Slavlje Antverpena (©AFP)
Slavlje Antverpena (©AFP)

Veliki stari zna i neke trikove: AEK iz auta u aut, Antverpen posle 66 godina deo evropske elite

Vreme čitanja: 3min | sre. 30.08.23. | 22:54

Gorela je Aja Sofija, ali uzalud…

Čekalo se dugo, čekalo se i previše. Ali iako Antverpen decenijama nije bio nikakav faktor u evropskom fudbalu ipak je to starina od 143 leta. Za tih skoro pa vek i po nakupili su se Belgijanci najrazličitijih trikova i naivnom AEK-u prodali jedan koji se ne prašta u borbi za Ligu šampiona. Posle minimalnih i pitanje je da li i zasluženih 1:0 na domaćem terenu, Antverpen je odagnao sve sumnje oko toga ko je bolji tim i 32.500 navijača na prepunoj Aja Sofiji bacio u očaj još jednim trijumfom, ovog puta sa 2:1.

Taj jedan gol, taj tako lukav gol, vratio je najstariji belgijski klub u evropsku elitu posle punih 66 godina, a Atinjane ostavio da se pitaju: Kako nam se, dođavola, ovo desilo?

Izabrane vesti

AEK nije bio gori tim ni u prvom meču, a u revanšu pred domaćom publikom je verovatno bio i bolji. Napadao je od prvog minuta, grizao po celom terenu, mada mu je za Ligu šampiona nedostajao – gol. Ne jedan gol konkretno, već sposobnost da se gol postigne kada se rival zatvori. Celo prvo poluvreme su Grci napadali, ali teško su dolazili do prave šanse, a i ono malo njih što su stvorili lako su bacilli. Ezekijel Pons je bio najbliži, jednom šutirao pored gola, drugi put mu je udarac skinuo Žan Butez, koji je prethodno i dodao loptu gostima.

Ima naravno i do toga kako su se Belgijanci branili. U niskom bloku, onako kako navijači mrze, jer je uglavnom previše stresno i svodi se samo na čekanje kada ćeš da primiš gol. Ali utisak je da Antverpen i nije previše toga dozvolio domaćina. Samo ih je uljuljkao u ideju da su blizu cilja.

I onda, kada AEK nije imao kud nego da misli samo o napadu, jeftin trik koji je Atinjane vratio u Ligu Evrope u kojoj bi, teoretski, mogao opet na zagrebački Dinamo koji je izbacio u trećem kolu kvalifikacija, ali uz jedan tragično izgubljen život. Aut skoro na polovini terena, domaći su se uspavali, Lazaros Rota je pustio Mišel-Anžea Balikvišija da se neometan stušti po boku i da zatim rezervisti Žiranu Kerku, samom u petercu, loptu servira kao na tacni. Ehsan Hajisafi je kasnio i AEK je – ispao. Gol pogledajte OVDE.

Uzalud pogodak Serhija Arauha u sudijskoj nadoknadi, završnice poput one u revanšu sa Dinamom ne dešavaju se svake noći. A ovakve greške skupo se plaćaju. Pogodak Balikviše duboko u nadoknadi samo je podvukao lekciju.

Veliki stari se vratio.

LIGA ŠAMPIONA, PLEJ-OF - REVANŠ MEČEVI

Utorak

Galatasaraj - Molde 2:1 (1:0), prvi meč 3:2

/Ikardi 7pen, Anhelino 90+3 - Hestad 66/

Panatinaikos - Braga 0:1 (0:0), prvi meč 1:2

/Bruma 83/

Jang Bojs - Makabi Haifa 3:0 (2:0), prvi meč 0:0

/Iten 23, Sek 28ag, Ugrinić 46/

Sreda

AEK - Anverpen 1:2 (0:0) , prvi meč 0:1

/Arauho 90 – Kerk 73, Balikviša 95/

Kopenhagen - Rakov 1:1 (1:0), prvi meč 1:0

/Vavro 35 - Zvolinski 87/

PSV Ajndhoven - Glazgov Rendžers 5:1 (1:0)

/Saibari 35, 53, De Jong 66, Verman 78, Goldson ag 82 - Tavernije 64/


tagovi

AntverpenAEK Atina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara