©Reuters
©Reuters

Veliki oficir reda lava pogađa samo kad se mora, Everton ne može da ispadne (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.04.24. | 16:35

Posle pobede nad direktnim konkurentom, sve je izvesnije da Karamele neće prekinuti niz od 73 godina igranja u najvišem rangu

Upoznali su evropski ljubitelji fudbala omalenog senegalskog bisera Idrisu Geja još pre 13 godina, kada je bio član šampionske generacija Lila predvođene Edenom Azarom. Sve što je popularni Gana uradio u nastavku karijere, jasno je oslikavalo o kakvom se igraču radi. Nikada pretereno atraktivan i lepršav na terenu, sa izraženom inteligencijom koja prikriva fizičke limite i istančanim osećajem da svoje retke golove u karijeri postigne baš kad je važno. Nakon osvajanja Kupa Afričkih nacija 2022. godine, Senegalac je zbog svojih sportskih dostignuća i velikog broja humanitarnih akcija koje je pokrenuo, odlikovan ordenom Velikog oficira reda lava, a u smiraj karijere još jednom je 35-godišnji Gej pokazao od čega je satkan.

Poput velikog broja prethodnih sezona, nije Everton uspeo da izbegne grčevitu borbu za opstanak ni u tekućoj takmičarskoj godini, a u sudaru sa direktnim rivalom Notingem Forestom trijumfovao je 2:0 (1:0). Najvažniji momenti utakmice viđeni su u samom finišu prvog poluvremena, kada je Idrisa Gej dao tek drugi gol u sezoni i doneo prednost Karamelama, a onda je nekoliko minuta kasnije Ešli Jang odigrao rukom u sopstvenom kaznenom prostoru, na šta je nem ostao arbitar Entoni Tejlor. Kontroverzna odluka koja će se po završetku sezonu možda ispostaviti jednom od odlučujućih u borbi za opstanak.

Izabrane vesti

Prošle su 73 godine od 1951. i poslednjeg učešća Evertona u drugom rangu takmičenja, a sve je izglednije da će se i naredne jeseni na Gudison Parku gledati najkvalitetniji engleski fudbal. Drugačiji ishod teško je zamisliti, jer je posle današnjeg trijumfa Everton stekao pet bodova prednosti za Lutonom, prvim timom ispod crte, uz činjenicu da će do kraja sezone odigrati još pet utakmica, naspram četiri Šeširdžija. Ekipa Nuna Espirita Santa gurnuta je na samo bod od zone ispadanja, ali joj na ruku ide što će se za golu egzistenciju u Premijer ligi boriti mahom sa direktnim konkurentima: Lutonom, Šefild Junajtedom, Brentfordom (mada je tu suštinski Luton jedini direktan, budući da je Šefild Junajted već prežaljen, a Brentford je dosta bezbedniji). Tim Šona Dajša još treba da pregrmi Liverpul u sledećem kolu i onda slede završna odmeravanja za siguran opstanak.

Davao je u prošlosti Idrisa Gej neke veoma važne golove za reprezentaciju Senegala, poput onog u polufinalu Kupa Afričkih nacija 2022. protiv Burkine Faso. Pogodak protiv Notingema u 29. minutu postigao je sa gotovo iste pozicije, kao primera radi za Lavove Terange na utakmici prvog kola grupne faze Svetskog prvenstva u R

usiji 2018. protiv Poljske. Doduše, tada je lopta od odbitka završila u golu Vojčeha Ščensnog, a sada je Idrisa filigranski šutirao, ne snažno, ali uz maksimalnu preciznost. Svoju ulogu u trijumfu odigrao je i Džordan Pikford, koji je pred kraj prvog dela odbranio udarac Krisu Vudu na svega nekoliko metara od gola.

Najkontroverzniji momenat viđen je u 40. minutu, kada je Ešli Jang igrao rukom u svom šesnaestercu, ruka jeste bila odručena, ali je uz konsultacije sa VAR sobom odlučeno da penala za Šumare ne bude. Nije Everton mnogo puta pretio iz pozicione igre, a drugi gol zaličio je na prvi. Dvajt Meknil je u 76. minutu nanišanio sa oko 20 metara i više preciznim nego snažnim udarcem savladao belgijskog golmana Matsa Selsa.

Finiš meča obeležila je i teška povreda Evertonovog Brazilca Beta, koji je iznet na nosilima i čini se da je pred njim duga, duga pauza.

PREMIJER LIGA – 34. KOLO

Subota

Luton - Brentford 1:5

/Beri 90+2 - Visa 24, 45+1, Pinok 62, Luis Porter 64, Šade 86/

Šefild Junajted - Barnli 1:4

/Hamer 52 – Brun Larsen 38, Asinjon 40, Foster 58, Gudmundson 71/

Vulverhempton - Arsenal 0:2 (0:1)

/Trosar 45, Edegor 90+5/

Nedelja

Everton - Notingem Forest 2:0

/Gej 29, Meknil 76 /

16.00: (1,87) Aston Vila (3,70) Bornmut (4,00)

16.00: (2,40) Kristal Palas (3,50) Vest Hem (3,10)

17.30: (5,10) Fulam (4,00) Liverpul (1,65)

***kvote su podložne promenama

Odloženo:

Totenhem – Mančester Siti

Brajton – Čelsi

Mančester Junajted - Njukasl



tagovi

EvertonNotingem ForestPremijer ligaIdrisa Gej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara