Foto: ©AFP
Foto: ©AFP

Zvezda ih umalo eliminisala, sada su na krovu Evrope: Juniori AZ Alkmara deklasirali Splićane (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 24.04.23. | 19:48

Hajduku nije pomoglo ni nekoliko hiljada navijača na stadionu u Ženevi

Pre šest meseci provukla se na Krovu tržnog centra Voždovac, sada je na krovu Evrope! Ekipa AZ Alkmara, koja se u dvomeču druge runde Lige šampiona za mlade protiv Crvene zvezde u Beogradu provukla tek posle penala, prvak je Starog kontinenta pošto je u finalu deklasirala splitski Hajduk – 5:0 (1:0).

Nije ekipi Marijana Budimira pomogla podrška nekoliko hiljada navijača. Okupirali su Dalmatinci Ženevu u nadi da će ispisati istoriju i postati prvi klub sa ovih prostora koji će se okititi titulom prvaka Evrope (makar kada je reč o omladinskom fudbalu), samo da bi na kraju prisustvovali debaklu svog tima.

Izabrane vesti

Ispostavilo se da je holandski tim, na putu do krova Evrope, uz dvomeč sa Sportingom u polufinalu (takođe dobio na penale), najviše poteškoća imao baš sa beogradskim crveno-belima. Prethodno je u prvoj rundi staze šampiona deklasirao Šamrok, potom u nokaut fazi redom Ajntraht iz Frankfurta (5:0), Barselonu (3:0) i Real Madrid (4:0). Na kraju i demonstracija sile protiv splitske ekipe.

Imali su Predrag Mijatović, Filip Lam, Patrik Vijera, Rafa Benitez, Ronald Kuman, Roberto Martinez, Geret Sautgejt ,Fabio Kapelo i Luis Figo, koji su se između ostalih našli u svečanoj loži stadiona Ženevi, šta da vide. Pre svega brzinu AZ-ovih ofanzivaca Džejdena Adaija i Ernesta Pokua. Napadački tandem holandskog tima bio je najzaslužniji što je u finišu prvog dela četa Jana Sijerksme stigla do vođstva. Doduše, pomogao im je i defanzivac Hajduka Luka Vušković. Bespotrebno je momak za kojeg se već raspituje Mančester Siti oborio Pokua u trenucima kada je lopta uveliko bila na putu ka gol-autu, poslao Adaija na belu tačku i demoralisao svoju ekipu pred sam odlazak na odmor.


Opet, nisu Splićani potonuli zbog gola primljenog "iz svlačionice". Pokazali su karakter i na isteku sat vremena igre umalo stigli do izjednačenja. Mate Antunović je uhvatio volej iskosa sa desne strane, ali je Ovusu Oduro sjajnom odbranom sačuvao prednost AZ Alkmaru. I umesto da se tada vrate u život, pola sata kasnije doživeli su debakl.

Pomenuti Poku je u 70. minutu majstorski pogodio dalji ugao pošto je prethodno uneo loptu sa boka, a samo šest minuta kasnije još jednom je zatresao mrežu Borne Buljana, ovog puta posle duplog pasa sa Meksom Merdinkom. Hajduk je bio na kolenima. Dokusurio ga je upravo Merdink. Holandski napadač koji je na terenu proveo samo 25 minuta, posle asistencije postigao je i dva gola, izjednačivši se na vrhu liste strelaca sa Bilalom Mazarom iz Panatinaikosa.

FINALE LIGE ŠAMPIONA ZA MLADE

Utorak

AZ Alkmar - Hajduk Split 5:0 (1:0)

/Adai 45pen, Poku 70, 76, Merdink 79, 87/


tagovi

Liga šampiona za mladeAZ AlkmarHajduk Split

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara