Najpopularniji treneri superligaša (©Starsport)
Najpopularniji treneri superligaša (©Starsport)

Vrteška bez prestanka: Lalatović pred dostizanjem Milinkovićevog rekorda, ko su omiljeni treneri superligaša?

Vreme čitanja: 3min | pon. 06.03.23. | 09:47

Domaći klubovi predvidivi u izboru šefova struke, dvojica najčešće opcije

Odluka Radničkog iz Niša da se rastane sa Nenadom Lalatovićem, uprkos saopštenju objavljenom dan ranije kada je sa Čaira uveravano upravo suprotan epilog i nastavak saradnje, predstavljala je kraj druge epizode ekscentričnog stratega u doskorašnjoj sredini. Tačka na saradnju koja je trajala tačno šest meseci istovremeno je nagovestila otvaranje novog poglavlja u Lalatovićevoj karijeri, s obzirom na to da se i pre rastanka sa Radničkim u javnosti pojavila informacija da bi nekadašnji defanzivac mogao da se iz Niša preseli u Novi Sad i preuzme kormilo Mladosti, a ukoliko se takav rasplet potvrdi u periodu pred nama, trener sada već sadržajne biografije izjednačiće aktuelni rekord po broju klubova koje je vodio u domaćoj eliti.

Lalatović je na dosadašnjem trenerskom putu predvodio čak osam superligaša te se po tom kriterijumu nalazi na deobi druge pozicije sa Dragoljubom Bekvalcem, dok je Zoran Milinković jedini strateg koji se okušao na klupi više članova našeg najvišeg ranga (9).

Izabrane vesti

Posle trenerskih lekcija na nižem nivou u Sremu i Proleteru, Lalatović je superligaški debi ostvario na klupi Voždovca, a usledili su izazovi sa Napretkom, Crvenom zvezdom, Borcem iz Čačka, Vojvodinom, Čukaričkim i Radničkim iz Niša. Po odlasku sa Čaira usledila je druga epizoda na stadionu Karađorđe, a potom i premijerni inostrani angažman u Al Batinu posle kojeg se vratio u Srbiju i preuzeo Radnički iz Kragujevca. Tim sa Čika Dače ujedno je predstavjao osmi klub koji je Lalatović predvodio u Mozzart Bet Superligi, te iako su usledili izazovi u Borcu iz Banjaluke i ponovo u Radničkom iz Niša posebno interesantan biće naredni korak trenera slobodnog u pronalasku nove sredine.

Ukoliko dođe do promocije u novosadskoj Mladosti Lalatović će se sa devet različitih članova domaće elite u trenerskoj biografiji izjednačiti sa aktuelnim rekorderom Zoranom Milinkovićem. Prvi na listi trenera po po broju predvođenih klubova u najjačem rangu domaćeg takmičenja predvodio je Obilić, Spartak, Vojvodinu, OFK Beograd, Voždovac, Partizan, Rad, Radnički iz Kragujevca i Napredak te će makar još neko vreme provesti na vrhu, u najmanju ruku deleći poziciju sa Lalatovićem.

Eventualnim postizanjem dogovora sa klubom iz Novog Sada na spisku članova Mozzart Bet Superlige u kojima Lalatović nije imao priliku da radi uz Partizan će ostati još TSC, Novi Pazar, Kolubara, Spartak, Javor, Mladost iz Lučana i Radnik. Glavni kandidat za preuzimanje komandne palice novog superligaša iz Srpske Atine trenutno je po pomenutom kriterijumu izjednačen sa Dragoljubom Bekvalcem koji je takođe imao priliku da predvodi osam klubova i to: Vojvodinu, OFK Beograd, Obilić, Hajduk iz Kule, Bežaniju, Novi Pazar, Radnički iz Kragujevca i Radnički iz Niša. Ipak, za razliku od Bekvalca, Lalatović i Milinković su aktivni u trenerskom poslu te bi u narednim godinama aktuelni rekord mogao da bude i nadmašen, a u najuži krug konkurenata da se umešaju u borbu za vrh liste, sa po sedam promenjenih klubova u Superligi, spadaju i Milan Milanović, Ljubomir Ristovski, Milorad Kosanović i Dragan Radojičić.

U trci za ne tako popularan rekord planove bi delimično moglo da pokvari nedavno uvedeno pravilo po kojem stratezi tokom jedne sezone imaju pravo da vode maksimalno dva kluba u Mozzart Bet Superligi. Ovo ograničenje odrazilo se već na Aleksandra Lintu koji je posle Voždovca i Radnika ispucao bonus za aktuelnu takmičarsku godinu, a takvo iskustvo ujedno je i opomena za Lalatovića koji bi se eventulnim izborom Mladosti (ili nekog drugog superligaša) ujedno opredelio i za poslednji klub u domaćem prvenstvu za ovu sezonu.

TRENERI KOJI SU VODILI NAJVIŠE SUPERLIGAŠA

9 - Zoran Milinković (Obilić, Spartak, Vojvodina, OFK Beograd, Voždovac, Partizan, Rad, Radnički 1923, Napredak)

8 - Nenad Lalatović (Voždovac, Napredak, Crvena zvezda, Borac Čačak, Vojvodina, Čukaričkim, Radnički Niš, Radnički 1923), Dragoljub Bekvalac (Vojvodina, OFK Beograd, Obilić, Hajduk Kula, Bežanija, Novi Pazar, Radnički 1923, Radnički Niš)

7 - Milan Milanović (Zemun, Rad, OFK Beograd, Hajduk Kula, Novi Pazar, Radnički Niš, Radnik), Ljubomir Ristovski (Spartak, Vojvodina, Novi Pazar, Smederevo, Donji Srem, Zlatibor, Mladost NS), Dragan Radojičić (OFK Beograd, Proleter, Rad, Kolubara, Novi Pazar, Vojvodina, Radnik), Milorad Kosanović (Vojvodina, Crvena zvezda, Novi Pazar, Borac Čačak, Radnik, Napredak, Radnički Niš).



tagovi

Radnički NišMladost Novi SadZoran MilinkovićNenad LalatovićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara