undefined
undefined

Vrela južnoamerička krv spržila Valensiju: Đirona za pet minuta okrenula Valensiju i vratila se na vrh tabele (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.12.23. | 16:06

Mičelove rezerve režirale preokret na Montiliviju

U Đironi sve vreme odbijaju da priznaju kako su kandidati za naslov šampiona, ali neće još dugo moći poriču. Jer utakmica poput ove na Montiliviju u 15. kolu španskog prvenstva primer je kako se osvaja titula, meč koji ima moć da preokrene čitavu sezonu. Katalonski klub je pred svojim navijačima do 83. minuta imao gol zaostatka protiv Valensije, ali je blickrigom u završnici uspeo da preokrene rezultat i vrati se na čelo tabele - 2:1 (0:0).

Nervirao je Giorgi Mamardašvili pristune na najmanjem stadionu u Španiji u kojem se igra prvoligaški fudbal, bez rešenja je bio domaći tim za odličnog gruzijskog golmana, ali je na krilima vrlo motivisanih rezervista Kristijana Stuanija i Jana Kouta najprijatnije iznenađenje evropskog fudbala uspelo da izbegne novi kiks i vrati se na pobednički put. Proključala je vrela južnoamerička krv i spržila Slepe miševe.

Izabrane vesti

Stuaniju kapa dole, pokazao je Urugvajac da i dalje nije za staro gvožđe i sa dva gola potpisao pobedu, ali podjednake zasluge za preokret Đirone idu na račun Kouta, jer ulaskom novopečenog reprezentativca Brazila (zbog Danilove povrede debitovao u novembru protiv Venecuele) domaćin je prodisao, povećao broj obrtaja i zaigrao znatno direktnije. Uostalom, Brazilac je i namestio Stuaniju oba pogotka, potvrdivši da u njegovim nogama (i glavi) ima reprezentativnog štofa.

Đirona je, kao i u većem delu sezone, imala veći posed lopte, inicijativu, ali je u prvom poluvremenu bila gotovo bezopasna. Osim u akciji kada je Artemu Dovbiku opravdano poništen gol zbog ofajsa pred odlazak na odmor, Mičelova ekipa nijednom nije testirala Mamardašvilija.

Ipak, po povratku sa pauze domaćin je ubacio u veću brzinu, izašao još više na protivničku polovinu i taman što je stavio rivala pod pritisak – primio je gol. Aleiš Garsija je posle gužve u šestnaestercu Valensije natrčao na odbitak i šutirao iz prve, ali je Mamardašvili odlično intervenisao, omogućivši svom timu da dva minuta kasnije povede.

Erik Garsija je vratio pas unazad želeći da započne novi napad domaćina, no David Lopes ga nije spremno dočekao. Pukla je kontra, Ugo Duro je čekao kao zapeta puška, a kada je video da defanzivac Đirone neće stići do lopte, krenuo je ka njoj, stušio se ka golu protivnika i sa puno osećaja prebacio Paula Gazanigu.

Mičel je bio u problemu, posle remija sa Bilbaom smešio mu se novi kiks, još jedno klizanje koje bi Realu omogućilo da se osamostali na vrhu tabele. Viktor Cigankov nevidljiv, Artem Dovbik nemoćan, Savio pročitan. Samo što španski stručnjak nije želeo da ih menja, već je naredio totalnu ofanzivu, pohod na sva tri boda, jer posle Durovog gola u rukama nije imao nijedan. U 75. minutu Mičel je na teren poslao Stuanija i aktivirao alarm u šesnaestercu gostiju.

Samo šest minuta po ulasku vremešni Urugvajac je mogao da donese izjednačenje, ali je Mamardašvili i njegov udarac sa pet metara ukrotio fantastičnim refleksom. Vreme je prolazilo, Valensija se uspešno branila, preko Dimitrija Fulkijea umalo i duplirala prednost... Bio je to znak za Mičela da na u vatru baci i Kouta. Bio je to pun pogodak. Kako je pozajmljeno krilo Mančester Sitija kročilo na teren, tako je igra Đirone dobila na brzini. Nezaustavljiv je 21-godišnji Brazilac bio na desnom krilu. U 83. minutu je lako iz igre izbacio Fulkijea i slabijom, levom nogom na drugoj stativi uposlio Stuanija (njegov prvi gol pogledajte OVDE), da bi u 88. sa iste strane oštro zavrnuo na peterac, ponovo za ikonu Đirone (drugi Stuanijev gol pogledajte OVDE).

Bili su to Stuanijevi prvi golovi još od onog protiv Almerije sredinom oktobra. Urugvajac je odlično otvorio sezonu, u drugom kolu je dva puta tresao mrežu Hetafea (3:0), ali je u međuvremenu izgubio mesto u startnoj postavi od Dovbika. Ne i samopouzdanje, očigledno, jer ovo što je uradio protiv Valensije pokazatelj je da i te kako može da doprinese Đironinom istorijskom pohodu na titulu. On, ali i Kouto takođe.

Đirona se sa današnjom pobedom vratila na čelo tabele i posle 15 rundi ima 38 bodova, tri više od Reala, koji meč 15. runde igra sa Granadom od 18.30. Valensija je s druge strane na 9. mestu sa 19 bodova.

PRIMERA – 15. KOLO

Petak

Las Palmas – Hetafe 2:0 (1:0)

/Arauho 43, Erera 90+2/

Subota

Đirona - Valensija 2:1 (0:0)

/Stuani 83, 88 - Duro 57/

Atletik Bilbao - Rajo Valjekano (u toku)

18.30: (1,17) Real Madrid (8,00) Granada (14,0)

21.00: (3,40) Osasuna (3,30) Sosijedad (2,35)

Nedelja

14.00: (2,45) Majorka (3,15) Alaves (3,30)

16.15: (3,35) Almerija (3,45) Betis (2,15)

18.30: (2,25) Sevilja (3,50) Viljareal (3,35)

21.00: (2,10) Barselona (3,50) Atletiko Madrid (3,80)

Ponedeljak

21.00: (1,65) Selta (3,90) Kadiz (6,25)

***kvote su podlžne promenama



tagovi

ValensijaĐironaPrimera

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara