Fener i Galata u Superkupu (©Reuters)
Fener i Galata u Superkupu (©Reuters)

Vekovna sramota turskog fudbala i priče o podelama i klevetanju po društvenim mrežama

Vreme čitanja: 4min | pon. 08.04.24. | 10:21

Feneru oduzimaju samo tri boda? U Galati kažu: Mirno spavamo

Fudbal je dobio zadatak da se uključi u opštenarodno veselje i proslavu 100. godine od osnivanja Republike Turske, koja je nasledila Otomansko carstvo. Ali ono što je fudbal priredio Turskoj u Superkupu – vekovna je sramota, a ne proslava veka.

Ko je nedelju prespavao da podsetimo u najkraćem: Superkup je prvo trebalo da se igra u Rijadu, ali je meč odložen, jer saudijske vlasti nisu dozvolile igračima Fenerbahčea i Galatasaraja da izađu na teren u majicama sa porukama osnivaču republike Kemalu Ataturku. Onda je organizacija meča prebačena u Urfu, ali sada Feneru nije odgovarao termin. Sledećeg četvrtka igraju prvi četvrtfinalni meč sa Olimpijakosom u Ligi konferencije, a namerili su se na jedan evropski trofej.

Izabrane vesti

Fudbalski savez je ostao prvi svome, Fener je na teren poslao U19 tim (koji je pride ranije istog dana igrao utakmicu u svom uzrastu), primio gol već u prvom minutu i potom izašao sa terena?!

"Kao najveće sportsko društvo na svetu, koje turskom sportu, ne samo fudbalu, služi već 117 godina, koje u svom muzeju drži na hiljade trofeja sa tragovima znoja i truda i koje sa 30.000.000 navijača oseća nacionalne vrednosti ove zemlje, nastavićemo da stojimo ispravni. I danas, i u budućnosti, kao što smo stojali u prošlosti“, jedino je što je izašlo iz Fenerbahčea.

Mada će verovatno biti mnogo bučniji kada stignu kazne. S tim da niko ne zna kakve bi one mogle da budu. Pravilnik Superkupa prosto nije toliko precizan. Nije predvideo ovo. Da Fener nije izašao na teren mogao bi da bude izbačen iz takmičenja i za sledeću godinu. Ovako, primenjuju se propisi iz drugih takmičenja. Ako se poslužimo onim iz prvenstva, Feneru bi mogla da budu oduzeta tri boda. U sasvim drugom takmičenju?! Zvuči skoro pa smešno posle ovakvog gesta, mada bi i ta tri boda verovatno bila dovoljna da Galatasaraju obezbede titulu.

U Galati tvrde da o tome i ne razmišljaju, mada će sigurno pokušati da iskoriste situaciju i otvoreni rat Fenera protiv Fudbalskog saveza Turske, podgrejan debelo još otkako su huligani Trabzona uleteli na teren i napali igrače istanbulskog žuto-plavog kluba.

Ekipa je pehar slavila kao da ga je osvojila u 90 ili više minuta rovovske borbe, mada su neki, poput Maura Ikardija, aplaudirali rivalima dok su izlazili sa terena. Navijači su bili egzaltirani. Oni se toliko mrze da nemaju ni trunke milosti.

Zamenik predsednika Galate zadužen za sportska pitanja Erden Timur uopšte se ne uzbuđuje.

Mirno spavam, nemam nikakvih problema. San zavisi od unutrašnjeg mira, a mi smo mirni. Ovo društvo je već napregnuto, ne želim da zarad odobravanja naših navijača kažem nešto što bi dodatno zateglo situaciju. Potrebno nam je rešenje... Svi se mi žalimo na nepravde, ali teren treba da odluči. Transparentnost je važna da bismo videli da li je nepravde i bilo. Neophodne su nam strane sudije, pa da onda vidimo koje su nepravde vršene ove sezone, a zatim i prethodnih godina. I svi treba da pogledamo istinu u oči i prihvatimo posledice. Ovolika tenzija nikome ne koristi“, rekao je Timur.

Dodao je i da bi fudbal morao da bude i zabava za široke narodne mase. Da ne bi bio to što jeste bez onih navijačkih prepucavanja. Ali da je njihovo doziranje od ključnog značaja.

Moramo da istražimo i uticaj društvenih mreža. Tamo možete svime da manipulišete. Drugačije bi bilo kada bi svaki individualac bio potpisan imenom i prezimenom. Odmah bi bilo manje klevetanja. Mnogo toga je započeto operacijom ’Čiste šake’. Da smo je sproveli do kraja mnoge stvari, poput udaranja sudije i izvođenja timova sa terena, ne bi se ni desile“.

Galata slavi pehar (©Reuters)Galata slavi pehar (©Reuters)

Ali detaljna istraga nije okončana. I skandali su samo nastavili da se gomilaju. Štampa zato priče o sramotnoj večeri za turski fudbal. I pita se zašto se uopšte 29. decembra išlo u Rijad, baš na 100. godišnjicu od nastanka Turske, zašto se utakmica odmah nije zakazala na istanbulskom Ataturk stadionu?

Dalje, zašto će se, kad se već svi žale na kalendar, Kup ubuduće igrati u novom sistemu sa šest grupa. Dok će se liga već naredne sezone skratiti na 19 timova?!

Prihod od utakmice Superkupa trebalo je da bude iskorišćen za pomoć žrtvama tragičnog zemljotresa iz prošle godine u kome je stradalo više od 50.000 ljudi. Njima ništa. Fudbalu samo muka. Uz već tradicionalne optužbe. Čiji je Savez? Koji klub forsira država? I tako iz sezone u sezonu.

U protekle četiri svake godine drugi šampion. Istanbul Bašakšehir, pa Bešiktaš, Trabzon, lani Galatasaraj. Fenerbahče na titulu čeka još od 2014. I silno je hteo da je podigne baš na stogodišnjicu Turske. Dva boda je iza Galate. Čekaju se kazne Saveza. Ako pitate Fenerove navijače, Galatinog Saveza... Ima zato i onih koji traže ostavke glavešina. Previše već skandala za ovu sezonu. Nije slučajno.


tagovi

FenerbahčeGalatasarajTurskaTurska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara