Radovan Pankov i Miron van Brederode (©Reuters)
Radovan Pankov i Miron van Brederode (©Reuters)

Tužilac upire prstom u Pankova, umešala se i UEFA! Poljaci kipte od besa: Doći ćete u Varšavu, osetićete naše gostoprimstvo

Vreme čitanja: 4min | pet. 06.10.23. | 17:33

Opštem haosu se ne nazire kraj, Holanđani ne nameravaju da popuste, a predsednik Legije tvrdi da je od dolaska u Alkmar policija bila anti-poljski nastrojena...

Dve strane - dve verzije priče. I, naravno, nemaju dodirnih tačaka. Skandal u Alkmaru prodrmao je fudbalsku Evropu, uključile su se više instance. Radovan Pankov i Žozue su završili u pritvoru, jer su se prema navodima holandskih medija sukobili sa policijom i obezbeđenjem, a sve to iz Legije negiraju. Pokrenuta je hitna diplomatska akcija zbog ugrožavanja osnovnih ljudskih prava, a u celu priču umešala se i - UEFA. 

Radi na tome da se igrači puste na slobodu, međutim, Državno tužilaštvo Holandije ne odstupa. Drže se toga da su navijači bili agresivni da su nasrnuli na policiju, oduzeli pendreke i da pritom Legija nije ispoštovala dogovore koji su sklopljeni oko ulaska njenih pristalica u grad. Priča ima mnogo šupljina, skoro pa da je dijametralno suprotna od one koju priča poljska strana, ali kada se podvuče crta jedno je nejasno: kakve veze fudbaleri imaju sa navijačima?! 

Izabrane vesti

Tužilaštvo tvrdi da su Radovan Pankov i Legijin kapiten Žozue bili agresivni, da su napali obezbeđenje i podstakli nemire. Osumnjičeni su za teška krivična dela i neće brzo izaći iz pritvora. 

“Igrači su bili nasilni, zato je doneta odluka da budu uhapšeni”, rekao je tužilac Van Beceler i dodao: 

“Državno tužilaštvo nije olako shvatilo odluku o hapšenju igrača, razgovarali smo sa policijom. Reč je o osumnjičenima za teška krivična dela, koja će Državno tužilaštvo pažljivo proceniti, kao i u svakom slučaju”. 

Jedna od varijanti priče koja kruži je da su se navijači sukobili sa organima reda i gonjenja prilikom izlaska sa tribine, da je policija momentalno donela odluku da zatvori ceo stadion i da je deo delegacije kluba iz Varšave ostao zatvoren. Kada je došlo do zatvaranja kapija, a deo igrača ostao zarobljen, počeli su nemiri oko autobusa. 

“Izvestan broj igrača i zvaničnika se očigledno nije složio sa ovim i bili su nasilni. Društvenim mrežama kruže slike na kojima se vidi kako policija stoji oko autobusa sa igračima. Bili su tu da zaštite i izvuku dvojicu osumnjičenih igrača iz autobusa”, zaključio je tužilac.

Radovan Pankov i Žozue su izvučeni iz autobusa kako situacija ne bi eskalirala, a prilikom njihovog sprvođenja policija je nasrnula na Legijinog predsednika Darijuša Mioduskog

Dogovoreno je da igrači svedoče, brzopotezno su angažovani advokati i klub iz Varšave je kontaktirao ljude iz Vlade Poljske. Prvi čovek Legije je odmah po dolasku u domovinu sazvao konferenciju i ponudio sočne detalje.

“Oni su bili agresivni. Rekli su da će, ukoliko ne predamo Pankova, upasti u autobus. Dogovorili smo se da Pankov svedoči, a ispostavilo se da žele i Žozuea. Niko od nas nije video da su udarili nekoga od organa reda. Učinićemo sve da istina izađe na videlo, ona je tako očigledna. Bacili su mi telefon, morao sam da ga tražim. Na početku su mi otežavali. Tada su me nekoliko puta brutalno udarili. Kada sam pokušao da dođem do Žozuea i Pankova, policajci sa pendrecima su me odgurnuli. Smešno je, oni ne smeju tako nešto da urade”, poručio je Mioduski i nastavio: 

“Ovo što se desilo je skandal! Ovo je presedan u svetskim razmerama. Nećemo odustati, učinićemo sve da promenimo narativ holandskih medija”. 

Prisetio se i stvari na koje je upozoren po dolasku u Holandiju... 

“Niko nije bio agresivan na terenu, niti tribinama tokom utakmice. Ono što se dogodilo sat vremena kasnije bilo je neverovatno. Međutim, kada bolje razmislim, to nije bio incident. To su stvari koje su rasle tokom dana. U Alkmar sam stigao tek popodne i odmah sam čuo da su ljudi iz kluba maltretirani. Odnos vlasti je bio užasan, gradonačelnik je rekao da ne želi Poljake u gradu. Uzburkali su strasti, bili su anti-poljski nastrojeni”. 

Uveliko advokati rade na prikupljanju potrebnog materijala za oslobađanje dvojice igrača Legije, dok poljski mediji podsećaju kakve su sve izgrede holandski navijači pravili u poslednje vreme. Samo za jedan u nizu UEFA je AZ Alkmaru izrekla kaznu od 80.000 evra. Morao je klub da popuni kasu Evropske kuće fudbala zbog divljanja huligana u Londonu. Upali su na porodičnu tribinu Vest Hema. 

Odluče li se da otputuju u Varšavu, sačekaće ih “topla dobrodošlica”. Posle svega,verovatno, ni zvaničnici AZ Alkmara neće moći da računaju na bogzna kakav tretman. 

“Dobro došli u Poljsku kod Legije. Videćete kako izgleda poljsko gostoprimstvo”, završio je Darijuš Mioduski

Legija neće odložiti utakmicu sa Rakovom, igraće se derbi u Ekstraklasi. A, kada će Radovan Pankov i Žozue iz pritvora - naznaka nema.


tagovi

AZ AlkmarLegijaLiga konferencijeRadovan Pankov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara