Vreme je da na delu vidimo najveće talente Zvezde i Partizana

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.10.23. | 10:54

Biseri večitih pred važnim evropskim testovima

Nedelja u kojoj će srpski klubovi u Evropi odigrati prve utakmice u okviru grupnih faza kao domaćini označena je kao potencijalna prekretnica na internacionalnoj sceni, a uvertiru u izazove Crvene zvezde, TSC-a i Čukaričkog, predstavljaće izazovi omladinaca večitih rivala u UEFA Ligi mladih. U Juniorskoj ligi šampiona, drugi put od osnivanja, učestvuju dva predstavnika Srbije, a izlazak na evropsku scenu u obe fudbalske radionice shvaćen je veoma ozbiljno i uz pregršt motiva.

Zahvaljujući osvojenoj Omladinskoj ligi Srbije, talenti Partizana izborili su prvo učešće u najprestižnijem klupskom takmičenju za mlađe kategorije te će se na stazi omladinskih šampiona boriti za prolećnu vizu. Prvi od dva jesenja koraka za učenike Nenada Stojakovića predstavljaće dvomeč protiv Krajove sa kojom će danas od 18 časova odmeriti snage u Rumuniji. Susret sa najboljim juniorskim timom naših istočnih komšija predstavljaće priliku da crno-beli talenti steknu realnu sliku kvaliteta, ali i da obezbede povoljan rezultat pred revanš zakazan za 25. oktobar.

Izabrane vesti

Osokoljeni pobedom u domaćem takmičenju prethodnog četvrtka nad Radničkim iz Kragujevca, crno-beli su krenuli na internacionalno gostovanje, a Stojaković je za ovaj izazov odabrao 23 igrača.

"Uputili smo dečake u ono što ih čeka, od samog mesta, stadiona, pa do specifičnosti vezanih za tim. Zaista je lepo kada imaš privilegiju da predstavljaš svoju klub i svoju zemlju u inostranstvu, posebno u najelitnijem omladinskom takmičenju", rekao je učitelj Partizanovih juniora i dodao:

"Odradili smo u ponedeljak trening u Beogradu, potom krenuli do Donjeg Milanovca gde smo prenoćili i onda se u utorak uputili u Rumuniju".

Potencijalnom eliminacijom Krajove, biseri kluba iz Humske će se plasirati u drugo kolo gde ih očekuje dvomeč sa boljim iz susreta kazahstanskog Turana i moldavskog Šerifa, a klubovi koji preskoče i drugu prepreku, plasiraće se u baraž za osminu finala.

Lidere juniorskog tima crno-belih predstavljaće omladinski reprezentativci Mateja Stjepanović i Janko Jevremović, dok će uz njih okosnicu predstavljati godinu dana mlađi saigrači takođe reprezentativnog kalibra Vanja Radulaški, Andrej Popović, Dimitrije Janković, Uroš Ćuk, Zoran Alilović, Ognjen Ugrišić i Dušan Jovanović. Ipak, za razliku od večitog rivala, Partizan je pri registraciji igrača odlučio da ne povuče adute iz seniorskog tima poput Mihajla Petkovića i Sameda Baždara.

Sa druge strane, stazom mladih timova učesnika Lige šampiona kreću se talenti Crvene zvezde čiji je kalendar na Evropskoj sceni isti kao i izabranika Baraka Bahara. Posle poraza od Mančester Sitija u gostima (2:5), crveno-beli biseri će danas od 16 časova na stadionu Voždovca ugostiti juniore Jang Bojsa.

Visokih ambicija, o čemu govori činjenica da su Nenadu Milijašu na raspolaganju aduti poput Koste Nedeljkovića, Jovana Šljivića i Jovana Mijatovića, koji već imaju iza sebe minute u prvom timu šampiona Srbije, Zvezdini igrači će napasti prve bodove o čemu je pred utakmicu govorio i kapiten Stefan Marinković. Iako su crveno-beli u sedam kola domaćeg takmičenja upisali samo tri pobede i porazom otvorili takmičenje u Evropi, perspektivni čuvar mreže zrači optimizmom.

"Čast je biti kapiten Zvezde na ovako velikim utakmicama. Kada igrate Ligu šampiona, definitivno da se sve loše utakmice u sezoni brišu velikom pobedom i svi je priželjkujemo danas. Imamo veliku želju da napravimo velike stvari zajedno. Možda nije sve krenulo po planu na startu ove sezone, ali sam ubeđen da pobedom protiv Jang Bojsa na domaćem terenu imamo priliku da se vratimo na pravi put", istakao je Marinković.

Najveći uspeh u juniorskoj konkurenciji ostvarila je Zvezdina generacija 2002. koja je u grupi sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom izborila drugo mesto i plasman u plej-of gde je eliminisala Šerif, ali je potom zaustavljena u osmini finala od Midtjilanda. Ukoliko učenici Nenada Milijaša žele da makar ponove uspeh prethodnika ostvaren pre četiri sezone moraće da danas naprave iskorak, a sličan imperativ je i pred crno-belima.


tagovi

Omladinska Liga šampionaLiga šampiona za mladeomladinci crvene zvezdeFK Crvena zvezdaFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara