"Daba sa igračima Zvezde"
"Daba sa igračima Zvezde"

FANATIK: Ako je Zvezda u Pioniru, tu je i Daba!

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.05.14. | 09:33

Ovog puta vam predstavljamo Žarka Dapčevića, po nama najvernijeg navijača Košarkaškog kluba Crvena zvezda

Daba sa igračima Zvezde"I onda kada gubiš ti, kad ostali ljudi tada sede, ti Crvena zvezdo tada znaj, da ja uvek biću uz tebe", stihovi su poznate pesme Delija koju kao da je pisao junak naše priče Žarko Dapčević Daba. Verni navijač crveno-belih, posebno košarkaške sekcije, redovan je na utakmicama voljenog kluba već godinama bez obzira na rezultate, a događalo se da bude i jedini koji daje podršku igračima.

U sezoni 2003/2004. dva puta je sam išao na gostovanja u Zagreb i jednom u Sarajevo!
"U Pioniru sam redovan od 2002. godine, kada sam došao u Beograd. Ukupno propustim možda tri utakmice po sezoni. Ove sam od 26 mečeva ABA lige uživo gledao 21. Nisam išao samo u Podgoricu, Novo Mesto, Zadar, Široki i u poslednjem kolu u Zagreb", priča popularni Daba za MOZZART Sport.

Izabrane vesti

Prva utakmica ovog navijača crveno-belih, rođenog 1967. godine u Prištini, ipak je bila fudbalska.
"Imao sam 10 godina kada me je otac vodio u Kosovsku Mitrovicu da gledamo Trepča – Crvena zvezda. Gostujući navijači već tada nisu bili dobrodošli zbog napete situacije, pa mi je kupio zastavu Trepče i rekao da zvanično kao navijam za njih, a u sebi za Zvezdu. Međutim, kada je Džaja dao gol, skočio sam od sreće i bacio tu zastavu sa sebe. Dobili smo utakmicu sa 1:0, a umalo da dobijemo i batine", priseća se Dapčević.
S vremenom, Daba je zavoleo košarku i više se okrenuo igri pod obručima.
"Generalno, više volim košarku. Fudbal više nije ono što je bio. Rastao sam uz Duleta Savića, Pižona, kasnije uz Piksija, Pančeva... To je bio fudbal".

Po dolasku u Beograd, dvorana Pionir postala mu je druga kuća, a odlasci na gostovanja nešto što se, takođe, podrazumeva. Možda nekome zvuči čudno što je sam išao u Zagreb ili Sarajevo, gde navijači iz Srbije nisu dobrodošli, ali kaže da do sada nije imao bilo kakve probleme.
"Baš nikakve! Ako ne provociraš, niko te neće dirati. Čak sam najveće neprijatnosti doživeo u Kragujevcu. Ne u Zagrebu, Ljubljani, Skoplju, Solnoku, Sarajevu... Nego u Kragujevcu, prošle godine kada se igrao finalni turnir Kupa Srbije".

Pošto je postao redovan u Pioniru, Daba je ubrzo počeo da se druži i ide na utakmice sa ekipom „Parter B“, momcima koji utakmice posmatraju sa mesta iza jednog od koševa i koji imaju drugačiji stav prema praćenju regionalne lige od najvatrenijih pristalica Zvezde. Dosta buke podiglo se oko Fajnal fora ABA lige, odnosno nedolaska Delija u Arenu, pa smo pitali Dapčevića da li je i on bio među onima koji su očekivali da bi moglo da dođe do promene njihove odluke o bojkotu takmičenja?
"Dobro mi je poznat stav Delija i znao sam da neće doći. Iskreno, ne podržavam to, ali je to njihov stav i ja nemam šta da se mešam, jer ja ne pripadam Delijama. Naravno, nemam nikakav problem s njima. Drago mi je da su ove sezone i Pionir i Arena nekoliko puta bili puni. Malo je to zbog Evrolige, malo zbog dobrih igara... Navijači su bili željni dobrih rezultata, jer smo godinama bili u rasulu, pa i pred gašenjem 2011".

Žarko Dapčević inače važi za živu enciklopediju podataka o KK Crvena zvezda, pa je stoga rešio da napiše knjigu "KK Crvena zvezda – pod crveno-belim obručima". Posle brojnih problema, ona će se konačno naći u prodaji krajem jula.
"Biće u njoj istorijat kluba, svi rezultati, priče o igračima i legendama kluba, ali i sa naših navijačkih gostovanja. Mnogo mi je pomogao Goran, jedan veliki zvezdaš iz Švedske koji je odlučio da finansira knjigu. Ona je trenutno kod izdavača, u završnoj je fazi i do kraja jula trebalo bi da izađe iz štampe. Paralelno pišem i knjigu o Bobanu Guzi Jankoviću koja bi trebalo da se nađe u prodaji u isto vreme. Obe knjige biće izdate potpuno nezavisno od kluba", otkriva Dapčević.

Za kraj, pitali smo Dabu koje igrače izdvaja kao omiljene?
"Gurović mi je jedan od najomiljenijih. Od mlađih tu su još Jeretin, Rakočević, Radivojević... A od starijih Topić, Bolić, pa onda još stariji Duci Simonović, Neša Ilić..."

Na pitanje ko je najbolji igrač Crvene zvezde kojeg je gledao uživo, dobro se zamislio...
"Teško je izdvojiti! Uživao sam u igrama Guze Jankovića, a i pišem knjigu o njemu, jer ta priča treba da ostane upamćena, pa neka bude on", izabrao je Dapčević.


tagovi

Žarko Dapčević DabaKošarkaška SuperligafanatikFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara