Štitom po predsedniku i privođenje Žozuea (©screenshoot)
Štitom po predsedniku i privođenje Žozuea (©screenshoot)

Pankov proveo noć u pritvoru, Poljaci besni zbog tretmana u Alkmaru: Kao da smo životinje! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 06.10.23. | 10:20

Poljski mediji pišu i da je sve počelo kada je policija pokušala da uzme zastave gostujućim navijačima?! Holanđani, naravno, krive Legijine huligane, ali ne objašnjavaju kakve to veze ima sa igračima?

Navikli smo da slušamo pridike sa zapada o ponašanju huligana sa istoka, ali poslednjih godina teško da je neka zemlja izazvala više fudbalskih skandala od Holandije. S tim da ovog puta to nisu navijači Fajenorda na gostovanju, niti je neko s PSV-ove tribine gađao u glavu Marka Dmitrovića. Ne, ovog puta je problem izbio sa policajcima iz Alkmara, koji su izazvali haos na utakmici između AZ-a i Legije, izudarali čak i predsednika poljskog kluba Darijuša Mioduskog, a iz zasad nepoznatih razloga priveli i našeg Radovana Pankova, te kapitena gostiju, Portugalca, Žozuea.

Zašto? Ne zna se. Holandski i poljski mediji imaju naravno različite verzije. Uz napomenu da ova vest nije posebno istaknuta u holandskim medijima što nešto govori. U Poljskoj je naslovna na svim portalima, a zbog incidenata u Alkmaru oglasio se i premijer Mateuš Moravjecki, te Ministarstvo spoljnih poslova.

Izabrane vesti

Šta se zapravo desilo? Moraćemo hronološki, da probamo da iskombinujemo obe verije, jer Holanđani potenciraju prvi detalj, odnosno problematično ponašanje Legijinih navijača. Mnogi su na stadion došli bez ulaznica, bili agresivni prema policajcima, koji su zato odmah nakon utakmice reagovali suzavcem i pendrecima. Međutim, Poljaci su im i oduzeli poneki pendrek, jednog policajca onesvestili, navodno uništili jednu od kapija na tribinama i tu je već nervoza počela da raste.

Poljaci pak pričaju drugu priču. Kažu da su neredi izbili kada je holandska policija pokušala da ukrade jednu od zastava Legijinih navijača dok su oni pokušali da izađu sa stadiona?!

Čak i da su Poljaci tu “dosolili” priču, zaista ne znamo kakve veze okršaji sa navijačima imaju sa klupskom delegacijom, a tu je holandska policija napravila neviđeni skandal. Kako pišu gotovo svi poljski mediji, policija je rešila da zbog rizika od sukoba navijača zabrani Legijinim pristalicama da izađu sa terena odmah po završetku meča i tu se već ozbiljno zakuvalo.

Sasvim nenadano, policija je onda blokirala sve izlaze sa stadiona, pa ni deo Legijine ekipe nije mogao sa ostalim saigračima u autobus.

Idiotska odluka”, piše novinar Pžegled sportova Robert Blonski.

Veći deo Legijinog tima je već stigao do sedišta kada je situacija eskalirala. Napadnuti su igrači, predsednik, kondicioni trener je navodno izudaran pendrecima. Radovan Pankov i Žozue su bili u autobusu, ali je policija insistirala da se njih dvojica privedu. Pretili su da će ući u autobus i nasilno ih uhapsiti. Niko ne zna šta je bio njihov greh.

Pankov i Žozue su zatim izvedeni, Portugalac je uslikan sa lisicama na rukama. Ostatak ekipe se vratio u hotel, pomenuti dvojac je morao u policijsku stanicu u Alkmar.

Drsko i bezobrazno ponašanje Holanđana. Tuča kakvu nikada nisam video, fudbaleri u policijskoj stanici…”, istakao je Blonski, dok je kolega sa TVP Sporta Pjotr Kamjenecki, koji je sve snimao, dodao:

Žozuea sa lisicama uvode u policijski automobile. Neverovatne scene u Alkmaru”.

Navijač Sebastijan Skibicki se nadovezao.

Brutalne scene, uvrede… Neke igrače i predsednika Mioduskog su udarili po licu. Ponašanje prema Legiji je bilo neprihvatljio. Ovo je prosto bila diskriminacija. Tretirali su nas kao životinje. Normalan čovek ovako nešto ne može da razume”.

Premijer Moravjecki je celu situaciju digao na državni nivo.

Veoma uznemirujući izveštaji iz Alkmara. Naložio sam Ministarstvu spoljnih poslova da pokrene diplomatske akcije kako bismo videli šta se desilo. Prema poljskim igračima i navijačima se mora ponašati u skladu sa zakonom”.

Podsekretar pomenutog Ministarstva Pavel Jablonski istakao je da se posebno ispituje da li su se prava Poljaka kršila samo na osnovu njihovog pasoša ili korišćenja poljskog jezika.

Problem je samo što su najviše stradali fudbaleri koji nisu Poljaci, već Srbin i Portugalac. Poljski konzul tu ništa nije mogao da pomogne.

Legija bi za Varšavu trebalo da krene avionom u 10.30. Verovatno u njemu neće biti ni Pankova ni Žozuea. Obojica su noć provela u pritvoru. Portparol Legije Bartoš Zaslavski insistira na tome da čak i ako navijači jesu pravili probleme igrači nisu imali nikakve veze sa tim.

Autobus je bio tri četvrtine pun. Samo smo želeli da odemo. Nisam video nikakav povod za ovakvu reakciju… Predsednika su gurali i podbadali, sve je snimao, uzeli su mu telefon iz ruku, ali nije uhapšen. Naši igraču jesu… Niko ne zna zašto. Nismo bili agresivna strana, mi smo napadnuti. Možda su Žozue i Pankov pričali naglasnije? Teško je reći. Zaista ne znam razlog”.

Legijini pravnici ostali su u Holandiji da budu uz Pankova i Žozuea. Advokati iz Poljske pokušali su da objasne šta bi dalje moglo da se desi.

U Holandiji policija može da vas uhapsi ako postoji razumna sumnja da se počinili krivično delo. Važno je to što sme da vas zadrži maksimalno do devet sati u pritvoru, dok ne izvrši istragu. S tim da se vreme od ponoći do devet satui ujutru ne računa. U praksi, to znači da u oni u pritvoru mogu da budu do 18 sati”, kažu iz advokatske kancelarije Pravo Karne.

Legija već u nedelju igra veliki derbi Ekstraklase protiv Rakova.



tagovi

Radovan PankovLegija Varšava

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara