dopusti povratak u domovinu gde namerava da završi karijeru.

Borha Iglesijas se preselio u Bajer Leverkuzen kod Ćabija Alonsa do juna, na pozajmicu u vrednosti od 1.000.000, uz mogućnost kupovine po ceni od 8.000.000 evra. Ove sezone u svim takmičenjima postigao je samo dva pogotka, pa i on i Manuel Pelegrini i uprava kluba smatraju da mu treba promena.

Do pred kraj prelaznog roka se spekulisalo sa odlaskom Luisa Enrikea, koji je konačno prodat Botafogu za 20.000.000, uključujući bonuse, što predstavlja najskuplji transfer u istoriji brazilskog fudbala. Uz to, oslobođen je znatan iznos za plate igrača, što je Betisu omogućilo više interesantnih poteza.

Nakon dugih pregovora sa Osasunom, uspeli su da dovedu EsekijelaĆimijaAvilu u zamenu za 5.000.000. Ćimi je bio prioritet za Pelegrinija, kojem se veoma dopadaju brzina i pokretljivost Argentinca.

U napad Betisa stižu i Pablo Fornals iz Vest Hema, i Sedrik Bakambu iz Galatasaraja. Prema navodima dnevnika As, za Fornalsa je utvrđena cena od 8.000.000, i takođe je bio Pelegrinijeva želja. Fornals, koji je šest puta igrao za reprezentaciju, kao i mnogi, razmišlja o mogućem nastupu na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu.

Bakambu se vraća u Španiju gde je igrao u Viljarealu od 2015. do 2018. Pregovori sa Galatasarajem gde 32-godišnji napadač iz Konga nije našao svoje mesto su bili kratki i postignut je dogovor o pozajmici do kraja sezone.

Džoni Kardoso je u Sevilji od početka zimske pijace, gde je stigao iz brazilskog Internacionala u zamenu za 6.000.000 da ojača sredinu terena. Debitovao je tek posle tri sedmice treninga, protiv Barselone, i uprkos porazu, publici na Viljamarinu se dopao nastup Amerikanca.

VALENSIJA

Piter Lim, po već uvreženom običaju, nastoji da prelazne rokove zatvori u plusu, pa je to učinio i ovog januara. Koba Koindredi koji je do sada bio na pozajmici u Estorilu, prodat je za 2.600.000 evra, i to je ukupni iznos koji je klub upisao u blagajnu.

Pored njega, Slepe miševe je posle šest i po godina napustio i Gabrijel Paulista, čiji je ugovor raskinut nešto pre isteka, pa je tako Lim uštedeo i njegov honorar koji će u drugoj polovini sezone platiti Atletiko.

Stigao je Peter Federiko Gonsales iz Real Madrida – Kastilje, što je propraćeno ponekim komentarom da se Valensija pretvara u trening igralište za Realove mlade igrače. Peter Federiko je na pozajmici do kraja sezone.

Dolazak Rafe Mira je na kraju propao, pa je tako Valensija okončala zimsku pijacu u plusu i bez kupovina. Ništa novo.

LAS PALMAS

Kada nešto funkcioniše, ne dira se, izgleda da je moto uprave kanarskog kluba. Na komotnoj poziciji na gornjoj polovini tabele, izabranici Garsija Pimijente igraju lepo, bez straha i sa pozitivnim rezultatima.

Jedini događaj je odlazak Jonatana Vijere, kapitena i jednog od najvažnijih igrača u istoriji kluba, koji se sukobio sa trenerom iz ličnih razloga, i zatražio da se raskine njegov ugovor.

HETAFE

Prva prinova za Bordalasa je Ilaiš Moriba, na pozajmici iz Lajpciga bez opcije kupovine. Međutim, iako Bordalas od povrede Maura Arambarija i odlaska Serđija Altamire traži pojačanje za vezni red, a od Moribe je u Valensiji uspeo da izvuče maksimum, njegov učinak će biti vrlo upitan. U Valensiji je odigrao lošu sezonu, a potom u Lajpcigu nije uopšte izašao na teren. Otkada su ga kao talentovanog Barseloninog igrača, po rečima Ramona Planesa, „kidnapovali“ menadžeri, Ilaiš se pretvorio u neostvareno obećanje. Trebalo bi da zaigra nakon završetka Kupa Afrike, ali je već povređen.

Još jedna od Bordalasovih želja bio je devetnaestogodišnji Jelu Santjago, takođe iz Valensije, koji je već debitovao za Hetafe. Stiže kao slobodan igrač i potpisao je do kraja sledeće sezone.

Što se tiče odlazaka, prvog dana februara je ozvaničen prelazak Stefana Mitrovića u Gent, nakon dve i po sezone na Koloseumu, gde je stekao poštovanje navijača. U poslednje vreme, ipak, Mitrović je igrao mnogo manje i, premda inicijalno nije prihvatio ponudu, na kraju se zaputio u Belgiju, gde je već igrao od 2015 do 2018.

Enes Unal odlazi kod Andonija Iraole u Burnemut, na pozajmicu uz obaveznu kupovinu po ceni od 16.500.000. Lekari Bornuta su hitno doputovali u Madrid da bi detaljno pregledali turskog fudbalera koji je dugo odsustvovao zbog povrede ukrštenog ligamenta, nakon čega je ugovorena Unalova selidba.

Antoni „Čoko“ Lozano je ustupljen Almeriji do kraja sezone, uz opciju kupovine.

ALAVES

Alaves po dolasku u Primeru plovi mirnim vodama, pa je na zimskoj pijaci doveo tek nekoliko niskobudžetnih prinova. Karlos Visente iz Rasing Ferola je u tri već odigrane utakmice sa novim timom zabeležio dve asistencije. Pored njega, Julen Jon Gerero, sin Julena Gerera, legendarnog igrača Atletik Bilbaa i španske reprezentacije, donedavno u vlasništvu Real Madrida na pozajmici u Romi, gde nije uspeo da se probije. Počinje kao igrač Alavesa B.

OSASUNA

Ćimi Avila je konačno završio u Betisu, nakon što su se za njega raspitivali brojni klubovi kao Sevilja, Hetafe ili Granada. Osasuna u ovom prelaznom roku u prvom planu ima finansijsku situaciju jer se predviđaju gubici od preko tri miliona, pa je upliv novca više nego dobrodošao.

U poslednjim satima je potvrđeno da iz Osasune odlazi i Darko Brašanac. Premda se nadao klubu iz Primere, ponuda Leganesa mu je bila privlačna, jer je, prema komentarima španskih medija, imao želju da se vrati u Madrid i u tim u kojem je igrao sezonu 2017/2018. Transfer je besplatan, ali postoji mogućnost isplate minimalnih bonusa – 200.000 ako Leganes dođe do prve lige i još 200.000 ako u njoj ostane naredne godine, od čega će zavisiti i mogućnost produženja ugovora za Brašanca.

Konačno, Načo Vidal odlazi na pozajmicu u Majorku sa opcijom kupovine po ceni od 350.00.

RAJO VALJEKANO

U Valjekasu je mirno. Rajo ima uigranu ekipu i održava se na sredini tabele. Najveća frustracija je izuzetno mali broj golova (najmanje u Primeri). Raul de Tomas je neprepoznatljiv ove sezone, bez ijednog pogotka u ligi u 15 utakmica koje je igrao. Raju ne bi bilo teško da ga se odrekne, međutim nije stigla nijedna ozbiljna ponuda.

Jedina aktivnost u Raju je bila dolazak Migela Krespa iz Fenerbahčea u vezni red.

VILJAREAL

Viljareal se muči, reklo bi se, još od odlaska Unaja Emerija. Čak ni Marselino, koji je trebalo da bude spasilac, ne uspeva da pronađe neposredno rešenje, pa se uprava bacila na posao, tj. kupovinu.

Gonsalo Gedeš, nekadašnji igrač Valensije koji je nakon pet godina u Valensiji prodat Vulverhemptonu, a sada dolazi na pozajmicu u komšiluk, bez mogućnosti otkupa. Zadatak će mu biti da zameni povređenog Jeremija Pina. Pratiće ga, takođe na pozajmici iz Vulvsa, mladi Kolumbijski štoper Jerson Moskera.

Nakon osam sezona vraća se i Erik Baji, u odbranu, nakon završetka ugovora sa Bešiktašem. Odlazi Mateo Gabija, nazad u Milan, i Ben Brereton koji se privremeno premešta u Šefild Junajted.

I u poslednji čas, ekspres operacija – Bertrand Traore će biti novi napadač Žute podmornice, nakon raskida ugovora sa Aston Vilom. Traore zbog povrede skoro da nije ni igrao u Premijer ligi, ali je nakon oporavka nastupao za reprezentaciju Burkine Faso i sa tri pogotka pomogao dostizanju osmine finala.

MAJORKA

Polufinalista Kupa Kralja, ekipa sa Balearskih ostrva pod vođstvom iskusnog Havijera Agirea treba da prikupi još koji bod u drugom delu sezone da bi se bezbedno udaljila od mesta koja vode u drugu ligu.

Slično kao i Almerija, Majorka skuplja naše fudbalere, pa će se Predragu Rajkoviću i Matiji Nastasiću pridružiti Nemanja Radonjić koji stiže iz Torina na pozajmicu uz mogućnost kupovine. Uz njega je stigao i Načo Vidal, ustupljen iz Osasune.

SEVILJA

Još legenda se ovih dana oprostila od španske lige. Ivan Rakitić, koji je svojevremeno, kao i Serhio Ramos, insistirao da karijeru završi u Sevilji, pakuje se i odlazi za Saudijsku Arabiju. Sa Kikeom Sančesom Floresom nije se najbolje složio, ali uz nedostatak minuta na terenu, 35-godišnji Rakitić je razmišljao prvenstveno o novcu – i za sebe, i za Sevilju.

Ne bih sebi dozvolio da sedim i stavljam u džep ostatak plate“, izjavio je objašnjavajući potez, jer, njegova honorar je ubedljivo najviši – preko 3.000.000 godišnje. Odlaskom će omogućiti klubu da donekle sanira finansije i osloboditi mesto u prvom timu. Sa druge strane, ne zna se koliko mu je ponudio Al Šabab, ali se nagađa da bi se moglo raditi o cifri od oko 10.000.000 godišnje.

Pre njega je, iz ličnih razloga, ugovor sa Seviljom raskinuo i Fernando Režes i otišao u Brazil, u Vila Novu. Poslednju utakmicu je odigrao početkom decembra. Fernando, koji je kao i Rakitić ispraćen sa počastima, oprostio je klubu ostatak plate, od 2.500.000 evra.

--------------------------------

Sve utakmice španske Primere možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

--------------------------------

Federiko Gatoni, koji nije dobio poverenje nijednog od mnogobrojnih trenera koji su prošli kroz Sevilju, odlazi na pozajmicu u Anderleht.

Iz Intera je stigao Lisjen Agume, takođe na pozajmicu uz pravo kupovine. Viktor Orta, sportski direktor Sevilje, hteo je da ga dovede u Lids kada je imao samo 17 godina. Sada stiže u Sevilju gde bi trebao da bude zamena za Fernanda.

Hanibal Mežri je još uvek nepoznanica, jer je izašao na teren tek nekoliko minuta protiv Đirone. Mnogi se pitaju zbog čega Tunišanin za kojeg je Mančester utvrdio opciju kupovine u vrednosti od 18.500.000 sedi na klupi. Kike govori o adaptaciji, mada se pominje karakter i kazna zbog sukoba sa Marijanom.

Isak Romero i Kike Salas od sada zvanično pripadaju prvom timu Sevilje. U poslednjim satima prelaznog roka osujećen je očekivani odlazak Rafe Mira – jer je Sevilja navodno prekršila verbalni dogovor, i umesto 6.000.000 zatražila 7.000.000. Takođe, u zadnji čas je dogovoren dolazak Aleha Velisa iz Totenhema, na pozajmicu bez mogućnosti otkupa. Velis je stigao u Totenhem na leto po ceni od 15.000.000 iz Rosarija, i ubeležio je dva pogotka u deset utakmica sa londonskim klubom.

SELTA

Selta je loše zakoračila u sezonu u kojoj slavi stogodišnjicu. Prestižan i skup trener kao Rafa Benites nije uspeo da podigne tim na noge, i trenutno je u veoma lošim odnosima sa navijačima na Balaidosu koji sve češće skandiraju „Rafa, odlazi“. Međutim, Benites je ravnodušan, a Selta ne može da si priušti da ga otpusti.

U ovoj situaciji, u januaru nije bilo značajnijih pojačanja. Brazilac Žailson je stigao kao slobodan igrač iz Palmeirasa – Benites ga je već poznavao iz Kine. Havijer Mankiljo je nakon šest godina u Engleskoj (gde ga je takođe trenirao Benites), stigao na poziciju desnog beka, besplatno iz Njukasla. U napad je Selta dovela Argentinca Tadea Aljendea koji je plaćen 4.500.000 Godoj Krusu. 

KADIZ

Kadiz se svake zime oprema za drugu polovinu sezone, i dovodi igrače na pozajmicu. Sada je neophodna reakcija, pa je prvo doveden novi trener, Maurisio Pelegrino, umesto Serhija Gonsalesa.

Huanmi Himenes stiže na pozajmicu iz Betisa, nakon neuspešnog boravka u Saudijskoj Arabiji iz koje je tražio da se vrati. Od njega se očekuju brza adaptacija i golovi. Veća su nepoznanica Aiham Usu iz Slavije, štoper rođen u Švedskoj koji igra za Siriju, i vezni igrač iz Malija, Diadije Samaseku (Hofenhajm).

Od tima se opraštaju 38-godišnji Alvaro Negredo i 36-godišnji Hose Mari.

GRANADA 

Granada je verovatno bila najaktivnija na januarskom tržištu, u pokušaju da se spase ispadanja u drugu ligu. Međutim, najznačajnija vest je odlazak Brajana Saragose, na kojeg su računali do kraja sezone, i koji je zbog Komanove povrede pomeren za januar. Bajern je otkupnoj ceni dodao 4.500.000, i Saragosa je već predstavljen u Minhenu.

Sa igračem manje, i pokojim milionom više, Andalužani su doveli novog golmana Augusta Batalju, koji je odmah po dolasku ušao u igru, kao i drugog golmana Marka Martinesa. U odbranu su stigli Bruno Mendes (Korintijans) i Kamil Pjatkovski (Red Bul Salzburg), bek Fetu Muasa (na pozajmicu iz Briža), i zadnji vezni igrač Martin Hongla (Helas Verona). U napad se sa pozajmice vraća Matijas Areso, a ponovo je u Primeri i Fakundo Pelistri, u vlasništvu Mančester Junajteda.

U poslednjih pola sata prelaznog roka potvrđeni su Teodor Korbeanu (Vulverhempton) i Kamil Jožvjak iz MLS lige.

Njegoš Petrović se zbog slabe minutaže vratio u Srbiju, gde će ostati na pozajmici u Vojvodini do kraja sezone.

ALMERIJA

Almerija, po bodovima ubedljivo najlošiji tim na tabeli La Lige – koji je paradoksalno namučio Real, Barselonu i Atletiko, i prekinuo neverovatni niz pobeda Đirone, dovela je još jednog srpskog igrača – Aleksandra Radovanovića, koji stiže slobodan iz belgijskog Kortrajka. Potpisao je ugovor do juna 2026. i trebalo bi da u odbrani zameni zemljaka Srđana Babića koji je letos otišao u Spartak. 

Čoko Losano je ustupljen od strane Hetafea do kraja sezone, uz mogućnost kupovine, a u napadu će igrati i Argentinac Luka Romero, koji za sada mora da nosi poslednji raspoloživi broj – 38. Luka Romero je inače bio najmlađi debitant Primere koji je zaigrao za prvi tim Majorke sa 15 godina. Sada ga, sa 19, Milan šalje na pozajmicu u Španiju do juna.

Serhio Akieme je prodat Remsu za 6.000.000, a kao zamena je stigao Bruno Langa. Više igrača je ustupljeno klubovima druge lige.

PRIMERA - 23. KOLO

Petak

21.00: (1,60) Bilbao (3,60) Majorka (6,50)

Subota

14.00: (1,67) Valensija (3,70) Almerija (5,20)

16.15: (2,40) Granada (3,30) Las Palmas (3,25)

18.30: (4,10) Alaves (3,50) Barselona (1,90)

21.00: (2,25) Đirona (3,50) Sosijedad (3,40)

Nedelja

14.00: (1,63) Viljareal (3,80) Kadiz (5,70)

16.15: (2,40) Osasuna (3,10) Selta (3,20)

18.30: (1,95) Betis (3,35) Hetafe (4,20)

21.00: (1,80) Real Madrid (3,70) Atletiko Madrid (5,00)

Ponedeljak

21.00: (2,25) Rajo Valjekano (3,35) Sevilja (3,50)

***kvote su podložne promenama

Piše: Ognjenka MARIĆ


tagovi

Zimski prelazni rok 2024Primera

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara