Slavlje košarkaša Virtiusa (Star Sport)
Slavlje košarkaša Virtiusa (Star Sport)

Partizanov dželat izbacio Efes iz Evrolige! Klajburn izgleda ipak nije najbolja trojka Evrope

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.04.24. | 22:03

Virtus herojski zategao odbranu i tokom poslednjih 12 minuta igre u Istanbulu dozvolio domaćinu samo 14 poena... U petak izabranike Luke Bankija čeka meč lopta za četvrtfinale protiv Baskonije

Plej-in Evrolige i dva dijametralno suprotne utakmice. Ona u Beogradu između Makabija i Baskonije lišena bilo kakve neizvesnosti, dok se u Istanbulu pobednik nije znao do poslednjih sekundi. Tužna noć na Bosforu i ošte veselje u Bolonji jer je Virtus herojski zategao odbranu u poslednjih 12 minuta utakmice, te trojkom Ifea Lunberga najavio duel sa Baskonijom u petak i meč loptu za četvrtfinale elitnog takmičenja - 64:67.

Momak koji je polaganjem na tablu srušio Partizan u Beogradu, koji ga je rafalnom paljbom van linije 6,75 zasuo u Italiji, večeras je pogodio ključnu trojku 11 sekundi pre kraja i utišao dvoranu Sinan Erdem. Nakon što je Danac provukao loptu kroz obruč, italijanski predstavnik poveo je sa 67:61, ali ni instant vraćena trojka u režiji Ilajdže Brajanta (prvo okarakterisana pogotkom za dva), nije pomogla Efesu. Kasnili su izabranici Tomislava Mijatovića sa faulom, tek 1,7 sekundi pre kraja uspeli da pošalju Toka Šengeliju na liniju penala, a Gruzijac je nakon nerealizovanog prvog, namerno promašio drugo bacanje. Larin je iz očaja pokušao sa svoje polovine i nije bio ni blizu.

Izabrane vesti

Sa sedam poraza je Virtus završio ligaški deo sezone dozvolivši sebi da padne na desetu poziciju i plej-in dočeka bez prednosti domaćeg terena. Zaličilo je da bi meč u Turskoj mogao da predstavlja i kraj u eliti, je Virtus pregrmeo -11 u prvoj deonici, te nakon egala u nastavku meča, u poslednja dva minuta treće i do kraja odlučujuće deonice dozvolio rivalu svega 14 poena!

A nestvaran početak imala je utakmica na Bosforu. Naravno, ne zato što je Efes posle šest minuta igre vodio 17:10, već zbog činjenice da je Vil Klajburn uz pet postignutih trojki dao svih 17 poena. Bilo je i dužih nizova jednog igrača u Evroligi (u režiji Derika Vilijamsa 24, Markusa Hauarda 19 i Devina Smita 19), ali ne pamti se ovakav start utakmice jednog igrača.

"Ako se neko dvoumio ko je najbolje krilo u Evropi, to sam još uvek ja. Uvek ću to biti ja", rekao je Klajburn nakon 21 poena Fenerbahčeu u praktično odlučujućoj pobedi u 33. kolu koja ga je nezvanično poslala u plej-in.

Da je nastavio makar približnim ritmom, nesumnjivo bi svoju tvrdnju ojačao dodatnom argumentacijom. Ali nakon što je 13 minuta pre kraja meča došao do 22 poena i pogodio za 47:46, Klajburn se potpuno ugasio. Pogodio je prvih šest trojki iz sedam pokušaja, a onda do kraja utakmice promašio svih pet trojki koje je šutnuo i kada je bilo najpotrebnije nije dao gotovo nikakav doprinos svom timu. Nije jedini krivac za poraz, ali od najbolje trojke Evrolige očekujete daleko više kada je tim na pragu eliminacije.

Od početka druge deonice do poslednjih pet minuta meča, nijedan tim nije imao više od četiri poena prednosti, a od nesportske lične greške Brajanta Nad Šengelijom pet i po minuta utakmica je polako počela da klizi na Virutsovu vodenicu. Dva pogođena penala Avudua Abasa i koš Belinelija doneli su gostima prednost 62:57, na tri i po minuta pre kraja Abas je pogodio za 64:57. Isropio je prednost rivala sa četiri pogođena slobodna bacanja Šejn Larkin, ali je plejmejker Efesa u napadu za potencijalno izjednačenje (61:64) izgubio loptu pola minuta pre kraja. Taj napad prethodio je onom kojim je Lunberg nacrtao pobedu ekipe Luke Bankija.

Uzalud Efesu 22 poena Klajburna i 16 Larkina, kad je Virtus svoje bolje rasporedio. Pobedu duguje Šengeliji (13), Abasu (12), Lundbergu (12) i Belineliju (11), kao i ostatku tima koji je zategao odbranu kao u najboljim danima ligaškog dela sezone.


tagovi

VirtusefesAnadolu EfesVirtus Bolonja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara