Ako hoćeš da budeš šampion moraš da razmišljaš kao šampion! Đorđević: Idemo na zlato na Mundobasketu

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.02.19. | 20:31

„Možda sada, ako se kvalifikujemo, Nikola Jokić ponovo bude deo tima“, kaže selektor Srbije

Još jedna pobeda i eto nas na Mundobasketu. Bude li sve u redu u završnom prozoru FIBA, Srbija će obezbediti plasman na Prvenstvo sveta, a tamo puca na – zlato!

Tom decenijskom zahtevu, da se uvek ide na najviši mogući plasman, ispoštovao je i aktuelni selektor Aleksandar Đorđević, najavljujući da će u Kini jurišati na vrh pobedničkog postolja. Što je i prirodno, apsolutno u duhu sportiste, posle tri srebra i jedne bronze na poslednja četiri velioka takmičenja.

Izabrane vesti

A najpre da se kvalifkacioni ciklus završio bez iznenađenjea, mečevima sa Estonijok u gostima (21. februara) i Izraelom u Beogradu (24. februara).
Blizu smo da se kvalifikujemo i to nam je veliki cilj. Imali smo veliku odgovornost, jer smo bili drugi na Svetskom prvenstvu i na Evrobasketu, ali bilo je veoma teško pošto smo morali da promenimo tim i imali smo mnogo novih igrača. Bilo je i povreda i to je bilo loše. Bilo je ovo dobro iskustvo, novo iskustvo i bilo je teško sa trenerske strane da staviš sistem na parket koji izgleda kao stvarna košarka, potrebna da bi dobio meč. Imali smo odličan odgovor igrača koji su dolazili na prozore i hteli su da igraju najbolje“, konstatovao je selektor Aleksandar Đorđević.

Ne dozvoljava opuštanje unutar državnog tima, iako je javnost sigurna da u poslednja dva kvalifikacione grupe L ne bi smelo da bude problema.
„Imamo još dve utakmice, Srbija je favorit protiv Estonije, ali samo po imenu. Ništa ne uzimamo zdravo za gotovo, idemo tamo fokusirani, sa najboljim mogućim timom ali i dalje ne znamo šta će biti. Ako možemo da dobijemo tu utakmicu to je odlično, jer je jedna pobeda dovoljna. Idemo meč po meč, moja filozofija je da je svaki sledeći meč najvažniji i zaista je tako. Moramo da dobijemo i poslednji meč, jer igramo pred svojim navijačima. Izrael ima odličan tim, neke iskusne, neke mlade igrače, to je dobra kohezija, ima i dobru atmosferu, a svaki meč je igrao do kraja. To pokazuje da se kreće napred kao reprezentacija i zato ga poštujemo“.

U odnosu na prethodne spiskove, novost na poslednjem je ime - Miloša Teodosića (trenutno bez angažmana), a povoljna okolnost je što će i evroligaški klubovi pustiti Vasilija Micića, Vladimira Lučića i Stefana Jovića.
Očekujem da svaki igrač koji dođe da pokaže svoje najbolje. To tražim svakog dana i u svakoj utakmici. Znamo šta moramo da uradimo da dobijemo meč i uvek ćemo želeti pobedu protiv svakoga“.

Đorđevć i Jokić

Naravno, navijače najviše interesuje da li će za jesen 2019, kad se u Kini bude igralo Svetsko prvenstvo, u dresu Srbije da se pojavi Nikola Jokić, naročito posle sjajnog učinka u NBA ligi, u dresu Denvera.
Jokić je jedinstven, mešavina Divca i braće Gasol. Oseća košarku, uživa u igri, voli da asistira i da se podredi timu. On je zvezda u NBA ligi, a odlazak na Ol star u Šarlotu je potvrda njegovog kvaliteta. Imam samo lepe reči o Nikoli. Posle Olimpijskih igara u Riju  de Žaneiru nije bio uz reprezentaciju uz raznih razloga. Možda sada, ako se kvalifikujemo na Mundobasket, ponovo bude deo tima. Siguran sam da bi nam doneo kvalitet“.

U bilo kom sastavu da otputujemo u Aziju, cilj je jasan:
„Ne bih bio ovde da ne verujem u to da možemo da dobijemo svakog protivnika, uključujući protivnika u finalu. Moj cilj je da čujem nacionalnu himnu kao poslednju pesmu na bilo kom takmičenju, a moja opsesija je zato da naša reprezentacija mora svuda da ide po medalju. Nemamo prava da izbegavamo to da idemo na zlato ili da idemo do finala. Uvek stavljam velike ciljeve pred celu grupu i igrače i oni dobro odgovaraju. Moj tim i federacija znaju šta tražim i tako igramo, igramo da pobedimo“.

Na kraju, Sale nacionale je istakao značaj timskog duha u reprezentaciji.
Bilo je kvalitetnih mečeva, iskustvo je veliki faktor u kvalifikacijama. Neke utakmice je odlično odigrao Simonović, neke Raduljica, dolazi svaki put iz Kine da igra i skidam mu kapu za to, imali smo Todorovića, Micića, Jovića, mnogo igrača je prošlo i nažalost to je nešto sa čim moramo da se nosimo. Naša snaga je grupa i to što uvek igramo kao grupa. Na tome radimo i to učimo igrače. Ne pritiskam previše pojedince, ne kažem igraču „ti moraš da nas podigneš“ već tražim od svakog da igra najbolje“, dodao je Aleksandar Đorđević.

FOTO: Star sport


tagovi

Aleksandar ĐorđevićMundobasket 2019Nikola Jokićkošarkaška reprezentacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara