Hvan In Bom, Luka Stojković i Mihael Žaper (©Crvena zvezda & Dinamo Zagreb & Hajduk Split)
Hvan In Bom, Luka Stojković i Mihael Žaper (©Crvena zvezda & Dinamo Zagreb & Hajduk Split)

Zvezda podigla ulog sa strancima, Hrvati izdašniji za domaće: Dinamo i Hajduk milionskim odštetama finansirali ostatak lige

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.09.23. | 10:02

Večiti rivali orijentisani na kupovinu u inostranstvu, mada su ovoga leta poslovali i na domaćem tržištu

Ne baš u “pet do 12”, ali pred samo zatvaranje, Novi Pazar je prodrmao srpsko tržište potpisivanjem ugovora sa Ademom Ljajićem – stigao iz Karagumruka kao slobodan igrač – sa Bosfora su sletela još dva pojačanja, a pred zatvaranje pijace su sa inostranim timovima sklapali poslove i drugi srpski klubovi. Počeli su ostali, ne računajući večite rivale, da bivaju sve otvoreniji za drugačiji vid poslovanja od onog uobičajenog – sklapanja saradnje sa igračima koji su im na nedeljnom nivou pred očima. Što kroz ulazne, što kroz višemilionske izlazne transfere Petra Ratkova u Salcburg (5.000.000), Srđana Hrstića u Heken (1.600.000), Uroša Drezgića i Nikole Čumića u Rubin (obojica za 1.500.000), Nikole Jojića u Stouk (1.400.000), Mirka Topića u Famalikao (1.000.000)...

Napravili su blagi zaokret kursa, dok su večiti rivali ostali orijentisani na kupovinu u inostranstvu, mada su ovoga leta poslovali i na domaćem tržištu. Crvena zvezda je podigla ulog sa strancima, korejski vezista Hvan In Bom postao je najskuplje pojačanje u klupskoj istoriji – koštaće 5.500.000, a Olimpijakos će biti namiren u tri rate – ali i na prostoru bivše Jugoslavije. Nadmašen je transfer Marka Roga u Dinamo iz Zagreba. Srpski šampion je i angažovanjem Šefira Endiajea probio sve prethodno klupske granice, ali je i u domaćim okvirima postao izdašniji.

Izabrane vesti

Jače od jedne decenije prošlo je kada su crveno-beli obeštetili Rad sa 708.000 evra za Luku Milivojevića. Sve do ovoga leta i potpisa Uroša Kabića bio je to najveći domaći transfer kluba iz Ljutice Bogdana. Granica je probijena potpisivanjem krilnog napadača iz Vojvodine na čiji račun je prebačeno 800.000 evra. Ujedno je to jedan od većih zaključenih poslova između srpskih klubova. I dalje je na vrhu Ljubomir Fejsa, čiji prelazak u Partizan iz Hajduka iz Kule je svojevremeno zaveden na 1.200.000.

Migracije igrača između srpskih klubova, što se tiče onih za koje je bilo potrebno platiti obeštećenje, ovoga leta nisu bile brojne. Edmund Ado je iz subotičkog Spartaka krenuo put stadiona “Rajko Mitić” (400.000), Miloš Pantović iz Voždovca ka Bačkoj Topoli (300.000), u istom smeru i Petar Stanić sa Topčiderskog brda (200.000), dok je Aranđel Stojković prešao iz TSC-a u Partizan u transferu vrednom 150.000 evra. A, Stefan Vukić za 100.000 u Vojvodinu.

Milionskog transfera unutar klubova iz lige nije bilo, Ljubomnir Fejsa je ostao jedinstven primerak. Nema naznaka da bi išta u danu kada se zatvara pijaca u Srbiji moglo da se promeni.

Dok su Vojvodina, TSC, Spartak, lučanska Mladost i Čukarički budžet popunjavali inostranim transferima i prodajama igrača u Englesku, Portugaliju, Austriju, Rusiju ili Švedsku, hrvatski klubovi su nastavili onako kako su i navikli – da prodaju najbolje igrače u timove koji se u domaćem prvenstvu bore za titulu.

Ponovo je Dinamo bar jednom višemilionskom odštetom isfinansirao suparnika u prvenstvu, a u letu na izmaku priključio mu se i splitski Hajduk. Zagrebački klub je i dalje izdašan platiša, ne baš kao kada je Zdravko Mamić bio na vrhuncu moći i ujedno Modri daleko ispred ostatka regiona, ali i dalje u dovoljno dobroj situaciji da može u Hrvatskoj da pazari igrače na koje se nameračio. Sergej Jakirović nije dobio Ramona Miereza, spustio je Osijek rampu na taj transfer, no ranije su tokom leta parafirali Mauro Perković (Istri pripalo 2.000.000), a u paketu su iz Lokomotive stigli Luka Stojković i Lukas Kačavenda.

Modri su otkupili Luku Stojkovića – stradali ligamenti na zagrevanju pred meč sa Rijekom i čeka ga duža pauza – i angažovali Lukasa Kačavendu na pozajmicu, kako bi se uverili jesu li za njega povrede prošlost, a Lokomotiva bi sve skupa trebalo – pod uslovom da odigra veći deo utakmica i dokaže se – narednog leta da inkasira oko 5.000.000 evra. Tolika je i rekordna kupovina Zagrepčana, koji su za Marka Roga izdvojili pravo malo bogatstvo kada je dolazio iz RNK Splita.

Gotovo svakoga leta Dinamo je minimum jednog igrača povlačio na Maksimir i finansirao ostatak lige (preko 20 transfera od 1.000.000 i jače), sporadično su i drugi umeli pošteno da se isprse. Osijek je ispunio želju Nenadu Bjelici i Kristijana Lovrića platio 2.250.000, Rijeka je najdublje zavukla ruku u džep za Andreja Kramarića (1.200.000), a Hajduk svojevremeno za Anasa Šarbinija (2.000.000). Splićani su imali pogotke sa Senijadom Ibričićem (1.800.000) i Nikom Kranjčarom (1.500.000) i posle dužeg vremena su počastili konkurenciju. Potpisali su Osijekovog kapitena Mihaela Žapera, vezista se početkom septembra preselio na Poljud, a klubu iz Slavonije će pripasti 1.000.000 evra u tri rate.

REKORDNE KUPOVINE SRPSKIH KLUBOVA IZ DOMAĆEG ŠAMPIONATA:

CRVENA ZVEZDA:

Uroš Kabić (Vojvodina) – 800.000 evra

PARTIZAN:

Ljubomir Fejsa (Hajduk Kula) – 1.200.000 evra

VOJVODINA:

Ivan Kurtušić (Crvena zvezda) – 200.000 evra

ČUKARIČKI:

Ognjen Mudrinski (Spartak Subotica) – 200.000 evra

TSC:

Miloš Pantović (Voždovac) – 300.000 evra

REKORDNE KUPOVINE HRVATSKIH KLUBOVA IZ DOMAĆEG ŠAMPIONATA:

DINAMO:

Marko Rog (RNK Split) – 5.000.000 evra

HAJDUK:

Anas Šarbini (Rijeka) – 2.000.000 evra

OSIJEK:

Kristijan Lovrić (Gorica) – 2.250.000 evra

RIJEKA:

Andrej Kramarić (Dinamo Zagreb) – 1.200.000 evra


tagovi

Letnji prelazni rok 2023FK Crvena zvezdaFK PartizanFK VojvodinaTSC Bačka TopolaDinamo ZagrebHajduk SplitRijekaOsijek

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara