Danilović i Maljković (© Star sport)
Danilović i Maljković (© Star sport)

I dalje ih cene: Danilović i Maljković u Kući slavnih španske košarke

Vreme čitanja: 2min | pet. 21.04.23. | 13:01

Priznanja za naše legende

Legendarni Predrag Danilović i Božidar Maljković će kolekciji priznanja pridodati još jedno. Čuveni poenter i znameniti trener postaće stanovnici Kuće slavnih španske košarke.

Ceremonija na kojoj će aktuelni predsednik Košarkaškog saveza Srbije i prvi čovek Olimpijskog komiteta ući u odabrano društvo zakazana je za oktobar u Sevilji, kad će se pridružiti igračima i trenerima za koje su organizatori procenili da su proneli slavu ovog sporta. Čak i ako nisu igrali na Pirinejima.

Izabrane vesti

Među igračima i igračicama koji će ući u Kuću slavnih nalaze se: Pau Gasol, Felipe Rejes, Fernando Romaj, Luis Skola, Dirk Novicki, Predrag Danilović, Laia Palau, Margarita Gever i Natalija Zasulskaja. Od trenera laureati će postati: Pepu Ernandez i Božidar Maljković, od sudija Vinsent Sančis, a posthumno će im se pridružiti košarkašica Pilar Valero i arbitar Angel Sanča.

Iako nikad nije igrao ni za jedan španski klub, Danilović je stekao velikog priznanje usled činjenice da je tokom 90-ih godina prošlog veka ostavio dubok trag u kontinentalnoj košarci. Sa Partizanom i Virtusom je osvojio Kup šampiona, četiri puta je bio prvak Italije sa timom iz Bolonje, zavredio niz individualnih nagrada, a kao kruna se smatra podatak da je četiri puta sa reprezentacijom naše zemlje (kako god se zvala) bio prvak Evrope.

S druge strane, Maljković slovi za jednog od najcenjenijih stručnjak u evropskoj košarci. O tome svedoči činjenica da je četiri puta bio prvak kontinenta (dvaput sa Jugoplasitakom, jednom sa Limožom i Panatinaikosom), osvajao je trofeje u pet država, a u Španiji se istakao radeći u Barseloni (Kup kralja), Real Madridu (titula), Unikahi (Kup koraća) Tau Keramiki (sada Baskoniji).

„Slavimo stogodišnjicu i želimo da je obeležimo gala, kako i zaslužuje. Imamo listu asova od neprocenjive vredonsti za našu košarku“, rekao je Horhe Garbahosa, predsednik Košarkaškog saveza Španije.

Kuća slavnih KS Španije postoji od 2019. i neki od njenih članova dosad su, između ostalih, postali: Huan Karlos Navaro, Arvidas Sabonis, Hose Manuel Kalderon, Oskar Šmit, Rajmond Saporta...


tagovi

Božidar MaljkovićPredrag Danilovićkošarka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara