Nikola Jokić protiv Majamija (©AFP)
Nikola Jokić protiv Majamija (©AFP)

Drejmond Grin oduševljen Jokićem: Posle Karija, nema igrača kojeg je teže sačuvati

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.06.23. | 10:55

"Stef će vas ugasiti šutevima, a Džoker će uvek naći rešenje, ima ludački osećaj, može da šutira, ubaci flouter...", tvrdi as Golden Stejta

Krenuo je Nikola Jokić silovito po šampionski prsten. Potpuno je kontrolisao dešavanja na parketu u prvoj utakmici velikog NBA finala, upisao deveti tripl-dabl u plej-ofu ove sezone sa 27 poena, 14 asistencija i 10 skokova, uz 8/12 iz igre. Denver je možda i lakše od očekivanog izašao na kraj sa borbenom ekipom Majami Hita, nošen novom simultankom srpskog centra.

Nastup Somborca pamtiće se kao jedan od najboljih ikada na debijima u velikom finalu najjače lige sveta. Samo je još Lebron Džejms uspeo da upiše po 10 poena i asistencija za poluvreme u finalima, ali mu je to pošlo za rukom tek na 42. utakmici zavšne serije, Nikoli na prvoj.

Izabrane vesti

Jokić je postao i tek drugi igrač u istoriji lige koji je bio najefikasniji igrač na parketu, kao i košarkaš sa najviše asistencija (u obe ekipe). To je dosad izveo samo još Majkl Džordan i to 1991. godine.

Impoznatni podaci se nižu kao na traci, odigrao je Jokić još jedan meč za pamćenje, a oduševljen je bio i as Golden Stejta Drejmond Grin. Poznat kao prljav, ali i vrlo koristan igrač, krilni centra Vorirorsa i četvorostruki NBA šampion je neko čija reč se veoma ceni u NBA okvirima. Uvek je iskren, ima čvrste stavove i neretko oduševljava komentarima.

S ozbirom da je na terenu demonstrirao visoko nivo razumevanja i poznavanja košarke, kada on nekog pohvali, to ima posebnu težinu. A nije mu ni prvi put da priča u superlativima o srpskom centru.

Ovoga puta prokomentarisao je nemoć timova, u ovom slučaju Majami Hita, da se odbrane od Jokića. Erik Spolstra je pokušao zonom, ali iako je jasno da je trener Majamija na taj način hteo da prebaci veću odgovornost u ruke Nikolinih saigrača, dokazalo se još jednom da za Denverovog centra nema rešenja.

"Zona funkcioniše kada Denver ne šutira dobro. Tako da, u prvoj utakmici finala je završavala posao do određene mere, ali kada sve ostalo propadne, oni mogu samo da bace loptu Jokiću u reketu. Odbrana mora da se skupi, jer ako to ne uradi, on će pogoditi taj šut sa 70 odsto uspešnosti. A ako se skupi ili malo pretera u preuzimanju Jokića, svi znamo da će on napraviti pravi potez", pričao je Grin.

S ozbirom da od starta karijere deli teren i svlačionicu sa Stefom Karijem (11 godina), nije mala stvar kada nekoga uporedi sa najboljim šuterom u istoriji NBA.

"Mislim da pored Stefa Karija, nema težeg igrača za čuvanje zonskom odbranom od Nikole Jokića u ligi. Stef će vas ugasiti šutevima, a Džoker će uvek naći rešenje, ima ludački osećaj, može da šutira, ubaci flouter...", dodao je iskusni košarkaš.

I zaista, sve što je Grin rekao moglo se videti na parketu Bol Arene u prvoj utakmici velikog finala. Srpski reprezentativac je u prvom poluvremenu uzeo tri šuta - i sva tri pogodio. A dominirao je. Spajao je saigrače sa poenima, ubeležio dvocifren broj asistencija i to bez izgubljene lopte. Impresivno.

Dokazao je Džoker svima da je jedan od najboljih na svetu, kao što je nedavno istakao i Demijan Lilard. S pravom ga je Šekil O'Nil uvrstio u Alijansu centarskih velikana. Rame uz rame je srpski as sa najboljima, ali po mnogo čemu se i izdvaja. Pričao je i Lebron Džejms koliko je poseban, kada ga je Somborac "pometlao" u finalu Zapada.

A jednim potezom u finalu, koji je mnogima prošao ispod radara, još jednom je demonstrirao svoju genijalnost. U finišu susreta, vidno iscrpljen, primetio je gestikulaciju Kajla Laurija ka klupi Hita i pročitao planove rivala. Prokljuvio je da će posle njegovih slobodnih bacanja izvesti akciju "pištolj" i to pokazao saigračima. Rezultat? Izgubljena lopta Majamija u narednom napadu.



tagovi

Nikola JokićDenver NagetsMajami HitNBA finaleDrejmond GrinStef Kari

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara