Miloš Pantović i Aleksandar Ćirković (©Starsport)
Miloš Pantović i Aleksandar Ćirković (©Starsport)

Voždovac kao razvojni klub TSC-a

Vreme čitanja: 6min | sre. 03.04.24. | 08:21

Trojica bivših igrača tima iz Zaplanjske ulice pogađala u pobedi Topolčana nad Novim Pazarom – 4:3

Bajern je voleo da dovodi igrače iz Dortmunda, Liverpul svojevremeno iz Sautemptona, Arsenal od Mančester Sitija, a TSC izgleda najviše voli da kupuje od Voždovca. Videlo se to i u pobedi nad Novom Pazarom, četvrtoj uzastopnoj u Mozzart Bet Superligi, u kojoj je proradio Petar Stanić sa dve asistencije, ali sva četiri pogotka postigli su bivši fudbaleri pomenutog beogradskog tima.

Kada se sabere učinak nekadašnjih Zmajeva u dresu kluba iz Bačke Topole ove sezone, reklo bi se da aktuelni vicešampion Srbije ne može bez Voždovca.

Izabrane vesti

Prošlog leta je TSC u svoje redove doveo Miloša Pantovića i Mateju Đorđevića direktno iz Voždovca, ali i nekadašnjeg fudbalera Zmajeva, Aleksandra Ćirkovića. Njih je dočekao Ivan Milosavljević, a dres kluba iz Beograda je svojevremeno nosio i Milan Radin. Prvi fudbaler kojeg je TSC doveo iz Voždovca od kako igra Mozzart Bet Superligu bio je Borko Duronjić, trenutno nosi dres Radnika iz Surdulice, mada ga se dobro sećaju i u Bačkoj Topoli, pogađao je i u onom čudesnom remiju protiv rumunskog FCSB. Da ne bude da igrači idu samo u jednom pravcu pobrinuo se mladi Miljan Krpić prošlog leta, zamenivši plavi dres Topolčana za beli Voždovca.

No, suština je sledeća, TSC je ove sezone postigao 55 pogodaka u prvenstvu, sedam u Evropi i jedan u kupu Srbije, ukupno 63. Od toga, nekadašnji fudbaleri Voždovca su postigli 26 (Milosavljević dva, Pantović devet, Ćirković 13 i Radin dva) što je više od trećine. Takođe, navedeni igrači su upisali i 12 asistencija (Pantović sedam, Milosavljević tri, Radin dve) što je svakako indikator njihovog velikog uticaja na igru ekipe Žarka Lazetića.

Na gore navedene fudbalere Topolčani su inače izdvojili gotovo milion evra. Milan Radin je došao bez obeštećenja iz Gruzije, Mateja Đorđević za nepoznat iznos (navodi se da je doveden bez obeštećenja ali uz obećane procente), Miloš Pantović je letos postao najskuplje pojačanje u istoriji kluba jer je plaćen fiksno 300.000 evra (iznos može da ide i do 500.000) a tu titulu će od njega uskoro da preuzme Aleksandar Ćirković. Potvrdio je Žarko Lazetić da je ugovor mladog krilnog napadača otkupljen od ruskog Krila Sovjetov, a trenutno se pominje cifra od 500.000 evra uz bonuse i ugovor na tri godine.

Ivan Milosavljević (©Starsport)Ivan Milosavljević (©Starsport)

Sa dva prelepa gola protiv Novog Pazara je titulu junaka utakmica u redovima gostujućeg tima poneo Ivan Milosavljević, doveden leta 2022. za 150.000 evra i procente od naredne prodaje. Dobijao je često priliku mladi vezista prethodne sezone u pohodu na drugo mesto, a tekuću je započeo nekako sporo, dobijajuću priliku na kašičicu i to tek posle 12 odigranih kola u prvenstvu. Nije bio registrovan za Ligu Evrope, te je slast evropskog fudbala osetio samo jedno poluvreme protiv Brage. Od velike pobede Topolčana u Humskoj ulici (0:4) Ivan Milosavljević je započeo uspon forme koja je kulminirala ovog proleća. Drastično mu je skočila minutaža, počeo je da asistira, a kao nagrada su stigla i dva pogotka vredna tri boda na gostovanju timu sa Jošanice. Po prirodi je bivši mladi reprezentativac Srbije centralni vezni, ali se često izvlači i na desnu stranu. Ugovor sa TSC-om mu važi do leta 2025. godine.

Četvrtu utakmicu za redom mrežu protivnika pogađa Aleksandar Ćirković, a šest golova na navedenim susretima mu je donelo deobu drugog mesta na listi strelaca u prvenstvu zajedno sa napadačem Traktorista, Milošem Lukovićem. Obojica su na koti 12 s tim što budući napadač Strazbura ima jednu asistenciju naspram nijedne Ćirkovića. Mladi napadač se ustalio na levom krilu, služi se sa obe noge mada mu je desna svakako jača što je i pokazao u više navrata. Posle bombardovanja Partizana u Humskoj ulici, blistao je i u duelima sa Olimpijakosom, a ovog proleća je najbolji strelac u prvenstvu ako bi se gledao samo taj deo takmičenja. Kako stvari stoje, o njemu će se tek pričati, jer se nameće kao jedan od najboljih igrača u Mozzart Bet Superligi ove sezone, a tek treba da napuni 23 godine. Ko zna, ako nastavi ovako možda stigne i do dresa Orlova? Dres Voždovca je nosio pola godine, a kompletnu fudbalsku školu je prošao u redovima Admire u Austriji.

Za razliku od kolege u napadu Miloš Pantović voli da pogađa mrežu protivnika, ali i da asistira. Sedam puta su njegove lopte bile korisne za saigrače, jednomt više je bio strelac u domaćem šampionatu. Postigao je pogodak za remi protiv Olimpijakosa, a učinak je nekako mladi napadač rasporedio na više utakmice. Žarko Lazetić mu je dao ulogu centralnog napadača, nešto poput lažne devetke, iako je prethodno Pantović bio više na krilu nego u centru napada. Plaćen je 300.000 evra Voždovcu prošlog leta uz bonuse, a ugovorom je vezan za tim iz Bačke Topole do juna 2026. Najavljen je kao veliko pojčanje, dok iz kluba tvrde da su kupili najboljeg mladog igrača u ligi. I pride ga oteli Partizanu ispred nosa. Ima Pantović još prostora da napreduje, još pada u bonus igrače u Mozzart Bet Superligi, a ostatak utakmica do kraja sezone bi mogao da iskoristi da dođe do dvocifrenog broja golova i asistencija, što je prošle sezone uradio i najbolji igrač prvenstva, Saša Jovanović. Miloš Pantović je zabeležio i jedan nastup za seniorski tim Srbije u prijateljskoj utakmici protiv SAD-a. 

Milan Radin slavi gol protiv Partizana (©Starsport)Milan Radin slavi gol protiv Partizana (©Starsport)

Iako se možda nije toliko isticao dok je nosio dres Zmajeva, treba pomenuti da je igrač beogradskog tima bio i Milan Radin. Doduše, samo pola godine, ali dovoljno da ga nakon toga dovede Partizan, i da sa crno-belima uzme duplu krunu i kasnije jedan kup Srbije. Posle epizoda u Poljskoj, Kazahstanu i Gruziji (gde je imao priliku da igra u istom timu sa Hvičom Kvaratsheljiom) Milan Radin je stigao kao zimsko pojačanje januara 2023. godine kao zamena za višegodišnjeg kapitena, Sašu Tomanovića. Iskusni defanzivni vezista igra jednu od najboljih sezona u karijeri, dominira sredinom terena gde mu je zadatak da kvari napade protivnika. U poslednje vreme posebno pruža dobre partije, blistao je u Subotici protiv Spartaka, a utisak su malčice pokvarila dva žuta kartona baš protiv bivšeg kluba, Voždovca. Radin je u svim takmičenjima dva puta bio strelac, tri puta asistent, što je sasvim solidan učinak za zadnjeg fudbalera čiji je osnovni zadatak da poveže dve linije u igri svog tima.

Nije se naigrao zbog dve povrede ramena u sezoni Mateja Đorđević, ali i u ovog nekadašnjeg igrača Voždovca polažu velike nade u timu iz Bačke Topole. Odigrao je do sada 13 mečeva u svim takmičenjima, bio i deo evropskih utakmica, ali svakako da vremena za pomak ima. Dok ga nisu zahvatile povrede zbog koji je van terena bio i po nekoliko meseci, Mateja Đorđević je bio standardan član mlade reprezentacije Srbije, a kako su naveli Topolčani za njega su već po dolasku u Bačku Topolu stizale ponude iz inostranstva koje su oni odbili.

MOZZART BET SUPERLIGA SRBIJE, 28. KOLO

Utorak

Novi Pazar - TSC 3:4 (2:2)

/Ljajić 11, 15p, 90+4 - Pantović 9, Ćirković 24, Milosavljević 51, 55/

Vojvodina - Čukarički 1:1 (1:1)

/Ivanović 16 - Miladinović 25/

Železničar - Radnik 3:1 (3:1)

/Romanić 33 i 41, Pavlov 36 - Romanić 4/

Sreda

16.30: (2,50) Mladost Lučani (3,30) Radnički 1923 (2,85)

16.55: (7,50) Voždovac (4,40) Partizan (1,45)

18.30: (2,45) Spartak ŽK (3,15) Radnički Niš (3,05)

19.00: (1,10) Crvena zvezda (11,0) IMT (18,0)

Četvrtak

17.30:(1,90) Napredak (3,40) Javor (4,30)



tagovi

Aleksandar ĆirkovićMiloš PantovićMilan RadinIvan MilosavljevićMateja ĐorđevićTSC Bačka Topolafk voždovacMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara